Ostalo

Koliko vode bi morali piti na dan?

In, če želite shujšati vzemite telesno težo kot merilo


Resnica pa je, da je ta norma strogo individualna. Na primer, če tehtate 65 kilogramov, vaš prijatelj pa 85 kilogramov. Oba pijete enako količino vode, vendar spremembe ne opazite in še vedno trpite zaradi glavobola in drugih učinkov dehidracije. Vsekakor pa je pomembno, da je odmerek vode odvisen od teže. Piti ne bi smeli le, ko občutite žejo.

Pijte vodo do žeje-
Pijte vodo do žeje-

Kaj se zgodi, ko dehidrirate?
Ljudje vedo, da je včasih treba vodo, ki jo pijete, tudi razstrupiti in ji dati saden okus.

Slab zadah
Pomanjkanje vode vodi do zmanjšanja proizvodnje sline. Potem se število škodljivih bakterij poveča in posledica je neprijeten vonj iz ust in slab zadah.

Tek za marmelado
Posebej izrazit je občutek pri intenzivnem duševnem delu in pri športu. Glavni vir energije je glikogen, ki je zapravljiv, zato je želja, da bi pojedli nekaj sladkega, večja in večja. Če pa pijete vodo, takšne potrebe ne boste imeli.

Suha koža
Čeprav lahko danes za mazanje suhe kože kupite različne vlažilne kreme, je bolje, da kožo navlažite od znotraj. Pijte več vode in težava bo izginila.

Koliko vode bi moral piti človek vsak dan_2
Koliko vode bi moral piti človek vsak dan_2

Trajna utrujenost
Z dehidracijo naredi visok krvni tlak in kri vstopa v možgane zelo počasi, srce se skrči in trpite zaradi nenehne utrujenosti.

Slaba volja
Nedavne študije so pokazale, da imajo ženske, ki trpijo zaradi glavobola in razdražljivosti, akutno potrebo po vodi, ker je zelo dehidrirana, kar povzroča slabo razpoloženje.

Merjenje telesne teže-
Merjenje telesne teže-

Koliko vode morate piti na dan glede na težo
Najpomembnejše pri tem je poznavanje teže. Nato delite kilograme za 32 - in že poznate dnevno vodno normo. Če se ukvarjate s športom, dodajte do 0,5 litra vsakih 30 minut vadbe.

    37 kg - 1 l
    46 kg - 1,5 l
    55 kg - 1,75 l
    64 kg - 2 l
    73 kg - 2,25 l
    82 kg - 2,5 l
    91 kg - 2,75 l
    100 kg - 3 l
    109 kg - 3,5 l
    118 kg - 3,75 l
    127 kg - 4 l
    136 kg - 4,25 l
    145 kg - 4,5 l

Poskusite piti 2 skodelici vode pol ure pred jedjo. Dokazano je, da tako preprosta navada pomaga ohranjati zdravo težo brez večjih naporov. Ne pozabite, tudi če telo izgubi 10 % vode, lahko to privede do zastoja delovanja ledvic, glavobola in napadov.

Če pijete veliko vode, bo odvečna tekočina izprala koristne snovi iz telesa. Nekatere bolezni povzročajo povečanje količine zaužite vode (ledvični kamni, driska).

Ko na to gledate abstraktno, je to popoln smisel. Na primer, doječe mame so zaposlene z izdelavo mleka, ki je po ocenah 87 % vode, voda pa mora od nekod prihajati. Človek bi si mislil, da več vode piješ, več mleka lahko narediš, ampak to ne deluje tako.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje