Ogrevanje

Najcenejše domače ogrevanje in hlajenje priskrbimo z ventilatorjem

Ta trik z ventilatorji lahko ohranja vašo hišo toplo čez zimo in hladno v poletnem obdobju


Običajno se stropni ventilator uporablja za ohlajevanje prostora poleti. Toda ali ste vedeli, da lahko pomaga tudi pri ohranjanju toplote v notranjih prostorih hiše v zimskem času? To je prav, in to je zelo preprosto! Vse, kar morate storiti, je, da preklopite smer ventilatorja, naprej oziroma nazaj. Preprosto preklapljanje smeri ventilatorja omogoča, da bo topel zrak pod stropom potisnilo navzdol in ohranilo nadaljnje ogrevanje sobe (ter prihranilo denar na tem računu za energijo). Če je vaš cilj varčevanje z denarjem, lahko preprosto izklopite termostat in pustite, da ventilator potisne topel zrak, ki je že v hiši. Nizka nastavitev je vse, kar potrebujete, da topel zrak v prostoru kroži.

Priljubljeni video posnetki
Ker se topli zrak dvigne, je smiselno, da bi si želeli kakšno kontracepcijo, da bi topel zrak potisnili nazaj na tla. Ko se ventilator premika v smeri "naprej" (v nasprotni smeri urinega kazalca), samo potisne hladen zrak. Ventilator z nizko hitrostjo "vzvratno" (v smeri urinega kazalca), lahko s stikalom na vrvici nežno potegnete in topel zrak teče nazaj navzdol. S tem pa topel zrak še naprej kroži po prostoru.

Stropni ventilator prikazan po sestavnih delih
Stropni ventilator prikazan po sestavnih delih

S stropnim ventilatorjem dobite tisto, za kar plačate

Če ste že kdaj nakupovali stropne ventilatorje, so vas verjetno presenetila velika nihanja cen. Ventilatorji z enakim slogom in lastnostmi, velikostjo rezila in specifikacijami gibanja zraka (m3) lahko stanejo od 80 do 300 €. Vprašati pa se tudi morate, ali obstaja resnično električna / mehanska razlika med cenovno ugodnimi ventilatorji in ekonomičnimi modeli in ali so te razlike vredne dodatnih denarnih sredstev.

Koliko vas moti hrup?
Proizvajalci ventilatorjev ponujajo nekaj čudovitih modelov po res nizkih cenah. Za prodajo po teh nižjih cenah proizvajalci vgrajujejo ležaje manjše kakovosti in pritrdilne nosilce z minimalno izolacijo hrupa. Ravni hrupa so morda sprejemljive, ko je ventilator nov, a ko se ležaji obrabijo, se bo ventilator začel tresti in oddajati moteč ropotajoč zvok pod stropom. Na drugi strani so vrhunski ventilatorji z vgrajenimi ležaji z zelo kakovostnimi ležaji, napolnjenih s sintetično mastjo, ki zagotavljajo dolgo življenjsko dobo in minimalno obrabo.

V telo ventilatorja vgrajujejo tudi funkcije za odpravljanje hrupa v telesu, ravnalnike rezil, povezave za navzdol in pritrditev na strop, da zaščitijo hrup vibracij, ki jih ustvarijo ventilatorji. S hrupom verjetno ne bo težav, če ventilator namestite v kuhinjo, jedilni prostor ali družinsko sobo. Če pa ventilator kupite za spalnico, dnevno sobo ali študijsko sobo, se priporoča kopanje globlje, da dobite enoto z boljšo kakovostjo.

Stropni ventilator s formulo za izračun višine vgradnje-
Stropni ventilator s formulo za izračun višine vgradnje-

Ali ga boste sami vgradili?

Poleg ventilatorjev z vgrajenimi ležaji za dolgo življenjsko dobo vključujejo tudi bolj kakovostno elektroniko na daljinsko upravljanje, stikala in pa nadzor hitrosti. Če nameravate pustiti delovanje ventilatorja za nenehno delovanje, se boste s tem izognili težavam, zato kupite vrhunski ventilator. To še posebej velja, če bo ventilator nameščen na visokem stropu, bo s tem servis ali zamenjava ventilatorja veliko lažja.

Proizvajalec običajno opozarja, da je hrup ventilatorjev, tresenje in krajša življenjska doba tri največje pritožbe. Zato ventilatorjev ne priporočajo za nobeno lokacijo. Vendar je treba vedeti, da so tudi poceni ventilatorji lahko velikokrat dobra izbira. To pa velja, če imate proračun in potrebujete ventilator za kuhinjo, družinsko sobo ali sobo za goste z nizko porabo. Vrhunski ventilator pa izberite, če ga potrebujete za primarno spalnico ali druge prostore, kjer pričakujete mir in tišino.

Notranje pomembnosti

Razlike v teh malih delih morda niso pomembne, vendar igrajo veliko vlogo pri ravni hrupa in dolgoživosti ventilatorja.

Motorni ležaji

Kakovostni ležaji so najpomembnejši sestavni del vrhunskega ventilatorja. Nekakovostni ležaji se hitro obrabijo in oddajajo hrup, ki se prenaša do stropa.

Vgradni sistemi

Ventilatorji ekonomskega razreda izolirani in z zatičem z okroglim ohišjem in nosilcem prenaša več vibracij na nosilec. Izolatorji iz penaste gume se med namestitvijo stisnejo, kar omogoča, da nosilec stopi v strop in odda hrup. Na vrhunskih ventilatorjih z dvojno izolacijo in rebrastim trikotnikom, pa kroglični spoj prenaša veliko manj šuma na nosilec. Štirje gumijasti izolatorji preprečujejo, da se nosilec dotakne stropa, kar še bolj zmanjša prenos hrupa.

Elektronika in stikala

Stikala za hitrost in svetlobo pri kondenzatorjih, ki delujejo na motorju, odpovejo veliko pogosteje kot naj kakovostnejše komponente.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje