Razno

"Prvoaprilske šale"

Bodite pozorni na prvoaprilske šale, ker boste morda tarča pametnih potešitev tega praznika


Nekateri zgodovinarji sledijo koreninam počitnic do leta 1583, ko je bil Julijski koledar nadomeščen z gregorijanskim koledarjem. Nekateri zgodovinarji korenine praznika spremljajo do leta 1582, ko so Julijanski koledar zamenjali z gregorijanskim koledarjem.

Letna tradicija aprilskega praznika in njegove praktične šale so se v Angliji začele širiti od leta 1700 naprej, vendar natančen izvor praznikov ostaja skrivnost. Nekateri pravijo, da praznik izvira iz starodavnih festivalov, kot je bilo slavje Hilaria. Festival se je slavil koncem meseca marca.

Nekateri zgodovinarji sledijo koreninam počitnic do leta 1582, ko je bil Julijski koledar nadomeščen z gregorijanskim koledarjem_1
Nekateri zgodovinarji sledijo koreninam počitnic do leta 1582, ko je bil Julijski koledar nadomeščen z gregorijanskim koledarjem_1

Praznovanje je potekalo v mestu Rim. Letna tradicija aprilskega praznika in njegove praktične šale so se v Angliji začele širiti od leta 1700 naprej, vendar natančen izvor praznikov ostaja skrivnost. Nekateri pravijo, da praznik izvira iz starodavnih festivalov, kot je bilo slavje Hilaria. Festival se je slavil koncem meseca marca. Praznovanje pa je potekalo v mestu Rim.

Drugi navajajo, da je praznik nastal leta 1582, ko so Francozi prešli iz julijanskega v gregorijanski koledar. Navajajo, da ljudje niso vedeli, da se je začetek novega leta premaknil na 1. januar. Tako pa še naprej praznujejo novo leto v zadnjem tednu marca do 1. aprila. Ti ljudje so se norčevali iz teh posameznikov s plazenjem, s šalami in prevarami.

Gepar 0laffson_1
Gepar 0laffson_1

Kljub pomanjkanju natančnega izvora danes prazniki uspevajo po vsem svetu. Korporativne pisarne, medijska prizorišča, restavracije s hitro prehrano in številna druga podjetja sodelujejo na tem prazniku s pomočjo lastnih prevar in izmišljenih trditev. Številni posamezniki se udeležujejo praznika tudi skozi različne šale in prevare. Ena od znanih šal je tudi, ko je teta sodelavcu in nekaterim njegovih kolegov 1. aprila za šalo premazala vse kljuke na vratih in oknih z vazelinom.

Praktične šale, zvijače in nezaslišane kaskade so vse značilnosti dneva aprilskega norca v ZDA, žrtve potegavščin pa naj bi ohranile dober humor in uživale v prevari.

Obleka v kostume je velik del praznovanja aprilskih norcev na Poljskem, kar vidijo otroci na tej sliki_1
Obleka v kostume je velik del praznovanja aprilskih norcev na Poljskem, kar vidijo otroci na tej sliki_1

Na Škotskem traja dan norcev dva dni in se imenuje Taily Day ali April Gowk. Prvi dan je tradicionalna potega, da nekoga pošljejo na "norčevo naročilo", in to dosežejo tako, da nekomu pošljejo nujno obvestilo, ki ga mora dostaviti, vendar prejemnik izve, da gre za šalo iz aprila. Prejemnik nato pošlje obvestilo drugi osebi in beležka se giblje čez dan. Tradicionalna potegavščina drugi dan je, da na hrbtu nekoga nalepite znak »April« in ta znak pomeni "Ubij me."

Na Poljskem se prvi aprilski dan imenuje Pryma Aprylis. Namesto da bi se igrali potegavščine kot drugi narodi, poljski narod praznuje njegov dan z oblačenjem v kostume. Počitnice na Poljskem so večinoma otroške počitnice, vendar sodelujejo tudi odrasli.

Pudelj in gazda_1
Pudelj in gazda_1

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje