Razno

"Simpatične strele"

Nasini znanstveniki upajo, da bodo odgovorili na nekatera vprašanja o streli. Povezava strele s tropskimi nevihtami in stopnjevanjem orkanov se raziskovalcem že leta izmika, a znanstveniki NASA upajo, da bodo odgovorili na nekatera od teh zmedenih vprašan


Strela ima pogovor na daljavo
Usklajeno vedenje strele je bilo že opaženo, vendar le na kratkih razdaljah. V zadnjih 30 letih pa so astronavti, ki so iz vesolja opazovali nevihte, poročali, da verjamejo, da udari strele vplivajo drug na drugega, tudi če je na stotine kilometrov narazen, kar je astronavt Edward Gibson imenoval "simpatične strele".

_86096a9d-f5c7-40de-ad5c-d95d73dd6bab
_86096a9d-f5c7-40de-ad5c-d95d73dd6bab

Planetarni znanstvenik Yoav Yair z Izraelske univerze je upal, da bo te zgodbe potrdil. Skupaj s sodelavci za iskanje vzorcev so v zaporedju udarcev strele uporabili vejo matematike, imenovano teorija omrežij - pristop, ki se pogosto uporablja za analizo povezav med ljudmi. Podobno kot igralci poskušajo igralca Kevina Bacona povezati z drugim igralcem prek filmov, v katerih so skupaj nastopali v igri "šest stopinj Kevina Bacona", strele lahko združimo s tistimi, ki se v času pojavijo blizu.

_af6b7c94-99bf-445c-b6d5-97d33190dd4d
_af6b7c94-99bf-445c-b6d5-97d33190dd4d

Ko so raziskovalci analizirali videoposnetke, posnete s shuttle Columbia, preden se je znova odprl, so ugotovili, da strele v velikem nevihtnem sistemu niso naključno utripale. Namesto tega je bilo nekaj osrednjih vročinskih točk - analogno priljubljenim igralcem, ki so bili v mnogih filmih. Utripi na teh vročih točkah so si pogosto hitro sledili ali jim so sledili na drugih lokacijah. Teorija omrežja je nakazovala, da je morda obstajal odnos med oddaljenimi stavki.

 

Čeprav študija ne dokazuje, da se lahko en udarec strele sproži še stotine kilometrov stran, "kaže, da obstaja kakšna skrita povezava," pravi Yair, ki je o svojih ugotovitvah poročal na zasedanju Ameriške geofizične zveze. Mogoče je jezik strele sestavljen iz tako imenovanih piskačev, pravi, pri katerih zaradi udara strele elektroni v zgornjem ozračju Zemlje dežujejo na oddaljenem mestu.

Udar strele
Udar strele

Fizik strele William Boeck z univerze Niagara v New Yorku pravi, da je morda možna koordinacija na daljavo, vendar je naklonjen drugemu mehanizmu, kot so elektromagnetni valovi, ki jih sprosti strela, da se lahko odbijejo od Zemljine površine in sprožijo strele še drugje.

Vir: Po zapisih Nasa

Zapisal: I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje