Ostalo

Sevalne pregrade in vgradnja

Izolacijski sistem s sevalno pregrado je plast ojačane aluminijaste folije, ki je obrnjena proti zračnemu prostoru znotraj stavbe.


Sevalna pregrada je zelo odsevni material, navadno iz aluminija, ki blokira prenos sevalne toplote tako, da jo odseva stran od njene površine in ponuja trajen način za znižanje vaših mesečnih stroškov za ogrevanje in hlajenje. Izolacijski sistemi za sevalne pregrade BLOK sevajočo toplotno energijo, namesto da bi jo absorbirali kot izolacijo iz steklenih vlaken. Ker na izolacijo s folijo ne vpliva vlaga, bo ta še naprej delovala na dosledni ravni, ne glede na vlažno sezonsko podnebje.

Sevalne pregrade so nameščene v domovih, običajno na podstrešjih, predvsem za zmanjšanje poletne toplote in zmanjšanje stroškov hlajenja. Pregrade so sestavljene iz zelo odsevnega materiala, ki odraža sevalno toploto in se ne vpija. Vendar pa ne zmanjšajo toplotno prevodnost kot toplotnoizolacijski materiali.

Delovanje sevalne pregrade na podstrešju
Delovanje sevalne pregrade na podstrešju

Kako deluje sevalna pregrada?
Če želite v celoti razumeti, kako deluje sevalna pregrada in kako vam lahko koristi, bodo naslednji pojmi in informacije o sevalni oviri izboljšali vaše razumevanje.

Metode prenosa toplote
Toplota se premika z ene lokacije na drugo na tri različne načine: prevodnost, konvekcija in sevanje.

Prevodnost - Ta način prenosa toplote se zgodi, ko se dva trdna predmeta dotikata. Toplota se med molekularnimi gibi prenaša med obema objektoma. Na primer, če se vaša roka dotakne površine žarnice, se toplota iz kozarca prenese na vašo roko.

Konvekcija - Toplota, ki se giblje skozi tekočine, kot so voda, naraščajoči segreti zrak ali para, to počne s pomočjo konvekcije. V zraku konvekcija povzroči dvig segretega zraka, zaradi česar se hladnejši zrak spusti na tla. Tako nastane tisto, kar imenujemo prosta konvekcijska zanka. Eden lahko ustvari svojo konvekcijsko zanko z ventilatorjem za kroženje zraka v prostoru. To ustvarja tako imenovano zanko s prisilno konvekcijo.

Sevanje - Toplota, ki jo prenašajo infrardeči valovi, imenujemo sevanje. Ti žarki so nevidni s prostim očesom in nanje ne vpliva pretok zraka. Ko se boste vročega dne odpravili na sonce, boste čutili, da se vaša koža segreje od toplote, ki jo seva sonce. In še vedno boste čutili te toplotne žarke, ne glede na to, kako vetrovno je zunaj. Sevanje je prenos toplote s toplejšega predmeta skozi zračni prostor (ali vakuum) na hladnejšo površino in vsi predmeti sevajo nekaj svoje toplote v različnih stopnjah od 0 % do 100 %, ne glede na to, ali gre za površino sedečega v avtomobilu na soncu ali električnem gorilniku na štedilniku.

Drugi primeri sevalnega prenosa toplote:
-  Strešne skodle, ki so absorbirale toploto s sijočim prenosom toplote od sonca.
-  Toplota, ki seva iz peči.

Najboljša sevalna pregrada za znižanje temperature podstrešnih stanovanj do 40 stopinj. Čez leto znižuje račune za komunalne storitve. Toplotna izolacija, ki se uporablja na podstrešju, garaži ...
Najboljša sevalna pregrada za znižanje temperature podstrešnih stanovanj do 40 stopinj. Čez leto znižuje račune za komunalne storitve. Toplotna izolacija, ki se uporablja na podstrešju, garaži ...

Kako deluje običajna izolacija
Večina ljudi pozna tradicionalne izolacijske materiale, kot so plastika, ojačana s steklenimi vlakni (GRP), celuloza, stiropor in kamena volna. Ti izdelki absorbirajo ali upočasnijo konvektivne in prevodne toplote, da se izolirajo. Te vrste izolacije ne blokirajo toplote - le upočasnijo jo. Zato bi se čez čas 100 % absorbirane toplote prenesle skozi izolacijo. Hitrost prenosa toplote s pomočjo izolacijskega materiala je R - vrednost materiala.

Izolacija iz steklenih vlaken in celuloze je izdelana z zračnimi prostori v notranjosti, ki so namenjeni zmanjšanju prevodnosti toplote skozi material. Prav tako omejujejo prenos toplote s konvekcijo tako, da ujamejo zračne tokove in zmanjšajo kroženje zraka.

Nekatere izolacije iz pene, ki jih sestavljata hidroklorofluoroogljikovodiki (HCF), podobno kot steklena plastika in pihajoča izolacija, absorbirajo tudi prevodno in konvekcijsko toploto. Vendar pa je bilo ugotovljeno, da so HCF v nekaterih penastih izolacijskih izdelkih izjemno močni toplogredni plini in jih bodo v ZDA v naslednjih 23 letih postopno opuščali.

  1. Odsevnost je naravna odbojna lastnost odsevne površine, ki je obrnjena proti toplotnemu viru v zračnem prostoru, da omogoča aluminiju, da odseva toploto sevanja nazaj v smer, iz katere prihaja.
  2. Emisijska sposobnost je sposobnost površine, da seva energijo. Vendar vsa telesa energije niso sposobna sevati v enaki meri. Vsi materiali imajo emisijsko sposobnost od 0 % do 100 %. Nižji je odstotek oddajanja materiala, manjša je količina sevalne toplote, ki seva iz njegove površine. Naravna nizka emisijska sposobnost odsevne površine, ki je obrnjena proti zračnemu prostoru, povzroči zelo majhno oddajanje toplote iz sebe in ne oddaja veliko lastne toplote iz sebe.
Dobitek in izguba toplote v stavbah
Dobitek in izguba toplote v stavbah

Kako deluje sevalna pregrada

Sevalna pregrada je zasnovana tako, da BLOK (odseva) sevalno toplotno energijo za razliko od tradicionalnih izolacij, ki so zasnovane tako, da jo upočasnijo z vpijanjem. Sevalna pregrada lahko tudi zmanjša prenos toplote, ki ga povzroči konvekcija, in blokira konvektivni pretok zraka.

Toplota potuje iz toplega v hladno območje s kombinacijo prevodnosti, konvekcije in sevanja. Toplota poteka s prevodom iz bolj vročega mesta znotraj materiala ali sklopa na hladnejše mesto, kot je način, kako žlica, položena v vročo skodelico kave, odda toploto skozi ročaj do vaše roke. Prenos toplote s konvekcijo se zgodi, ko se na primer segreje tekočina ali plin - zrak, postane manj gost in se dvigne. Ko se tekočina ali plin hladi, postaja gostejša in pade. Sevalna toplota potuje po naravni črti stran od katere koli površine in segreva vse trdno, kar vpija njeno energijo.

Najpogostejši izolacijski materiali delujejo tako, da upočasnjujejo prevodni toplotni tok in v manjši meri konvektivni toplotni tok. Sevalne pregrade in odsevni izolacijski sistemi delujejo tako, da zmanjšajo sevanje toplote. Za učinkovito delovanje mora biti odsevna površina obrnjena proti zračnemu prostoru.

Ko sonce ogreva streho, je streha vroče zaradi sončne sevalne energije. Velik del te toplote potuje s prevodom skozi strešne materiale na podstrešno stran strehe. Vroči strešni material nato oddaja pridobljeno toplotno energijo na hladnejše podstrešne površine, vključno z zračnimi kanali in podstrešnimi tlemi. Sevalna pregrada zmanjšuje sevalno toploto s spodnje strani strehe na druge površine na podstrešju.

Kako deluje sevalna naprava na podstršju
Kako deluje sevalna naprava na podstršju

Vrste sevalnih pregrad
Sevalne pregrade so sestavljene iz zelo odsevnega materiala, navadno aluminijaste folije, ki se na eno ali obe strani nanese na več podlag materialov, kot je močan papir, plastične folije, karton, orientacijska plošča s prameni in pregrada za infiltracijo zraka. Nekateri izdelki so ojačani z vlakni, da povečajo obstojnost in preprosto rokovanje.

Sevalne pregrade je mogoče kombinirati z mnogimi vrstami izolacijskih materialov v odsevnih     izolacijskih sistemih. V teh kombinacijah lahko sevalne pregrade delujejo kot material za toplotno izolacijo.

Te pregrade najbolje delujejo, ko ležijo pravokotno na sevalno energijo, ki jo zadene. Večja, kot je temperaturna razlika med stranmi sevalnega pregradnega materiala, večje so prednosti, ki jih lahko zagotovimo s sevalnimi pregradami.

Sevalne pregrade je mogoče kombinirati z mnogimi vrstami izolacijskih materialov v odsevnih     izolacijskih sistemih. V teh kombinacijah lahko sevalne pregrade delujejo kot material za toplotno izolacijo.

Pri nameščanju pregrade s folijo je pomembno, da material "pritrdite" med pritrdilnimi točkami, tako da med njim in dnom strehe ostane vsaj 2,5 cm zračnega prostora. Na voljo je tudi obloga iz vezane plošče ali folije, ki deluje z usmerjenimi prameni.

Upoštevajte, da bo odsevna folija vodila elektriko, zato se morajo delavci in lastniki domov izogibati stiku z golo električno napeljavo. Če je folija nameščena na izolaciji podstrešja, bo folija dovzetna za nabiranje prahu in lahko ujame vlago v vlaknasti izolaciji, zato se močno priporoča, da sevalnih ovir NE nanašate neposredno na izolacijo podstrešja.

Kako sevajoča pregrada odseva toploto?
Obstajata dve fizikalni lastnosti aluminija, ki jih sevalna pregrada uporablja za zmanjšanje prenosa sevalne toplote. Sevalna pregrada je v osnovi izolacija, ki se nanese na notranjo stran strehe (v najboljšem primeru na podstrešju), da prepreči sevalno toploto, da bi vaš dom postal prevroč. Uporabljajo se za zmanjšanje stroškov energije, ki poskušajo narediti vaš dom bolj hladen, kot jo naredi osrednja klimatska naprava.

Tradicionalno so v toplejših podnebjih uporabljali sevalne pregrade, v zadnjem času pa so postali bolj priljubljeni v hladnejših podnebjih, da bi pomagali ustaviti toploto, da bi pozimi ne pobegnila od doma, saj bi tako prihranili tudi denar.

Namestitev
Učinkovitost sevalne pregrade je odvisna od pravilne namestitve, zato je najbolje uporabiti certificiranega monterja. Če se odločite za namestitev sami, natančno preučite in upoštevajte proizvajalčeva navodila in varnostne ukrepe ter preverite lokalne gradbene in požarne predpise. Zveza z odsevno izolacijo nudi tudi nasvete za namestitev.

Lažje je vgraditi sevalne pregrade v nov dom, lahko pa jih namestite tudi v obstoječi dom, še posebej, če ima dovolj veliko podstrešje. V novi hiši monter običajno poskrbi, da je med strešnimi škarniki vgrajena valjana folija, ki jo obrne navzdol, da se čim bolj nabira prah na odsevnih površinah (na voljo so dvostranske sevalne pregrade). Običajno se to opravi, tik preden se nadstrešek nadaljuje, lahko pa se tudi pozneje opravi z notranje strani podstrešja tako, da se material pritrdi na dno škarnikov.

Upoštevajte, da bo odsevna folija vodila elektriko, zato se morajo delavci in lastniki domov izogibati stiku z golo električno napeljavo. Če je folija nameščena na izolaciji podstrešja, bo folija dovzetna za nabiranje prahu in lahko ujame vlago v vlaknasti izolaciji, zato se močno priporoča, da sevalnih ovir NE nanašate neposredno na izolacijo podstrešja.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje