Ogrevanje

Ogrevalni sistemi in energetska učinkovitost za domače uporabnike

Prihodnost ogrevalnih sistemov je lahko svetla, če bodo lastniki še naprej uporabljali energetsko učinkovite naprave


Prihodnost ogrevalnih sistemov je lahko svetla, če lastniki še naprej uporabljajo energetsko učinkovite sisteme in pripomočke. Pametna tehnologija v domovih je prav tako izboljšala učinkovito rabo energije, saj se lahko grelniki povežejo z medomrežjem in ponudijo informacije v realnem času, da poznajo in nadzorujejo porabo energije. Predlagani brezžični senzorji za samodejno krmiljenje ogrevanja in hlajenja omogočajo dostop do informacij, kot so vremenske razmere na prostem, po sorazmerno nižji ceni kot trenutni senzorji. Različne zvezne agencije razvijajo tudi nove protokole, da bi izboljšali komunikacijo med pametnimi napravami in sistemi.

Glavni uporabniki energije v svojem domu
Glavni uporabniki energije v svojem domu

Večina energetsko učinkovitih sistemov ogrevanja
Na svetu je veliko inovacij, ki so usmerjene v zmanjševanje porabe energije v domovih. Najboljši ogrevalni sistem mora biti sposoben izolirati in zračno zapreti dom tako, da se toplota ne izogne. Drugič, pomembno je zagotoviti, da je vir energije stroškovno učinkovit in čim manj ogljikov. Ob predpostavki, da vsak domači lastnik razume pomen izolacije in pečatenja, bo forum šel naravnost in omogočil razprave o najučinkovitejših možnostih ogrevanja za domače uporabnike.

Ultra-učinkovite toplotne črpalke
Stalna proizvodnja toplotnih črpalk naslednje generacije lahko izboljša učinkovitost ogrevanja doma. Ti sistemi toplotnih črpalk bodo lahko segreli in ohladili z distribucijo toplote iz enega prostora v drugega. Nekateri sistemi vključujejo; sistemi na gorivo, ki lahko zmanjšajo porabo energije za približno 30 %, toplotne črpalke za zemeljski plin z nizkimi emisijami ogljika in nizkocenovne plinske toplotne črpalke, ki so zasnovane za zmanjšanje stroškov ogrevanja za približno 40 %.

To je preprost koncept, ki zagotavlja večjo energetsko učinkovitost pri ogrevanju vode v vašem domu
To je preprost koncept, ki zagotavlja večjo energetsko učinkovitost pri ogrevanju vode v vašem domu

Solarno ogrevanje
Je najbolj energetsko učinkovit ogrevalni sistem za domače uporabnike, ki temelji na učinkovitosti pretvorbe, okolijskih in finančnih stroških. Je najcenejši način, ko gre za vgradnjo in delovanje, saj uporabniku ni treba kupiti posebne opreme. Ko je dom zasnovan tako, da se lahko sončna svetloba ujame in pretvori v toplotno energijo, ste končali s skoraj vsem. Sončna svetloba bo šla skozi okna, ki so obrnjena proti soncu, tako da se toplota lahko zadrži z zapečatenimi in izoliranimi stenami in tlemi. Po namestitvi so stroški obratovanja manjši, ker je toplotna energija „brezplačna“, razen če je vreme oblačno in potrebujete drug vir.

Geotermalna energija

To je še en učinkovit vir ogrevanja za domove, saj je njegov izvor pod zemeljsko površino. Gre za okolju prijazen vir ogrevanja, ki uporablja podoben sistem uparjalnika za črpanje toplote iz hladilnika. Seveda se lahko porabi nekaj električne energije, fosilnih goriv ali premoga, vendar se proizvede manj emisij toplogrednih plinov.

Prikaz temperatur na različnih višinah v različnih vremenskih pogojih--_1
Prikaz temperatur na različnih višinah v različnih vremenskih pogojih--_1

To je še en učinkovit vir ogrevanja za domove, saj je njegov izvor pod zemeljsko površino. Gre za okolju prijazen vir ogrevanja, ki uporablja podoben sistem uparjalnika za črpanje toplote iz hladilnika. Seveda se lahko porabi nekaj električne energije, fosilnih goriv ali premoga, vendar se proizvede manj emisij toplogrednih plinov. To je eden od odličnih načinov varčevanja pri stroških ogrevanja, čeprav je postopek namestitve po navadi drag. To lahko povzroči, da nekateri lastniki stanovanj ne morejo plačati za to.

Geotermalna energija--toplota iz zemlje
Geotermalna energija--toplota iz zemlje

Vir ogrevanja - les

Ogrevanje z lesom je lahko še en učinkovit vir energije za vaše potrebe po ogrevanju, če imate dostop do neomejenih lesnih materialov. Gori les je ogljično nevtralen, ker se sprosti malo ogljika. Vendar pa bi ta vir ogrevanja lahko ogrozil svetovno gozdno pokritost, če se vsi zanašajo na les za ogrevanje. Če ga je mogoče zbrati trajnostno, je les dober vir ogrevanja, ker je ogljikov nevtralen. Treba je omeniti, da je les učinkovit le, če imate učinkovit lesni kamen ali kamin, ki lahko zgori čisto. Poleg tega je treba loputo za dimne pline zapreti, če ne sežigate lesa, da preprečite, da bi ogreti zrak ušel skozi dimnik.

Vir ogrevanja - nafta
Kolikor je nafta poceni, je izziv, ko gre za skladiščenje. Za shranjevanje olja potrebujete rezervoar, da ne omenjamo zdravstvenih in okolijskih tveganj shranjevanja olja. Ustvari neprijeten vonj, ki izvira iz rezervoarja za olje ali peči. Poleg tega danes zavarovalnice niso pripravljene zagotoviti domov z rezervoarji za olje. Drug izziv je naloga polnjenja rezervoarja, kar je večinoma neprijetno za večino lastnikov stanovanj.

Električni grelniki

To je najdražji vir ogrevanja, razen če živite na območjih, kjer cene subvencionira država. Edina učinkovita in čista metoda proizvodnje električne energije sta hidroenergija in geotermalna energija, pri čemer se voda in para uporabljata za vrtenje turbin. To znižuje stroške pretvorbe in nizke izdaje ogljika.

Vir ogrevanja - zemeljskega plina
Zemeljski plin se že več let uporablja kot vir ogrevanja zaradi nižje cene v primerjavi z električno energijo. Vendar pa se številni lastniki stanovanj, ki uporabljajo zemeljski plin, spopadajo z izzivi zaradi nihanja cen blaga.

Objavljeno v: Future Energy Forum

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje