Razno

Epimedija Coronavirus (COVID-19)

Na tiskovni konferenci je v četrtek predsednik Donald Trump odgovoril na vprašanje o uri: Koliko časa bo trajalo, da se stvari vrnejo v normalno stanje?


Koronavirus (COVID-19) in posodobitve sladkorne bolezni
Ti podatki so ustvarjeni za ljudi, ki živijo s sladkorno boleznijo, in njihove družine.

Ostati doma
Vsi bolniki morajo zdaj ostati doma, razen v izjemnih okoliščinah. Sem spadajo tudi ljudje s sladkorno boleznijo.

Kaj je Koronavirus
Kaj je Koronavirus

Dom boste lahko zapustili samo za:
 -   osnovne potrebščine, kot so hrana in zdravila
 -   vadite enkrat dnevno
 -   kakršno koli zdravstveno potrebo ali nego ranljive osebe

 -  v službo in z dela in samo, če tega ni mogoče storiti doma, na primer za ključne delavce.

Če morate iz katerega koli od teh razlogov iti zunaj, morate še vedno upoštevati stroge ukrepe socialne distance. To pomeni, da se držite 2 metra ločeno od drugih ljudi in si umivate roke takoj, ko pridete domov.

Če se že samo izolirate ali sledite navodilom za zaščito, nadaljujte po teh pravilih.

Poiščite podrobne nasvete o bivanju doma in obvladovanju sladkorne bolezni.

Simptomi za koronavirusa
Najpogostejši simptomi koronavirusa (COVID-19) so v zadnjem času:

-   nov neprestani kašelj in / ali visoka temperatura.

-   Kaj storiti, če imate koronavirusne simptome (se morate samo izolirati)

-   Če imate koronavirusne simptome, vendar blage:

-   Ne hodite na GP kirurgijo, lekarno ali bolnišnico.

-   Če živite sami, ostanite doma 7 dni od takrat, ko so se začeli simptomi.

-   Če živite z nekom, ki ima stalen kašelj ali visoko temperaturo, bi morali doma ostati 14 dni od dneva, ko je prva oseba dobila simptome. Če se potem razvijejo simptomi, morate ostati doma 7 dni od dneva, ko se simptomi začnejo, tudi če to pomeni, da ste doma dlje kot 14 dni.

Upoštevajte nasvete svoje splošne prakse, medicinske sestre ali sladkorne skupine glede zdravil.

Če doma preverjate občasno krvni sladkor, boste verjetno morali to storiti pogosteje. Če doma ne preverite ravni krvnega sladkorja, bodite pozorni na znake hiperglikemije (hiperglikemije), ki vključujejo več urina kot običajno (zlasti ponoči), saj ste običajno zelo žejni, pogosteje imate glavobole, muči vas utrujenost in lenobnost. Če imate nadpovprečne simptome, se obrnite na zdravnika, najbolje na svojega zdravnika diabetika.

Ostanite hidrirani - uživajte veliko nesladkanih pijač in jejte malo in pogosto.
 Če imate sladkorno bolezen tipa 1, preverite krvni sladkor vsaj vsake štiri ure, tudi ponoči, in preverite svoje ketone. Če je raven vašega krvnega sladkorja visoka (običajno 15 mmol / l ali več ali 13 mmol / l, če uporabljate inzulinsko črpalko, vendar vam je morda podala različne cilje) ali če so prisotni ketoni, se obrnite na svojo skupino za diabetes.

Če vzamete določeno vrsto tablete za sladkorno bolezen, imenovano SGLT2i, in se slabo počutite, jih morate prenehati jemati. Preveriti morate svoje ketone in krvni sladkor (če so vam naročeni, da jih dobite v kompletu) se posvetujte s svojo zdravstveno skupino. Blagovne znamke teh tablet so Forxiga, Invokana in Jardiance. Če jemljete te tablete, ko niste zelo zdravi, lahko povečate tveganje za razvoj diabetične ketoacidoze (DKA) pri kateri, morate poznati simptome, in nanje biti zelo pozorni.

Hraniti, jesti ali piti - če hrane ne morete jesti, poskusite prigrizke ali pijače z ogljikovimi hidrati, ki vam bodo dajali energijo. Poskusite srkati sladke pijače (kot so sadni sok ali ne fetalna kola ali limonada) ali se najejte glukoznih tablet ali sladkarij kot želejev fižol. Izpuščanje gaziranih pijač lahko pomaga, da jih odprete zelo počasi in počakate, da se izteče in spusti peno, in se umiri tlak iz steklenice. Če bruhate ali ne morete zadržati tekočine, poiščite zdravniško pomoč s čim prej.

Če menite, da se doma ne morete spoprijeti s simptomi ali se vaše stanje poslabša ali se simptomi po 7 dneh ne izboljšajo, uporabite spletno storitev koronavirusa NHS 111. Če nimate dostopa do medomrežja, pokličite NHS 111. Za nujno medicinsko pomoč pokličite 999.

Ivo KlevžeStrokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje