Solarno ogrevanje

Toplotne črpalke so ključnega pomena na prehodu na nizkoogljično družbo

Zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov je le eden od ciljev, ki si jih je za prehod na nizkoogljično družbo potrebno zastaviti, če želimo, da bo ta projekt uspešen in se bo v več pogledih izplačal


Peči, ogrevalni kotli in druge ogrevalne naprave predstavljajo enega največjih virov onesnaževanja z ogljikom. Dejansko kurjenje fosilnih goriv v domovih in stavbah, predvsem ogrevanje z zemeljskim plinom in kurilnim oljem predstavljata približno 10 odstotkov emisij toplogrednih plinov v nekaterih državah. Da bi lahko v teh državah v prihodnosti izkoristili prednosti gospodarstva z nizkimi emisijami ogljika, morajo preiti iz teh umazanih goriv na alternativna, brez emisij. Na srečo že obstajajo rešitve. Med najbolj obetavne spada vsekakor elektrifikacija ogrevanja.

Peči, ogrevalni kotli in druge ogrevalne naprave predstavljajo enega največjih virov onesnaževanja z ogljikom. Dejansko kurjenje fosilnih goriv v domovih in stavbah, predvsem ogrevanje z zemeljskim plinom in kurilnim oljem predstavljata približno 10 odstotkov emisij toplogrednih plinov v nekaterih državah. Da bi lahko v teh državah v prihodnosti izkoristili prednosti gospodarstva z nizkimi emisijami ogljika, morajo preiti iz teh umazanih goriv na alternativna, brez emisij. Na srečo že obstajajo rešitve. Med najbolj obetavne spada vsekakor elektrifikacija ogrevanja.

Preglednica-_1
Preglednica-_1

Električne tehnologije ogrevanja so že dolgo prisotne, v nekaterih delih sveta pa so električni grelniki in grelniki vode zelo pogosti. To so tehnologije, ki so že dobro preizkušene in resnične, prav tako pa so razmeroma čiste, zlasti v tistih delih sveta, katerih dobava električne energije je že nizkoogljična. Vendar so te tehnologije tudi razmeroma neučinkovite in zato lahko v primerjavi s priljubljenimi možnostmi, kot so peči na zemeljski plin, drage. Na srečo pa danes obstajajo že veliko boljše alternative.

Sem spadajo toplotne črpalke, ki so med najbolj obetavnimi alternativami ogrevanji fosilnih goriv za številne vrste zgradb. Prisotne so že več desetletji, vendar so bile pred kratkim izpopolnjene tudi za uporabo v hladnih razmerah. Te naprave so veliko učinkovitejše od električnih uporovnih grelnikov in se lahko uporabljajo za ogrevanje prostorov in ogrevanje vode. V nasprotju s starejšimi napravami lahko sodobne toplotne črpalke delujejo z višjo toploto in z zelo malim hrupom, zaradi česar so veliko bolj privlačne za potrošnike.

Pasivna hiša je gradbeni standard, ki je res energetsko učinkovit, hkrati udoben in cenovno dostopen
Pasivna hiša je gradbeni standard, ki je res energetsko učinkovit, hkrati udoben in cenovno dostopen

Prednost sodobnih toplotnih črpalk je predvsem, da lahko delujejo tudi »v obratni smeri«, kar jim omogoča hlajenje in ogrevanje. Ker so naši domovi in ​​stanovanja postali veliko bolj učinkoviti, z večjo stopnjo izolacije in zračnosti, se tveganje za pregrevanje v poletnem obdobju vse bolj povečuje, zaradi česar so zmožnosti klimatskih naprav toplotnih črpalk pomemben dejavnik za prihodnje stavbe.

Začetni stroški sistema s takšno toplotno črpalko so odvisni od številnih dejavnikov, vključno z velikostjo, starostjo in energetsko učinkovitostjo doma ali stavbe. Osrednje toplotne črpalke za ogrevanje prostorov stanejo več kot samostojna za "mini Split" sistemi, vendar lahko izkoristijo obstoječe cevovode. Medtem ko lahko mini split sistem stane od 3 tisoč € naprej, lahko osrednja sodobna toplotna črpalka stane od 8 tisoč € naprej za tipično hišo, zaradi česar je slednja dvakrat dražja od primerljive plinske peči.

Če je dom ali stavba že ogrevana z električno energijo, lahko zamenjava električnih upornih grelnikov z vodnimi rezervoarji in s tehnologijami toplotnih črpalk vodi do velikih prihrankov električne energije ter hitro povrne začetno naložbo. Toda tam kjer je uporaba zemeljskega poceni, bo zamenjava naprav z zemeljskim plinom s toplotnimi črpalkami verjetno povzročila manjše prihranke zaradi bistveno cenejšega plina od električne energije.

V tistih delih sveta, kjer so nizki stroški plina postaja to precejšnja ovira pri sprejemanju električnega ogrevanja, kljub ugodnosti za okolje in učinkovitost izrabe. Eden od trendov v gradbeni industriji, ki lahko pomaga pri reševanju tega vprašanja, je vse večja priljubljenost izjemno energetsko učinkovitih stavb (kot so domovi in ​​stanovanja pasivne hiše), ki zahtevajo malo porabo energije, predvsem zato, ker je naložba za električno ogrevanje nižja, tudi v najhladnejših zimskih dneh. Pasivne hiše prihranijo do 90 odstotkov stroškov ogrevanja in zmanjšujejo uhajanje zraka iz notranjosti, tako da se izgubljena toplota ne izgubi zaradi slabe izolacije.

Doseganje ravni učinkovitosti pasivne hiše je izvedljivo in vedno bolj dostopno za novo gradnjo, vendar je doseganje tovrstnih zmogljivosti veliko težje za obstoječe stavbe. Vemo, da lahko veliko starejših zgradb doseže velike prihranke energije in stroškov s preoblikovanjem, kar je treba spodbujati. Vendar je malo verjetno, da bi se emisije ogljika znižale na raven, ki je potrebna na stroškovno učinkovit ravni, ne da bi pri tem večino stavb zamenjali z zemeljskega plina na električno ogrevanje.

Pri vsakem novejšem sodobnem ogrevalnem sistemu bo poraba energije najbolj odvisna od gradbenih del in predvsem toplotne izolacije. Dokaz temu so zagotovo toplotne črpalke, ki jih še nekaj desetletij nazaj za ogrevanje s toplotno črpalko ni bilo mogoče uporabljati, še posebej v najbolj mrzlih območjih.

Obstaja veliko prednosti elektrificiranega prostora in ogrevanja vode vključno s sposobnostjo toplotne črpalke, da zagotavlja klimatizacijo in ogrevanje ter odpravlja tveganja zaradi uhajanja plina in kurilnega olja. Vendar pa višji začetni stroški pomenijo, da te koristi in zmanjšanja emisij ogljika, ki se pri shranjevanju z njimi, niso dovolj velika spodbuda za mnoge, da se odločijo za zamenjavo. Potrebujemo javne službe, vlade in proizvajalce, da naredijo več za spodbujanje sprejetja teh tehnologij in njihovo večjo dostopnost.

Premik k nizkoenergijski družbi je lahko oblikovan kot podnebni, energetski in razvojni investicijski
program za prvo polovico stoletja. Izplačal se bo v naslednjih letih in sicer tako ekonomsko kot tudi glede varnosti, stabilnosti in okolja. Sedanja finančna kriza ne sme biti izgovor za odklon od politike zaščite podnebja. Podnebna politika odpira nove priložnost in stimulira rast v nizkoenergijskih tehnologijah in naložbah v energetsko učinkovitosti in obnovljive vire energije.  

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje