Ogrevanje

Primerjava ogrevanja

Katero novo ogrevanje bi morali kupiti? Na trgu so na voljo različne vrste ogrevanja. Na različnih spletnih straneh je veliko reklamnih oglasov in opisanega o vseh vrstah in je podanih najmanj deset različnih mnenj, je vaša odločitev zelo težka.


Primerjava ogrevanja – za kateri nov ogrevalni sistem bi se morali odločiti?

Če želite sami kupiti nov ogrevalni kotel, morate biti pripravljeni na malo pretirane stimulacije, je dobro, da se o nakupu ogrevanja pogovorite s primernim strokovnjakom. Le tako boste najlažje odpravili številne nejasnosti in predsodke.

 Na žalost, če se želite sami odločiti, kateri nov ogrevalni sistem za vaš dom vgraditi oziroma zamenjati, morate biti najprej pripravljeni na malo pretirane stimulacije. Ni dovolj, da je na trgu na voljo ogromno različnih sistemov ogrevanja, boste na različnih spletnih forumih o vsakem sistemu dobili vsaj deset različnih mnenj.

Danfoss - vsestranski ogrevalni sistem z laminarnim skladiščem_1
Danfoss - vsestranski ogrevalni sistem z laminarnim skladiščem_1

Zahteve po novem ogrevalnem sistemu se v starih in novih stavbah bistveno razlikujejo. Klasično ogrevanje na olje in ogrevanje s plinom je mogoče uporabiti povsod, vendar pa to ni vedno dovolj. Zato dolgoročno gledano to ni najcenejša rešitev. Večja, kot je vaša slabo izolirana nepremičnina, veliko bolj donosen ogrevalni sistem, bo na biomaso in ogrevalni sistem na pelete ali sistemi na sekance.  

Šele z zadostno toplotno izolacijo ovoja stavbe z debelino vsaj 15 cm boste dosegli pogoje za vgradnjo toplotne črpalke na obstoječo zgradbo. Obstajajo tudi nekatere pravne razlike, kjer je treba na primer za ogrevanje na olje ali s plinom v novih stavbah skoraj vedno kombinirati z ogrevanjem na obnovljive vire energije in da so upoštevani strogi predpisi zakona o gradbeni energiji GEG (prej EnEV uredba o varčevanju z energijo).

Zaradi tega je tudi nakup dražji od zastarelih sistemov. To je tudi posledica dejstva, da v novih stavbah ni sredstev za ogrevanje na nafto in plin. Poleg tega se cene fosilnih goriv vedno hitreje višajo, kar pa ni le posledica davka na CO2, ki je bil uveden v začetku leta 2020. To tudi poveča operativne stroške. V posebnih posameznih primerih vam bo energetski svetovalec, arhitekt ali inženir toplote lahko natančno povedal, kateri ogrevalni sistem lahko vgradite, da bo vaša dolgoročna odločitev pravilna.

Če niste na točki, ko denar več ni pomemben, morate vedno preučiti razmerje med nakupno ceno in obratovalnimi stroški in to merilo vključiti v končno odločitev o novem ogrevanju. Visoki naložbeni stroški pa bodo hitro unovčeni, če je sistem v celoti izkoriščen. Poleg nizkih stroškov ogrevanja na kilovatno uro pa bodo tudi nižji obratovalni stroški za vzdrževanje hitro unovčeni.

Pri nakupu je treba vedno upoštevati tudi vse potrebne dodatne stroške, če želimo da bo pozneje novi ogrevalni sistem učinkovito deloval. Solarni toplotni in ogrevalni sistemi na pelete se na primer vedno zanašajo na zalogo toplote, brez katere le redko lahko varčno delujejo.

Primeri ogrevanja za različne zgradbe

Če želite učinkovito ogrevati, dajte vgraditi pravo novo ogrevanje za dom, vendar vam ni treba popuščati glede okolju prijaznosti. Da bi prihranili dodatne stroške energije, lahko večini ogrevalnih sistemom dodamo tudi solarni sistemem. Tudi če je vsaka hiša drugačna, lahko še vedno prepoznamo določene gradbene stereotipe.

Da bi se vam olajšal izbor pravega ogrevalnega kotla, vam lahko izvajalci ogrevalnega sistema predajo čas za premislek in za vas sestavijo majhen pregled, kakšen nov ogrevalni sistem kupiti za majhno družinsko hišo? Za enodružinsko hišo (obstoječa zgradba) so v osnovi možni naslednji novi ogrevalni sistemi: oljni in plinski ogrevalni kotli na utekočinjanje, ogrevalni kotli na pelete ter toplotne črpalke. Pri običajni enodružinski hiši (do 150 kvadratnih metrov bivalne površine) in se na splošno računajo za štiri odrasle osebe in bo letna potreba energije do 28.000 kilovatnih ur (kWh), od katerih je večina energije potrebna zjutraj in zvečer.

Razpoložljivi prostor in splošna potreba po energiji sta omejevalna dejavnika za enodružinski dom. Običajno se lahko še vedno namestijo rezervoarji sistema za ogrevanje na olje in silos za sistema za ogrevanje ali pelete, toda sistem ogrevanja na lesne sekance bi preprosto presegel dani obseg z zahtevanim prostorom za shranjevanje.

Tudi toplotna črpalka bi bila verjetno preobremenjena s to potrebo po toploti. V novogradnji je situacija nekoliko drugačna, saj mora biti tukaj stavba zaradi strogih predpisov Odloka o varčevanju z energijo (EnEV) zelo dobro izolirana, kajti potreba po toploti tukaj znaša približno 7.000 do 8000 kilovatnih ur na leto. Poleg tega na primer površinsko ogrevanje, kot talno ogrevanje je v novih stavbah, danes standardno.

V teh pogojih so toplotne črpalke prva izbira, saj lahko delujejo pri nizkih temperaturah dovoda. Zaradi tega so zelo učinkovite in zagotavljajo nizke obratovalne stroške. Samo toplotna črpalka zrak-zrak je dejansko primerna samo za vgradnjo v pasivne hiše.

Kateri ogrevalni sistem vgraditi za podeželsko hišo / kmetijo / počivališče? Če živite stran od velikih mest, imate veliko prostora in morda celo delate v gozdarski industriji, lahko zagotovo kupite ogrevalni kotel na drva. Lahko se uporablja tudi ogrevanje z oljem in plinom, toda les je bil do zdaj običajno cenejše gorivo.

Lesni peleti gorijo najučinkoviteje, vendar so običajno dražji od sekancev ali hlodov in jih ni mogoče izdelati doma. Lesni sekanci so sredina med peleti in hlodi. Lahko jih naredite tudi sami z izposojenimi drobilci lesa, potem pa potrebujejo precej veliko shrambo. Grelniki lesa na polena (včasih imenovani tudi grelniki blaga na kos) se kurijo s celimi hlodi, tako da lahko oskrbujete v bližnjih gozdovih popolnoma samostojno.

Kateri ogrevalni sistem vgraditi za podeželsko hišo / kmetijo / počivališče? Če živite stran od velikih mest, imate veliko prostora in morda celo delate v gozdarski industriji, lahko zagotovo kupite ogrevalni kotel na drva. Lahko se uporablja tudi ogrevanje z oljem in plinom, toda les je bil do zdaj običajno cenejše gorivo.

Zlasti veliki kompleksi pa lahko uporabijo blokovsko elektrarno, gorivno celico ali centralno ogrevanje. Tukaj je težava v tem, da morate običajno še vedno delati s tehnologijo nizkih temperatur, saj je zaradi tehnologije utekočinjanja treba predelati dimnik. Zato lahko vse sisteme talnega ogrevanja hkrati preklopite na tehnologijo utekočinjanja ali pa sploh ne.

Katero novo ogrevanje za pasivno hišo? Za pasivno hišo je značilna zelo dobra toplotna izolacija, tako da je na splošno treba ogrevati le malo. Tu so toplotne črpalke prva izbira. Tudi toplotna črpalka zrak-zrak ali toplotna črpalka zrak-voda lahko zadostuje v zelo dobro izolirani zgradbi.

Možne pa so tudi učinkovitejše toplotne črpalke slanica-voda in toplotne črpalke voda-voda. V nasprotnem primeru lahko kupite tudi kompaktne plinske kotle ter majhne ogrevalne peči na pelete in kamine. Električno ogrevanje, kot je infrardeče, je lahko v pasivni hiši donosno.

Kateri ogrevalni sistem vgraditi za počitniško hišo? Okoliščine se razlikujejo od primera do primera, vendar se počitniška hiša običajno ne uporablja vse leto in pogosto le nekaj tednov na leto. Veliki ogrevalni sistemi se zato pogosto ne splačajo, zato je za takšno hišo še posebej priporočljivo električno ogrevanje. Infrardeče ogrevanje je razmeroma ekonomična različica.

 Katero ogrevanje vgraditi za industrijo in trgovino? Veliki sistemi se izplačajo le, če je potrebna večja količina toplote. Prehodno je potreben izračun dejanske¸ uporabe. Hoteli, pralnice in velika industrijska podjetja so zato v teh primerih idealni, da v celoti izkoristijo tudi največje ogrevalne sisteme in tako postanejo donosni. V teh primerih lahko kupite zlasti ogrevalne sisteme na les, kombinirane toplotne in električne enote ter gorivne celice.

Primerjava ekonomske učinkovitosti novih ogrevalnih sistemov. Čas amortizacije opisuje obdobje, v katerem je predhodno vloženi kapital stekel nazaj. Ker ogrevanje na splošno ne prinaša nobenega finančnega dohodka, je novi sistem pogosto povezan s tekočimi stroški obstoječega ogrevalnega sistema. Na ta način lahko izračunate, koliko časa bo trajalo, da se povrnejo stroški naložbe.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje