Razno

Ali vesolje traja večno?

Vesolje verjetno traja večno, toda resnica je, da ne vemo. Vseeno še ne.


Zaradi tega je to veliko vprašanje, saj znanost temelji na iskanju odgovorov na te stvari, ki jih še ne poznamo.

Kaj torej vemo o vesolju? Vemo, da je veliko, res veliko. Je dovolj veliko, da vsebuje Zemljo in vse druge planete. Dovolj je veliko, da vključuje S

Ali je Vesolje večno
Ali je Vesolje večno

once in vse zvezde, ki jih vidimo ponoči.

Ne tako dolgo nazaj so ljudje mislili, da so ob pogledu na nočno nebo videli vse vesolje. To je bilo, dokler ni prišel zraven Edwin Hubble. Bil je ameriški astronom in tisto, kar je ugotovil, je bilo tako neverjetno, da je NASA po njem imenovala znameniti vesoljski teleskop Hubble.

Zvezde so daleč, daleč

Pred skoraj 100 leti je Hubble, astronom, gledal nekaj majhnih meglenih obližev svetlobe, skritih med vsemi zvezdami, ki jih lahko vidimo. Nihče ni bil povsem prepričan, kaj so, toda Hubble je odkril, da so ti obliži svetlobe narejeni iz zvezd in še pomembneje, da so bili daleč stran.

Slika št. 1 - Galaksija Andromeda je napolnjena z zvezdami onkraj naše Mlečne poti.
Slika št. 1 - Galaksija Andromeda je napolnjena z zvezdami onkraj naše Mlečne poti.

S tem enim odkritjem je naša ideja o vesolju eksplodirala

Zvezde, ki jih vidimo na nočnem nebu, so del Galaksije Mlečne poti. To je galaksija, ki ji pripadamo.

Obliži svetlobe, ki jih je proučeval Hubble, so bile druge galaksije - vsaka je bila napolnjena z zvezdami in planeti ter veliko drugih stvari. Nekatere galaksije so manjše od naše Mlečne poti, druge pa večje. Vesolje je bilo precej večje, kot si je kdo sploh predstavljal.

Sonce je ena od milijard zvezd v galaksiji Mlečna pot.

Sonce je ena od milijard zvezd v galaksiji Mlečna pot -Caltech
Sonce je ena od milijard zvezd v galaksiji Mlečna pot -Caltech

Kako je videti za vedno?

Prostora je veliko, toda ali bo to trajalo večno? Težava je v tem, da je ne moremo videti za vedno. Obstaja omejitev, koliko prostora lahko vidimo, tako kot ne moremo stopiti pred svoja vrata in si ogledati vsakega mesta v katerikoli celini. Del prostora, ki ga lahko vidimo in opazujemo, imenujemo vesolje.

Vesolje vsebuje vso svetlobo, ki jo bomo kdaj lahko videli (kajti ko pogledamo po vesolju, večinoma iščemo svetlobo).

Opazovano vesolje je mogoče celo izmeriti. Z ene strani na drugo je 93 milijard svetlobnih let. To je razdalja, o kateri težko razmišljajo tudi astronomi. Pri tem je približno 300.000 krogov naše galaksije Mlečnih poti, vendar je naše Sonce v celotnem življenju naredilo le 20 krogov. Ali si lahko predstavljate, da bi Zemljo preskočili za 20 milijonov trilijonov krat?

Slika št. 3 - Sonce je ena od milijard zvezd v galaksiji Mlečna pot. Caltech
Slika št. 3 - Sonce je ena od milijard zvezd v galaksiji Mlečna pot. Caltech

 Še več, opazovano vesolje je osredotočeno na nas, ker smo v središču in gledamo v vesolje. Tujec na drugem planetu, v daljni galaksiji, bi imel svoje vesolje, ki ga je mogoče opazovati. Mogoče bi si želeli misliti, da bi bil vsak izmed nas v svojem vesolju mehurčkov.

Če bi se naša dva mehurčka prekrivala, bi tujec videl nekaj istih stvari, ki jih lahko vidimo. Kaj pa kraji, ki so zunaj našega mehurčka? Bi tujec videl praznino na robu prostora?
Ne, verjetno ne. Bolj verjetno je, da bi videli del prostora, ki ga nikoli ne bomo mogli videti.

V teoriji prostor nadaljuje in nadaljuje ...

Zakaj torej znanstveniki mislijo, da vesolje traja večno? Zaradi oblike prostora. Naš del vesolja ali vesolje, ki ga lahko opazujemo, ima posebno obliko: ravno.

To pomeni, da če bi vsak s svojim prijateljem imela svojo raketno ladjo in sta oba odletela in potovala po ravni liniji, za vedno in za vedno, se ne bi nikoli srečala. Pravzaprav bi v vesolju, ki ga je mogoče opazovati, vedno ostali na popolnoma isti razdalji.

Slika št. 4 - Ko opazite veliko več Zemlje, preneha biti ravna. NASA - Reid Wiseman
Slika št. 4 - Ko opazite veliko več Zemlje, preneha biti ravna. NASA - Reid Wiseman

Toda to je res poseben primer. Če bi prostor oblikovali kako drugače, bi se lahko zgodilo veliko stvari. Dve vaši raketi, ki potujeta po ravni črti, lahko sčasoma prečkata poti ali se resnično zapreta, vendar se nikoli ne srečata ali pa bi morda šli v drugo smer in se oddaljili drug od drugega.

Toda le raven prostor bo rakete držal natančno narazen

Znanstveniki imajo idejo, kako rešiti to posebno težavo z ravnostjo. In kar je pomembno, njihova ideja rešuje še nekaj drugih težav in pojasnjuje, zakaj je prostor videti točno tako, kot ga vidimo mi. Ko ena ideja reši veliko težav, jo znanstveniki imenujejo teorija. Pomeni, da smo lahko na pravi poti do iskanja odgovora.

Teorija pravi, da mora biti prostor resnično zelo velik, vendar ga lahko vidimo le majhen del in ta del je videti poseben in raven. To je nekako tako, kot se zdi Zemlja ravna, razen če ste astronavt, ki pluje v vesolju. Zgoraj vidite toliko več Zemlje, da je mogoče videti, kako se ukrivi.

Stavim, da vesolje ostane za vedno. Mogoče nam bo nekega dne znanost pomagala povedati, ali je to res.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje