Prezračevanje

Klimatske naprave


Mnogi se še dobro spominjajo vročinskega vala s prejšnega poletja. In, ker po vsaki pomladi pride poletje, tisoče Ijudi   razmišlja, kako se pravilno odločiti za nakup klimatske naprave.

Slika - Klimatska naprava
Slika - Klimatska naprava

Trg nam ponuja široko paleto raznih izvedb in cen klimatskih naprav. Zato ne smemo predhodno zanemariti nasveta strokovnjaka. Na izbiro imamo več vrst klimatskih naprav. Klimatske naprave delimo na več skupin in predvsem za različne potrebe kot so: Spot-Cooler, kompaktne naprave z eno ali take, ki imata dve gumijasti cevi, kot tudi Split naprave.

Spot ali Personal Cooler, ki prihajata največkrat iz daljnega vzhoda imata hladilno sposobnost približno od 800 do 1000 Watov, kupimo pa jih lahko v vsaki večji prodajalni z belo tehniko. Zaradi njihove majhne moči so primernejše za osebno hlajenje, kot za hlajenje prostorov. Uporabnik sedi v hladnem zračnem zvonu. Ponavadi doteka hladen zrak po zračni cevi, kar pomeni, da bo en del sobnega zraka uporabljen za hlajenje vlažilca, ki bo porabil približno 20 do 30 odstotkov celotnega učinka hlajenja. Zrak se vlaži dodatno. Če nam svetujejo takšno klimatsko napravo za prostor večji od 10 m, se raje pred nakupom posvetujmo s strokovnjakom.

Kompaktne naprave z eno ali dvemi gumijastimi cevmi in z močjo od 1800 do 2300 Watov, nam ponujajo dosti večjo ugodnost. Takšne naprave sobni zrak vsrkavajo, ga transportirajo preko vročega vlažilca in ga skozi cevi oddajo navzven. Naprave na tržišču ponujajo v dveh izvedbah in sicer, kot naprave z vodnim rezervoarjem, ki ga moramo dnevno polniti z vodo. V kolikor tega ne storimo, napravi močno zmanjšamo hladilno moč. Vlažilec zraka moramo v napravi redno čistiti,  ker se drugače nanj nabira vodni kamen. Voda se na vlažilcu razprši in nato preko posebne cevi izpari kot para navzven. Druge naprave odvzemajo zrak za hlajenje iz prostora, kar je prednost pri instaliranju naprave, saj imamo za vgradnjo samo eno cev. Nakopičen kondenz, ki nastane pri razvlažitvi zraka se prelije preko vročegaraz vlažilca, nato izpari in se preko posebne cevi odda navzven. Hladen prostorski zrak se uporabi tudi za odtok izparin navzven, zato je največja hladilna moč naprave le med 70 do 80 odstotkov.

Da se temu problemu izognemo, je bil razvit dvocevni sistem. Zrak, ki ga potrebujemo za odtok toplote vsesamo preko posebne cevi od zunaj in preko druge cevi vrnemo navzven. Pripravne so kombinirane naprave, ki so primerne za hlajenje prostora s površino do 18 m2. Za brezhibno delovanje sta potrebni dve odprtini v steni ali okno velikosti 100 do 130 mm. Tako imenovane Split naprave imajo sposobnost ohlajevanja od 3 do 5600 Watov. Priporočljive so za hlajenje prostorov z maksimalno površino do 35 m2.

Osnova za njihov dober izkoristek je v tem, da so razdeljene na dva dela. En del se nahaja v prostoru, drugi zunaj. Oba dela sta funkcijsko povezana. Razvlaževalec odvaja toploto s pomočjo ventilatorja navzven. Odvečna vlažnost se preko črpalke dovaja po funkcijski napeljavi do razvlaževalca, kjer se voda prelije in upari. Funkcijska napeljava je ločljiva tako, da jo je možno speljati tudi preko manjših odprtin. Pri ločitvi se napeljava avtomatično zapre. Nasproti kompaktnim napravam imajo Split naprave še dodatno prednost, saj delujejo skoraj neslišno, ker se razvlaževalec  nahaja  izven prostora. Na porast nakupa klimatskih naprav je vplival tudi razvoj le teh. Pri padcu temperature pod 19 oC lahko z napravami, ki imajo vgrajen toplotno črpalni sistem, lahko prostore tudi hitro in poceni ogrevamo. Naprave so priročne in za njihovo uporabo ni potrebna zapletena montaža.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje