Ogrevanje

Siva fasada? Da, to je zelo dobra izbira!

Siva fasada združuje lepoto in moderni slog, ki je zavidanja vreden


K sivi fasadi se lepo poda tudi zunanje zeleno drevje
K sivi fasadi se lepo poda tudi zunanje zeleno drevje

Zakaj je treba na fasade namestiti toplotno izolacijo?
Brez opažanja slabe izolirane zgradbe izgubljajo veliko energije. Za rešitev tega težave je treba toplotno izolirati fasade, saj to bistveno zmanjša porabo energije v stanovanjih, ki so namenjena ogrevanju ali klimatizaciji. Prihranek energije pri toplotni izolaciji doseže do 50 %. Poleg zmanjšanja okolijskih stroškov. Zato je v ospredje prišla toplotna izolacija. Prešla je iz pomembne zadeve v ključno vprašanje pri gradnji in obnovi stavb.

Siva fasada s privlačnimi stopnicami pred njim
Siva fasada s privlačnimi stopnicami pred njim

Z vgradnjo montažne izolacijske plošče, ki je pritrjena na fasado s svojimi zaključnimi deli, preprečujemo, da bi toplota iztekla v hladnem vremenu in preprečimo, da bi se stene in notranjost prostorov poleti preveč segreli. S tem zagotovimo v notranjosti hiše bolj prijeten občutek v vsakem letnem času in povečujejo dobro počutje v svojem domu.
Znotraj hiš dosežemo tudi odpravo utekočinjanja (kondenzacije) in izboljšanje zvočne izolacije, saj notranja vlaga izgine, kar običajno povzroči nastanek plesni, in zmanjša hrup od zunaj. Izolacija nas varuje pred ognjem zaradi ognjevzdržne mineralne volne, kar je zelo pomembno za vsako stavbo. To so v glavnem materiali, ki ostajajo pritrjeni na stavbo in nihče ne more z njim slabo ravnati, ga uničiti ali poškodovati 40 do 75 let. Njihova življenjska doba pa je lahko tudi večkrat daljša.

Lepo obdelan stanovanjski objekt  v kombinaciji s sivo - belo barvo
Lepo obdelan stanovanjski objekt v kombinaciji s sivo - belo barvo

Obstaja več vrst fasadnih toplotnih izolacijskih sistemov
- Toplotno izolacijska plošča je zaključena z ometom, uporabljena na poškodovanih fasadah, ki jih je treba popraviti ali na fasadah, ki se ne morejo povečati.
- prezračevalni fasadni sistem, ima veliko različnih površin in ima prednost, da lahko postavi zgradbo med komoro in izolacijo. V tem sistemu so najpogosteje uporabljeni izolacijski materiali, kot je steklena volna, kamena volna in poliuretanska pena.
- Predviden izolacijski sistem, ki se uporablja predvsem za ločevanje fasad, tistih, ki ostanejo vidni po porušitvi sosednje stavbe, ali na notranjih fasadah, kot je dvorišče, kjer je estetika pomembna zahteva.

Siva fasada z zelenimi površinami in abstraktnimi oblikami

Če želite imeti pred hišo zeleno trato se bo k temu najlepše podala fasada v temno sivi barvi. Takšne rešitve so pogosto izvedene v krožnih oblikah, grajeni z belim ali svetlo sivim kamnom, manjši kipi, pa tudi velike odprtine na fasadi. Namestitev bi lahko bila tudi v kombinaciji s finimi kamnitimi ploščami.

Obnova obstoječe fasade

Če želite obnoviti poškodbe na ometani fasadi, ki presegajo luščenje barve in težko umazanijo, je obnovitev ometa neizogibna. Zrahljani stari omet mora biti popolnoma odstranjen. In če ne želite, da bi se na fasadi sčasoma pojavile krpice drugačnih barv, je dobro na hiši obnoviti celotno fasado. V času energetske prenove lahko dosežete celo subvencije za energetsko obnovo. Namesto novega ometa in barve je treba uporabiti barvni omet. Ta je veliko trajnejši od običajnih fasadnih barv. Prenova ometanih starih stavb je sama po sebi deležna številnih težav in številni posveti s strokovnjaki, ne bodo nikoli škodili.

Obdelava stare fasade s toplotno izolacijskimi ploščami
Obdelava stare fasade s toplotno izolacijskimi ploščami

Sredi 20. stoletja so ponovno odkrili keramične ploščice za oblikovanje fasad manjših družinskih hiš. Zlasti pa za takšen sistem prevladuje velik interes. Ta je še posebej velik v industrijskih mestih, saj so v takšnih okoljih fasade najbolj izpostavljene umazaniji, so pa preproste za čiščenje. Po eni strani prihranite pri običajnem barvanju, po drugi strani pa saje in prah ter drugo umazanijo preprosto operete, veliko umazanije pa odleti mimo hiše in se preprosto razpršijo v zrak. Vendar pa je treba biti zelo pazljiv pri izbiri ploščic, saj se niso vedno izkazale za odporne proti zmrzovanju.

Kot ste prebrali zgoraj, toplotno izolacijske plošče na fasadi zagotavljajo številne prednosti in različne vrste toplotnih vrednosti. Torej, ne čakajte več, vaša naslednja izbira mora biti toplotna izolacija svoje fasade, da boste v topli hiši uživali v vseh prednostih in se počutili udobno v svojem domu z idealno temperaturo, brez hrupa in brez dodatnih stroškov.

Vir: al@albertolamaphotography.com

I.K.

 Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje