Razno

Gorske koče po Sloveniji

Prihaja jesen in dnevi, ko se lahko sprostite ob jezeru so zelo prijetni. V naslednjih tednih je zato treba iskati drugo prostočasno dejavnost. Na primer, kaj pa ogled gora? Vprašanje je le, katero? V Sloveniji in okolici so številne gore za pohodništvo.


Velika-planina3
Velika-planina3

Kaj je dobra koča?

Najprej mora biti pravilna lokacija, kjer koča stoji. Postavljena mora biti tako, da nudi lep razgled in se od tam lepo vidi. Storitev seveda igra tudi pomembno vlogo. Če je osebje koče prijazno in skrbno, se potem z veseljem vrnete.

Prijetna domačnost_2
Prijetna domačnost_2

Zelo pomembna je tudi kakovost hrane!

Številne koče ponujajo regionalne izdelke, kot so regionalno pivo, sveže pinjeno mleko od sosednjega kmeta in domač kruh. To je seveda veliko lažje prodati kot izdelke, kupljene na veleprodajnem trgu. Navsezadnje bi radi podprli tudi regionalne kmete in naravni proizvodi so tudi veliko boljši od strojno pridelanih!

Prihaja jesen in dnevi, preživeti na Veliki planini nudijo veliko sprostitev
Prihaja jesen in dnevi, preživeti na Veliki planini nudijo veliko sprostitev

Nekatere koče ponujajo tudi nekaj za otroke

Na jedilniku mora biti tudi hrana za malčke, igralni kotiček in zunaj celo igrišče. Otroci so torej urejeni in starši lahko v miru uživajo ob njihovem hladnem pivu.

Hrana, ki razveseli tudi mlajše
Hrana, ki razveseli tudi mlajše

Lokacija koče ima tudi pomembno vlogo!

Kdo raje ne obišče koče z veliko panoramo? Skladno s tem naj bo koča takšna, da boste imeli odličen razgled. Nekatere koče, je mogoče priti peš ali z žičnico so odlične, druge pa so na precej oddaljenih lokacijah. To je odvisno od vseh.

V Sloveniji slovi Velika planina po odlični točki za preživljanje prostega časa. Vrh oziroma najvišja točka je Gradišče na višini 1666 m. Primerna je tako za otroke, nosečnice, starejše kot tudi za vse ostale ljubitelje narave in seveda zavzete športnike. Na Veliki planini se boste seznanili s tamkajšnjo pastirsko tradicijo, se sprehodili med zanimivimi pastirskimi kočami, pokusili tradicionalni sir in druge domače dobrote ter začutili pristnost pastirskega življenja.

Velika planina poznana po številnih razglednicah, in kljub temu da še nisem bil na njej, priznam, da je izjemno lepa._1
Velika planina poznana po številnih razglednicah, in kljub temu da še nisem bil na njej, priznam, da je izjemno lepa._1

Čas hoje od zgornje postaje nihalke do pastirskih koč traja približno pol ure. Do vrha Velike planine je še približno pol ure hoje. S sedežnico pa se pripeljemo do neposredne bližine vrha. Na Veliki planini je več kot 60 koč, od katerih jih je le slaba tretjina aktivnih.

Pastirji so začeli opuščati svoje dejavnosti, a kljub temu obiskovalci še vedno lahko dobijo sveže domače in kislo mleko, sir, skuto … Z malo sreče pa lahko med pastirskimi kočami srečate tudi možakarja z dolgo brado in oblečenimi pumparicami ter z okrivljeno palico, ki nam bo pričaral občutek časov, ko so ljudje dobesedno živeli na planšarijah. Pastirsko naselje velja za enega redkih tako dobro ohranjenih naselij v Evropi. Zaradi svoje edinstvene arhitekture danes privablja mnogo obiskovalcev.

Pastir na Veliki planini
Pastir na Veliki planini

Ponosni dom pastirjev in njihovih tipičnih koč, ki so postale že pravi zaščitni znak planote, svoje obiskovalce navdušuje z naravnimi lepotami. Obiščete lahko Malo in Veliko Vetrnico (jami, ki sta zaradi porušenega stropa postali udornici) in Gradišče, ki je tudi najvišji vrh planote. Ogledate si lahko značilne kraške vrtače.

Velika planina pa vas bo vsekakor navdušila tudi s svojimi »prebivalci« in s številnim govedom, ki se z veseljem prosto sprehaja po travnatih površinah in navdušuje obiskovalce. Velika planina je idealna za vse generacije, saj je lahko dostopna, hkrati pa s svojo ponudbo zadovolji vsakogar.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje