Ogrevanje

Odkrivanje toplotnih mostov

Optimizacija energetske bilance s podrobnim odkrivanjem toplotnega mostu


Če se odločite za podrobno razvrščanje namesto pavšalnih dodatkov za toplotne mostove, lahko izračunano povpraševanje po energiji zmanjšate do te mere, da lahko zgradba pride v boljši razred pri posojilnem Inštitutu za obnovo hiše. Pri več stanovanjskih enotah se trud z gotovostjo izplača, ker je dokaz o enakovrednosti za gradnjo dodatka 2 komaj hitrejši.

Preglednica za toplotne mostove
Preglednica za toplotne mostove

Zakaj je potreben podroben izračun toplotnega mostu?
Tako so pavšalni dodatki za toplotne mostove na prenosu toplotnih izgub površine, ki je povezana s površino, v višini 0,05 (nova stavba), 0,10 (stara) ali 0,15 W / (m²K) (stara stavba z notranjo izolacijo) s pristopom po določbah DIN. Toplotne izgube izračunavamo z EN ISO 10211. Podroben izračun prinaša izkušnje pri dodatkih za toplotne mostove, ki so le med 0,00 in 0,02 W / (m²K).

Toplotni mostovi skozi okno
Toplotni mostovi skozi okno

Ali je taka enkratna vsota res tako "slaba"?

Nova zgradba po normativih EnEV 2014 ima toplotne izgube pri prenosu po površini okoli 0,25 W / (m²K). Ob predpostavki, da so bili toplotni mostovi koristno skonstruirani v skladu s specifikacijami iz DIN 4108 dodatek 2 - ki je že dolgo stanje tehnike - se uporablja pavšalno doplačilo v višini 0,05 W / (m²K), tako da skupaj s toplotnimi izgubami ovoja stavbe 0 Izračuna se 30 W / (m²K). To ustreza 20-odstotnemu dodatku. Če pa namesto minimalnega standarda po EnEV 40, 55 ali 70 načrtujete hišo z boljšim toplotnim učinkom, pomeni 0,05 W / (m²K) doplačilo v višini 30 % ali več. Za obnovo obstoječih stavb lahko podroben izračun toplotnega mostu iz načrtovane hiše z boljšim toplotnim učinkom 85, kar pomeni samo po sebi hišo za učinkovitost 70, s čimer boste dobili dodatno javno financiranje na stanovanjsko enoto.

Kako lahko nadomestim doplačilo za pavšalni toplotni most?
Z zmanjšanjem toplotne izgube ovoja stavbe. Lahko

  1. a) povečate debelino sten z nespremenjenim materialom,
  2. b) uporabite boljše izolacijske materiale.

Ker se zakonske zahteve nanašajo predvsem na potrebo po primarni energiji, bi lahko vlagali tudi v tehnologijo gradnje namesto v ovoja stavbe, saj bi se:

  1. a) povečala uporaba obnovljive energije s pomočjo sončne toplotne energije tudi za podporo ogrevanju, sončne celice za proizvodnjo elektrike in toplotne črpalke za soproizvodnjo toplote in električne energije, kogeneracija ali
  2. b) zmanjšuje toplotnih izgub pri prezračevanju s pomočjo prezračevalnega sistema z obnovo toplote. Vsi ti ukrepi stanejo bistveno več kot izračun toplotnega mostu.
Najpogostejši toplotni mostovi na stanovanjski hiši_2
Najpogostejši toplotni mostovi na stanovanjski hiši_2

Katere toplotne mostove je treba izračunati s podrobnim dokazilom?
Te je treba upoštevati po zapisanih navodilih DIN V 4108-6:

-   Robovi stavb so na zunanjih in notranjih kotih zunanjih sten, robovi so oblikovani z zunanjo steno in površino strehe ali spodnje plošče.
-    pri oknih in vratih, na priključkih perifernih komponent, ti so na stranskih straneh, na primer nad preklado, ograjo ali stropom
-    Stenske in stropne vezi, kadar se notranje stene naslanjajo na zunanje stene in strope    

-    Stropna opora, kjer se pri nadstropjih eno nad drugim pojavijo zunanje stene

-     toplotno ločene balkon plošče.

Koliko stane podroben izračun toplotnega mostu?
To je odvisno od števila različnih toplotnih mostov.

Primer: Okno ima običajno tri toplotne mostove (parapet, stranski razgled, previs). Za izračun linearnega koeficienta toplotne izgube so pomembne samo za U - vrednost okna in njegovih komponent.  

Pri enakih strukturnih robnih pogojih število oken in različnih dimenzij okna zato ne vplivajo Pri enakih strukturnih robnih pogojih število oken in različnih dimenzij okna zato ne vplivajo na stroške. Večja stavba nima nujno več toplotnih mostov, kot manjša. Zato je finančna prednost, ki je posledica podrobnega izračuna v primeru več družinske hiše, običajno višja, kot za eno družinsko hišo.

Cene so razporejene po številu toplotnih mostov in padajo z večjim številom.

Približne cene, ki se razlikujejo od po državah.
-   Izračun za toplotni most od 1 do 8 znese od 60 do 80 €
-   Izračun za toplotni most od 9 do 16 znese do 60 €

Polkna in okna
Pogosto se spregleda, da škatle nad okni za rolete ali letvice tvorijo nezaželen toplotni most. Zajezitev vrzeli je zato obvezna. Prav tako je prehod za ročico zadosten nadev. Ker ni treba vrtati stene za električno krmiljena okna in balkonske žaluzije, nudijo boljšo toplotno alternativo.

Še en poseben primer je okno, ki razkriva

Še posebej pri prenovi se pozablja izolacija med okvirjem in zidom. Čeprav postane okenska odprtina manjša, jo je treba prilagoditi z zunanjo toplotno izolacijo. Druga možnost je, da se novo okno premakne navzven. Kot rezultat je nameščen v izolacijskem sloju in prosti profili štrlijo v ogrevano notranjost.

Tudi dobro izolirane hiše lahko puščajo. Ampak dovolj je, da odstranimo samo glavne toplotne ali hladne mostove.

Bolje je, če je hiša izolirana, večji pomen ima toplotni mostiček, ker so toplotni mostovi puščanja v ovoju stavbe, skozi katere se lahko izgubi do tretjine toplote v prostoru.

Toplotni most
Toplotni most

Kljub temu so puščanja majhna in nevidna, saj so toplotni mostovi mesta, kjer se lahko pojavijo komponente, ki so na fasadi neizolirane. Najpogosteje so toplotni mostovi pri neprekinjenih balkonskih ploščah, okenskih policah, rolojem in lamelnemu ogrodju in druge, štrleče komponente. Zaradi tega so velika tveganja, da se lahko prenos toplote od znotraj navzven praktično neovirano prenaša. V žargonu se ti najpogosteje imenujejo "hladni mostovi", ki so fizično strogo določeni saj toplota vedno teče na mrzlo stran.

Občutljiva območja povečujejo toplotne izgube in lahko vlaga na notranji strani povzroči tudi poškodbe na notranji steni. Pri nizkih zunanjih temperaturah se temperatura prostora na površini toplotnih mostov zniža, kar vodi do utekočinjanja (kondenzacije) in rasti plesni. Še posebej pomembno pri tem je, da uporabnik pozna takšne šibke točke. Kasnejša toplotna izolacija zunanjih sten omogoča odpravo toplotnih mostov. Toda če to ne deluje, bo ustrezno prezračevanje še naprej pomagalo. Zadostna izmenjava zraka lahko zaščiti pred nastankom gliv. Zlasti je treba preiskave s prezračevalnim sistemom preveriti s posebno pozornostjo, da najdemo morebitne toplotne mostove.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje