Najlepše hiše

Zakaj modularna zgradba?

Modularna zgradba je lahko odlična rešitev, ko je potreben začasni prostor.


Modularna zgradba je sestavljena iz gradbenih posameznih delov. Ti modeli ali „moduli“ so zgrajeni zunaj kraja gradnje, ki je pod stalnim nadzorom kakovosti in je stran od lokacije prihodnje modularne stavbe. Ko je posamezen model končan, se lahko vsak model prevaža na mesto, kjer je sestavljena modularna zgradba.

Modularna zgradba
Modularna zgradba

Modularna zgradba je lahko odlična rešitev, ko je potreben začasni prostor. Nekatere glavne prednosti teh zgradb so:
       -       Hitrost

 • Zgradba je okolju prijazna
 • Za modularno zgradbo veljajo enaki standardi kakovosti kot za običajne stavbe
 • Prilagodljivost
 • Potencialni prihranki stroškov
 • Ugodnejša amortizacija.
Gradbena modularna konstrukcija
Gradbena modularna konstrukcija

Okolju prijazna zgradba s standardi visoke kakovosti

Moduli so zgrajeni po enakih standardih kot običajne zgradbe. Uporabljajo se enake kakovosti materialov, vključno z lesom, betonom in jeklom. Nekateri trdijo, da so modularne zgradbe zasnovane tako, da so močnejše, ker so zasnovane tako, da ostanejo trdne pri prevozu. Kar 90 odstotkov stavbe je mogoče zgraditi zunaj objekta. Nadzorovano okolje omogoča vrhunsko gradnjo kakovosti.

Modularne zgradbe lahko nastavite nad tlemi ali poravnate z nivojem tal
Modularne zgradbe lahko nastavite nad tlemi ali poravnate z nivojem tal

Prilagodljivost
Modularne zgradbe lahko služijo kot začasni ali stalni prostor. Če potrebujete zgradbo, ki je prenosna, lahko začasno modularno zgradbo kasneje razstavite, prepeljete in sestavite na drugem mestu. To se lahko izkaže za dobro naložbo, saj morate začetne stroške gradnje plačati samo enkrat. Šole lahko na primer izkoristijo to prilagodljivost, kadar je potreben dodaten prostor v učilnici. Modularna zgradba lahko služi kot začasna učilnica, medtem ko se gradijo stalni dodatki ali pa jo lahko postavite kot stalno učilnico. Veliko pa pomeni v času potresov in drugih vremensko nesrečah.

3 najboljša združenja pri gradnji modularnih stavb
3 najboljša združenja pri gradnji modularnih stavb

Prihranki stroškov
Modularne zgradbe so lahko cenejše. Običajno zgrajena medicinska ambulanta lahko stane veliko manj na kvadratni meter. Cena modularne zgradbe se lahko giblje od 80 do 100 € za kvadratni meter, vključno z namestitvijo. Cene gradnje se lahko razlikujejo od teh ocen. Glede na projekt je lahko modularna gradnja cenejša od običajne gradnje. Vendar pa obstaja en element prihranka, ki je nesporen, to je čas gradnje. Čas je denar. Hitrost gradnje modularnih stavb pomeni prehod v prejšnje čase, kar bi lahko prineslo velike prihranke.

avantgardni modularni projekt
avantgardni modularni projekt

Ugodnejša amortizacija

Modularne zgradbe imajo ugodnejši načrt amortizacije, ki lahko privede do prihrankov pri davkih. Medtem ko so stroški tradicionalnih zgradb običajno amortizirani v obdobju nad 35 let, so lahko modularne stavbe po hitrem amortizacijskem načrtu 7 ali 12 let. Naj računovodja pregleda vaš položaj, da ugotovi, katere ugodnosti bi lahko veljale za vas.

Pri nekaterih dejavnikih moramo upoštevati izbiro dobavitelja modularnih stavb_1
Pri nekaterih dejavnikih moramo upoštevati izbiro dobavitelja modularnih stavb_1

Kdo uporablja modularne zgradbe?

Ker so modularne zgradbe prilagojene vašim potrebam, jih uporablja široka paleta industrij. Običajno se uporabljajo v vseh naslednjih panogah:
        -      Izobraževanje

 • Skrb za zdravje
 • Gostoljubje
 • Trgovina na drobno
 • Komercialna stanovanja
 • Pisarne in uprava
 • Varnost
 • Industrija in energetika
 • Gradnja

Ali je modularna zgradba videti kot začasni objekt?

Ena izmed možnosti oblikovanja zunanjosti modularne hiše
Ena izmed možnosti oblikovanja zunanjosti modularne hiše

Napačna ideja je, da modularne zgradbe ne morejo biti videti kot običajne zgradbe. V modularni gradnji je bilo veliko napredka. Ustvarjalni arhitekti lahko oblikujejo skoraj vsako stavbo z uporabo modularnih načinov gradnje. Če vaš projekt zahteva estetski videz, vam modularnih zgradb še ni treba odpisovati. Pogovorite se z dobavitelji in se pozanimajte o razpoložljivih možnostih oblikovanja. Omejitve v gradbeništvu obstajajo zaradi tega, kar je mogoče zakonito, varno ter cenovno graditi in prevažati.

Kakšne so moje možnosti?

Velikost modula je po navadi v treh širinah:
okoli 4 m
   »    9 m

Največje velikosti so določene z zveznimi in državnimi gradbenimi predpisi ter proizvodnim sistemom vsake tovarne. Nekateri proizvajalci lahko prilagodijo velikost zgradbe tako, da ustrezajo vašim specifičnim potrebam. O njihovih možnostih se pozanimajte pri lokalnih ponudnikih.

Glede na vse te dejavnike modularna gradnja zagotavlja zgradbo vrhunske kakovosti v krajšem času, z manj stroški in z manj odpadkov kot tradicionalni načini gradnje
Glede na vse te dejavnike modularna gradnja zagotavlja zgradbo vrhunske kakovosti v krajšem času, z manj stroški in z manj odpadkov kot tradicionalni načini gradnje

Dolžina

Večina modulov je dolga do 18 metrov. Nekateri proizvajalci bodo izdelali do 21 metrov, vendar veliko držav ne bo dovolilo dobave modulov te dolžine. Pred oddajo naročila preverite omejitve države. Vaš dobavitelj običajno pozna lokalne zahteve.

Višina

Zvezni, državni in lokalni predpisi omejujejo največjo višino katerega koli vozila, tudi tovornega. Omejitev višine je do 4 m.

Ko je modul vgrajen, mora izpolnjevati te omejitve, saj se bo prevažal po cesti. Modul ne more preseči zakonov o najvišji višini, vendar mora tudi upoštevati, da bo sedel na nosilcu. Prevoznik je na splošno visok 2 metra in 6 centimetrov. To pomeni, da je omejitev višine modula približno 3,3 metra. Pri modulih, na katerih streha ni pritrjena (na primer v nadstropju večnadstropne zgradbe), je ta višina le redko dosežena.

Pri modulih, ki imajo pritrjeno streho, je povprečna višina stropa modula približno 2,4 metra v primerjavi s tradicionalno zgradbo, kjer je povprečna višina stropa od 2,7 metra.

Oblikovanje po meri

Izkoristite prednosti inovacij v vgradnji v modularni gradnji ...
Izkoristite prednosti inovacij v vgradnji v modularni gradnji ...

Treba je opozoriti, da je modularno zgradbo mogoče prilagoditi tako, da je videti tako rekoč kot katera koli zgradba. Zgornji seznam temelji na omejitvah posameznih modulov zaradi pošiljanja. Vendar z ustvarjalnim arhitektom te omejitve posameznih modulov ne bodo vplivale na oblikovanje.

Zunanja zasnova

Zunanjost modularne zgradbe ima lahko različne zaključke. Konča se lahko od lesa, opeke, jekla, štukature, agregata in drugih materialov. Te zgradbe je mogoče prilagoditi z obdelavami oken, vrat in strehe. Notranjost lahko prilagodimo tudi običajni notranjosti.

Vrsta namena

Modularne zgradbe je mogoče postaviti nad tlemi ali nastaviti v poravnavi s tlemi. Če je vhod strukture v tla, bo potreben temelj jame. Posvetujte se z lokalnim geotehničnim podjetjem, da se prepričate, ali so pogoji tal primerni za podlago. Če greste z nadzemnim temeljem, bodo potrebne rampe in koraki do vseh vhodov modularne stavbe.

Jekleni betonski kompozitni sistemi za modularno gradnjo -
Jekleni betonski kompozitni sistemi za modularno gradnjo -

Koliko stane modularna zgradba?

Večja kot je vaša modularna zgradba, več boste plačali. Cena kvadratnega metra modularne zgradbe se bo eksponentno povečala z velikostjo modularne zgradbe.

Kakovost materialov

Industrijsko izdelane modularne gradbene rešitve - Deluxe Modular
Industrijsko izdelane modularne gradbene rešitve - Deluxe Modular

Modularne zgradbe morajo biti zgrajene dovolj močne, da lahko vzdržijo prevoz na poti do lokacije. Na splošno se uporabljajo visokokakovostni materiali, in višja, kot je kakovost, višja je končna cena.

Lokacija / odprema

Mesto modularne stavbe vpliva na ceno. Cene se razlikujejo glede na oddaljenost vaše pokrajine oziroma države. Poskus iskanja dobavitelja v drugi pokrajini z nižjimi stroški morda na koncu ne prihrani denarja. Nakupovanje zunaj vaše pokrajine pomeni, da se bodo stroški pošiljanja povečali. Upoštevajte te dejavnike, če primerjate cene znotraj (ali zunaj) pokrajine vašega spletnega mesta.

Kompleksnost modularne stavbe

Če vaš projekt ne zahteva nič drugega kot preprosto postavitev, cene po navadi padajo na spodnjem in srednjem koncu cenovne lestvice. Če bo modularna zgradba zahtevala bolj zapleteno sofisticiranost, na primer z visoko klimatsko napravo HVAC, visoko kakovostjo gradbenega materiala in opremo, bodo cene seveda padale na višjem koncu cenovne lestvice. Neskončne možnosti prilagajanja modularnih stavb bodo vplivale tudi na vašo skupno ceno.

Sodobna kmečka hiša
Sodobna kmečka hiša

Preden se odločite za najem ali nakup modularne stavbe, je koristno postaviti nekaj pomembnih vprašanj in si nanje sam odgovoriti. Vnaprejšnje zbiranje teh informacij vam lahko dolgoročno prihrani čas in denar.

Vir: The Modular Building Institute

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje