Ogrevanje

Energijsko učinkovita prenova doma

Rušenje pri obnovi notranjosti zgradbe ni vedno potrebno. Vse je odvisno od starosti in vzdrževanje iz preteklosti zgradbe.


Načrt celotnega stanovanja

Obnavljanje celotnega stanovanje
Obnavljanje celotnega stanovanje

Obnavljanje celotnega stanovanja

Ni skrivnost, da še vedno imajo številne države eno največjih svetovnih stopenj emisij ogljika na osebo. Ali lahko velik del vaše osebne obremenitve z ogljikom zasledimo do mesta oziroma do vašega doma. Z drugimi besedami, bojišče za podnebne spremembe je še bližje kot lastno dvorišče. Tudi v vaši kopalnici, kuhinji in kleti. Če se resno ukvarjate s podnebnimi spremembami, je hibridni ali električni avtomobil na vozišču dober začetek, vendar to ni dovolj. Oglejte si napeljave in naprave v svojem domu. Z nekaj nadgraditvami in dodatnimi toplotnimi izolacijami ali popravki boste preprosto s spremembo načina njihove uporabe zmanjšali svoje emisije in prihranili tudi na računih za energijo.

  1. Kuhinja
Pri obnovi kuhinje so kasneje mogoči veliki prihranki_1
Pri obnovi kuhinje so kasneje mogoči veliki prihranki_1

Nadgradite ali zamenjajte svoj hladilnik. Nov model z oznako »Energijsko varčen« ponuja velike prihranke ogljika. Še posebej, če ste med tretjino gospodinjstev s hladilnikom, starim več kot 10 let? V tem primeru bi njegova zamenjava v petih letih lahko preprečila veliko onesnaženja z ogljikom. Obvezno pa oddajte svoj stari hladilnik na recikliranje. Z zagotovitvijo, da zastareli model ne bo ponovno uporabljen, boste dodatno preprečili kar veliko emisij ogljika.

Pomivalni stroj zaženite le, ko je poln. Če to storite, bi se lahko izognili 100 kilogramov onesnaženja z ogljikovim dioksidom na leto. Pomivalni stroj vam prihrani tudi vodo. Porabi le 3 litre na težo opranega perila, medtem ko lahko z ročnim pranjem tega perila porabi do 27 litrov vode.

  1. Kopalnica

Na vodovodni pipi zamenjajte  separator.

Energetska učinkovitost v kopalnici je bistvenega pomena
Energetska učinkovitost v kopalnici je bistvenega pomena

Te poceni in preproste vgradne naprave, ki jih privijte na šobo pipe, zmanjšajo pretok vaše pipe na 1,5 litra/ na minuto ali manj od običajnega pretoka, ki je ocenjen, 2,2 litra na minuto. To pomeni, da lahko tudi prihranijo energijo z zmanjšanjem količine vroče vode, ki jo porabite.

Zamenjajte svojo staro prho za bolj učinkovito. S preklopom na prho boste prihranili do 2.000 litrov vode na leto in veliko energije s katero ogrevate uporabno vodo. Z grelnikom vode na zemeljski plin boste vsako leto preprečili okoli 180 kilogramov onesnaženja z ogljikovim dioksidom in z električnim grelnikom vode bo veliko dodatno zmanjšanje s CO2 na leto.

Privijte tudi LED žarnice v svojo razsvetljavo. Nekatere kopalniške razsvetljave so opremljene z več okroglimi žarnicami. Če uporabljate običajne žarnice, jih zaradi prihranka denarja čim hitreje prihranek energije zamenjajte za LED. Te porabijo do 90 odstotkov manj energije!

Vstavite na steno (ali tla) kopalnice ogrevano stojalo za brisače s časovnim merilnikom. Ti vse bolj priljubljeni kopalniški grelniki črpajo veliko energije, tudi ko jih nihče ne uporablja. Samo stojalo za brisače lahko porabi 140 vatov moči 24/7. (To je toliko energije, kot je porabi vaš televizijski sprejemnik. Televizijski napravi A / V, v stanju pripravljenosti, po nekaterih študijah porabijo veliko energije.

  1. Spalnica
Izključite popolnoma napolnjene naprave -
Izključite popolnoma napolnjene naprave -

Izključite popolnoma napolnjene naprave. Približno 23 odstotkov električne energije, porabljene v domovih, danes izginja kot moč pripravljenosti in nenehno napajamo svoje priključene telefone (e-bralnike ali tablične računalnike). Če lahko, napolnite zjutraj, ko se pripravljate, namesto da jih pustite, da so priključeni in še vedno sesajo energijo čez mrtve noči.

Uporabljajte svoj stropni ventilator vse leto. Ventilatorji lahko pomagajo, da se v spalnici počuti tudi do 10 stopinj hladneje. S tem porabite le 10 odstotkov energije, ki jo porabi vaša klimatska naprava. Praktično lahko z uporabo svojega stropnega ventilatorja namesto okenske klimatske naprave prihranite eno tono ogljikovega dioksida letno. In ne mislite na to kot na hladilno napravo. V hladnem vremenu obrnite smer svojega stropnega ventilatorja tako, da se vrti v smeri urinega kazalca, topel zrak s stropa pa potisnite nazaj navzdol v sobo.

  1. Klet

Odprtine in tesnjenje (ali še bolje, nadgradnja) puščajočega okna.

Če skozi okna čutite prepih, jih oblepite z zato pripravljenim vremenskim trakom za tesnjenje. Okenske trakove lahko uporabite tudi za tesnjenje vrzeli okoli ohlapnih oken. In če prenavljate, ne pozabite, da kakovostna okna prinašajo znatne prihranke ogljika, saj bodo tako znižale račune za ogrevanje in hlajenje. Za hitro odpravljanje nanesite folijo z nizkimi emisijami (low - E) nad okna, da zmanjšate izgubo toplote.

V kleti je treba dobro zatesniti vse netesnosti, ki povzročajo uhajanje energije -
V kleti je treba dobro zatesniti vse netesnosti, ki povzročajo uhajanje energije -

Optimizirajte vsako obremenitev pri pranju perila

Optimizirajte vsako obremenitev perila. Najprej izberite nastavitev pranja s hladno vodo. Današnje pralne in detergente odlično opravijo čiščenje oblačil, ne da bi potrebovali toplo vodo. Tudi če nastavite temperaturo v napravi, bo porabila polovico energije, ki jo potrebuje pranje v vroči vodi. Počakajte tudi, da imate polno obremenitev pred pranjem.

Na koncu lahko s prednjim nakladalcem (ki je veliko bolj učinkovit kot vrhunski nakladalnik) uporabite nastavitev hitrega vrtenja, da odstranite več vlage iz oblačil; s tem se zmanjša energija, potrebna za njihovo sušenje.

Najprej izberite nastavitev pranja s hladno vodo. Današnje pralne in detergente odlično opravijo čiščenje oblačil, ne da bi potrebovali toplo vodo. Tudi če nastavite temperaturo v napravi, bo porabila polovico energije, ki jo potrebuje pranje v vroči vodi. Počakajte tudi, da imate polno obremenitev pred pranjem. Na koncu lahko s prednjim dodajanjem, ki je veliko bolj učinkovito, uporabite nastavitev hitrega vrtenja, da odstranite več vlage iz oblačil. S tem se zmanjša poraba energije, ki je potrebna za njihovo sušenje.

Zamenjajte zračni filter na peči za ogrevanje

Nastavite opomnik v koledarju, da zamenjate zračni filter vsaj vsake tri mesece. Nekatere filtre lahko očistite in ne zamenjate. Čist zračni filter pomeni, da vam peči ne bo treba pogosto čistiti.

Znižajte temperaturo grelnika vode

Številni grelniki vode so običajno nastavljeni na 60 °C, vendar je 40 °C dovolj vroče za večino gospodinjskih potreb. Izkoristite priložnost, da to nastavitev in spustite za 20 stopinj C. V povprečju ogrevanje tople vode predstavlja 18 odstotkov porabe energije v stanovanjih. In ne pozabite izključiti grelnika vode, če boste odsotni več kot nekaj dni. Zakaj bi porabili ves ta denar za ogrevanje rezervoarja vode, ki ga ne boste porabili?

  1. Dnevni prostor
Dnevni prostor ima številne elektronske naprave, ki jih je zaradi porabe energije treba učinkovito uporabljati-
Dnevni prostor ima številne elektronske naprave, ki jih je zaradi porabe energije treba učinkovito uporabljati-

Spremenite nastavitve televizorja

Če ima vaš TV model senzor samodejnega nadzora svetlosti (ABC), ki prilagodi svetlost slike ravni svetlobe v sobi, je ne pozabite vklopiti. Izberite tudi običajno ali standardno nastavitev slike, kot je „živo“, lahko porabi veliko več energije za ustvarjanje preveč svetle slike.

Ne predvajajte filmov z igralne konzole

Te naprave so energetsko zelo potratne, ko gre za predvajanje video posnetkov, v nekaterih primerih pa za predvajanje enega filma uporabljajo približno 75 vatov. Na voljo je veliko naprav za prestavljanje z nizko porabo energije, ki porabijo približno 2 vata energije na film.

Uporabite pametni trak za napajanje

Preveč težav, da bi vsakič, ko jih uporabljate, odklopili elektriko iz električnega omrežja? Pametni napajalni trak lahko hkrati izklopi vse priključene naprave in v celoti odpravi njihove odvečne.

Vir podatkov: The TOM Agency

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje