Ostalo

Neto ničelna energija za stanovanjske hiše

Neto ničelna energetska hiša je pomen za izravnavo proizvodnje s porabo energije na kraju samem


Preden je električna energija postala bistvenega pomena za moderno življenje, so ljudje stoletja živeli brez nje. Za kuhanje in ogrevanje je bil uporabljen les ter sveče ali oljne svetilke za razsvetljavo. Ta sredstva so prišla iz bližnjih virov, če ne z lastnih dvorišč.

Danes, ko vklopimo luč, se električna energija črpa iz obsežne mreže infrastrukture, ki prečka državo. Moč se proizvaja daleč od naših domov in je skoraj vedno na voljo, ko jo želimo. Povprečen dom letno porabi okoli 1000 € za električno energijo, da bi plačal stroške za ustvarjanje, premikanje po državi in ​​storitve ter dobičke podjetij, ki nam jih prodajajo.

Kaj je neto ničelna energijska hiša?
Stavbe z ničelno porabo energije so odvisne izključno od energije, pridobljene iz obnovljivih virov. Ne uporabljajo elektrike iz omrežja ali drugih zunanjih virov energije, kot je plin.
Po drugi strani imajo stavbe z neto ničelno uporabo energije uravnotežen odnos z omrežjem. Takšne stavbe črpajo energijo iz omrežja, če proizvodnja energije na kraju samem ne zadošča za povpraševanje, običajno zvečer in v kratkih hladnih zimskih dnevih. Nasprotno pa napajajo višek energije v omrežje, ko sistem stavbe proizvede več energije, kakor je treba.

To novo zložljivo hišo je mogoče, po besedah svojih ustvarjalcev, preoblikovati v osem različnih konfiguracij, da se prilagodijo sezonskim, meteorološkim in celo astronomskim pogojem
To novo zložljivo hišo je mogoče, po besedah svojih ustvarjalcev, preoblikovati v osem različnih konfiguracij, da se prilagodijo sezonskim, meteorološkim in celo astronomskim pogojem

Kako priti do tega
Zagotavljanje energetske učinkovitosti stavbe je prvi korak k doseganju neto ničelne energije, saj zmanjšuje količino energije, ki jo je treba ustvariti, in s tem velikost in stroške sistema za proizvodnjo energije.
Oblikovanje za to zahteva, da strokovnjaki iz različnih strok sodelujejo, saj bodo številne odločitve, sprejete med načrtovanjem, vplivale na porabo energije v stavbi. Kako bo arhitekt uredil prostore, izbrane sisteme za ogrevanje vode in prostora, tudi končne obdelave in naprave, ki jih je izbral notranji oblikovalec, bodo vplivale na zmogljivost stavbe.

Sodobna tehnologija, kot so učinkoviti ogrevalni sistemi, naprave in luči, je lahko odličen zaveznik pri doseganju »neto ničelne energijske hiše«. Sistemi za spremljanje in nadzor v stavbah lahko samodejno upravljajo vse te sisteme in tako pomagajo optimizirati njihovo delovanje ne glede na letni čas.

Način, kako ljudje dejansko uporabljajo stavbo, vpliva tudi na porabo energije, vendar ne pomeni nujno žrtvovanje udobja ali življenjskega sloga. Sistemi za spremljanje in nadzor lahko shranjujejo in prikazujejo zgodovinske podatke, s čimer ljudem pomagajo pri odločanju o svoji porabi energije z razumevanjem kumulativnega vpliva vsakodnevnih dejanj.

Ko je zgradba zasnovana in je pričakovana uporaba razumljena, energetski profil kaže, koliko energije bo porabila pri delovanju. Profil se ustvari z izračunom energetskih potreb vsakega sistema in naprave v stavbi ter pogostostjo uporabe vsakega sistema.
V številnih naseljih si številni prizadevajo za izgradnjo ničelne energetske hiše, kot del prizadevanja, da bi živeli v harmoniji z naravo, da ohranjajo vire in varujejo okolje za prihodnje generacije.

Energetska učinkovitost
Že pred gradnjo ničelno energijske hiše sodelujejo že od snovanja in oblikovanja različne skupine strokovnjakov, in sicer z inovativnimi rešitvami za zmanjšanje porabe energije na celotnem mestu gradnje naselja in pri doseganju cilja neto ničelna energijska hiša.
Hiše morajo biti privlačne na zunanji strani in delovati celostno tudi od znotraj z uporabo vrste ukrepov za energetsko učinkovitost: Učinkovita zunanja lupina mora biti toplotno izolirana s 60 odstotno večjo izolacijo, kot jo zahteva stavba. Tako mora biti zagotovljeno, da se ohrani toplota, ki jo zajema od sonca in jo ustvarjajo učinkoviti ogrevalni sistemi.

Oblikovanje - Revolucionarni dom temelji na delu matematika zgodnjega 20. stoletja, ki je odkril način za razrez kvadrata in preureditev njegovih delov v enakostranični trikotnik
Oblikovanje - Revolucionarni dom temelji na delu matematika zgodnjega 20. stoletja, ki je odkril način za razrez kvadrata in preureditev njegovih delov v enakostranični trikotnik

Zgradbe v svoji notranjosti morajo maksimalno same ustvarjati naravno svetlobo z izjemno svetlimi sončnimi cevmi, ki omogočajo naravno svetlobo v prostoru. Učinkovita LED osvetlitev v vseh stavbah deluje samodejno, da se zmanjša nepotrebna uporaba energije.

Toplotne črpalke so običajno zemeljskega vira in delujejo skupaj s sončnimi sprejemniki, ki so nameščenimi na strehah, da zagotavljajo toploto in toplo vodo. Posamezni sistemi v vsaki stavbi so povezani z nadzornimi sistemi, ki učinkovito uravnavajo ohranjanje in udobje. Ogrevanje po potrebi deluje samodejno na najnižji ogrevalni temperaturi in jo nato učinkovito vrnejo na udobno temperaturo, ko je to potrebno.
Posamezni stanovalci bodo lahko aktivno upravljali porabo energije med svojim bivanjem z uporabo interaktivnih termostatov, nameščenih v vsaki sobi. Vsak posameznik bo lahko določil svoje energetske cilje za svoje bivanje in se naučil, kako se odločitve, ki so jih naredili, odražajo v porabi energije v njegovi sobi v primerjavi s porabo v drugih sobah.

S pomočjo stanovalcev in s povečevanjem učinkovitosti pri projektiranju in gradnji želijo strokovnjaki, da se zmanjša poraba energije za dodatnih 50 odstotkov v primerjavi s podobnimi objekti. To pomeni, da bi lahko bil sistem za proizvodnjo energije polovičen, kot bi moral biti po izdelanih projektih. S tem se bo pokazalo, da lahko stanovalci sami dosežejo neto energijo brez energije.

Vir: The D*Haus Company

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje