Ogrevanje

Kako izgleda energetska prihodnost ogrevanja!

Hiše, ki ne potrebujejo zunanjega napajanja delujejo uradno že od začetka energetske krize v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.


Tako danes v številnih državah postaja delež električne energije, proizvedene iz obnovljivih virov energije, kot sta vetrna in sončna energija, vse bolj narašča. Ti trajnostni viri so na voljo za uporabo tudi zasebnim hišam, ki porabijo četrtino celotne energije za ogrevanje stanovanj in porabo tople vode za sanitarne namene.

Energetsko neodvisna stanovanjska stavba
Energetsko neodvisna stanovanjska stavba

Energijsko varčne hiše so trajnostno ugodne predvsem s treh različnih zornih kotov in s prej omenjeno gradbeno doslednostjo, kot je proizvodnja električne energije, njeno shranjevanje in poraba energije. Z dosledno uporabo najnovejše inteligentne tehnologije lahko devet družin, ki živijo v takšnem objektu, porabi samo električno energijo, ki jo ustvarijo v stavbi. Poleti je dovolj le ena sončna ura, da pokrije energetske potrebe vseh svojih objektov, za cel dan.

Nekatere zgradbe, ki so nastale v preteklosti, so projekt podjetja, na kateri lahko podjetja predstavijo svoje projekte in izdelke, ki varčujejo z energijo. Energijsko neodvisne stavbe hkrati dosegajo dva cilja. Najprej podajajo primere tehnologij, ki jih je mogoče uporabiti za vodenje tovrstnih projektov. Drugič, ni zgolj študij oblikovanja, je resnično kraj, kjer lahko živite in se počutite kot doma. Tehnologija stavbe združuje vse vrste vodilnih okolju prijaznih energetskih zasnov.

Njihove strehe in fasade igrajo ključno vlogo, saj so hiše opremljene s številnimi vrstami sončnih celic, ki so na različne načine optimizirane za proizvodnjo električne energije. Vsa energija, ki pa ni takoj potrebna, se kratkoročno in dolgoročno shrani. Slednje je še posebej težko, saj se najprej z elektrolizo pridobi vodik, ki se nato shrani pod tlakom pri 27,5 bara v dveh velikih tlačnih rezervoarjih s skupno 120.000 litri. V oblačnih zimskih dneh se od tam pretaka v gorivne celice, ki jo pretvorijo nazaj v elektriko. Proizvedena topla voda pri 60 °C se uporablja za ogrevanje in toplo vodo.

Geotermalna energija je tudi del mešanice energij. Izvrtina toplotnega izmenjevalnika pretvori temperaturno razliko med skoraj konstantno 11 °C izvirske vode in zunanjo temperaturo v izbiro za toploto ali hlajenje s pomočjo izmenjevalnikov toplote in toplotne črpalke. Vsi ti in številni drugi moduli komunicirajo med seboj v elektronski obliki, kar je edini način, da dobavitelje energije na zelo učinkovit način združimo z njeno uporabo s strani stanovalcev. Stensko in talno ogrevanje ter iznajdljiv prezračevalni sistem ves čas ustvarjata prijetne notranje pogoje.

Varčna razsvetljava in energetsko učinkoviti gospodinjski aparati pomagajo ohranjati stavbo samooskrbno z vidika porabe. To nam omogoča, da pogledamo v prihodnost, ki bo kmalu lahko vsakdanja resničnost. Tablični računalnik se lahko uporabljajo za nadzor razsvetljave, vtičnic in senčil. Sistem ABB, ki se uporablja v ta namen, nadzira tudi številne druge naloge. Pionirski projekti postavljajo tudi nove standarde v prihodnji stanovanjski gradnji. Njenih devet družin trenutno odkriva, kakšen je občutek, ko tam živiš vsak dan. Njihove začetne povratne informacije so spodbudne v smislu uresničevanja vizije samozadostnih stavb. In dajejo predloge, kako narediti to prihodnost še bolj udobno za življenje.

Neodvisno od energije - sončen pogled
Pomen besede "avtarkičen" je nekje "neodvisen" in "samozadosten". Takšna stavba zagotavlja oboje. Prvič, ne črpa električne energije iz zunanjih vodov, temveč jo v celoti proizvaja s pomočjo sončne in geotermalne energije.

Ta model doma prikazuje, kako lahko energijo pridobivamo od Sonca in kako ustvariti občutek dobrega počutja s čim bolj varčno rabo energij
Ta model doma prikazuje, kako lahko energijo pridobivamo od Sonca in kako ustvariti občutek dobrega počutja s čim bolj varčno rabo energij

Poleg tega je stavba varčna pri porabi te energije. Vse to je trajnostno in zahteva prefinjeno tehnologijo na vseh ravneh, v vsakem nadstropju, od strehe, vse do pod kletjo. Toda tovrstna zgradba še zdaleč ni enota za bivanje brez duše. Njeno notranje zračenje je urejeno tako, da se vsi njeni stanovalci v vsaki sezoni počutijo prijetno in ne le fizično dobro. Občutek, da si del napredka, se vrže v veliko zadovoljstvo.

Vir:Source: swissinfo.ch

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje