Ogrevanje

Pripravite svojo hišo za vsako vreme

Toplotna izolacija vam bo pri tem v največjo pomoč, da spravite svojo hišo, da bo odporna proti vsem vremenskim pogojem


Približno dve tretjini toplote v neizolirani ločeni hiši pobegne neizkoriščeno skozi klet, skozi zunanje stene in skozi streho. Najboljši način za varčevanje pri stroških ogrevanja je pakiranje vašega doma v debelo embalažo. Poleg tega povečate temperaturo površine na stenah, stropih in tleh ter naredite svoj dom občutno udobnejši. Okolje je zadovoljno tudi zato, ker manj ogrevanja pomeni manj izpušnih plinov in manj ogljikovega dioksida (CO2), ki škoduje podnebju. Ne nazadnje toplotna izolacija zmanjša tveganje za nastanek plesni v hiši.

Prijavite se za financiranje
Prijavite se za financiranje

Poiščite pravo strategijo izolacije
Kateri izolacijski ukrepi, ki jih uporabljate za najbolj učinkovito varčevanje z energijo za ogrevanje, so različni za vsako hišo. Preden začnete izolacijska dela, morate zato natančno analizirati, kje se izgubi večina toplote in kateri ukrepi so še posebej ekonomič

Optimizacija ogrevanja s hidravličnim uravnoteženjem
Optimizacija ogrevanja s hidravličnim uravnoteženjem

Pri tem vam bo pomagal energetski svetovalec iz potrošniškega središča.

Prepozna slabosti v vašem domu in pojasni, katere spremembe so smiselne in kaj bodo verjetno stale. To vam omogoča, da optimalno načrtujete izolacijo in jo prilagodite svojemu proračunu. Tudi s posameznimi ukrepi lahko znatno znižate stroške energije. Izolacijska dela, ki jih izvajate v okviru že načrtovane prenove, so še posebej ekonomična.

Črpalka za centralno ogrevanje - Od porabnika energije do varčevalca energije
Črpalka za centralno ogrevanje - Od porabnika energije do varčevalca energije

Če nameravate preoblikovati svoj dom, obnoviti omet ali obnoviti ali razširiti streho, je najbolje, da izkoristite priložnost in zagotovite izolacijo teh prostorov hiše. Prizadevanje za izolacijo stropa kleti, najvišjega nadstropja, podstrešja ali celo majhnih toplotnih mostov, kot so škatle za rolete ali niše za radiatorje, ni tako veliko in prav tako prihrani veliko energije.

Morda načrtujete popolno prenovo, potem je vredno, če si prizadevate za standard hiše z učinkovitost rabo energije običajno dodatni stroški niso zelo visoki in imate na voljo dodatne programe financiranja.

Vlade spodbujajo izvedbam čim boljše toplotne izolacije
Vlade spodbujajo izvedbam čim boljše toplotne izolacije

Prihranite energijo v gospodinjstvu

Tako deluje radiatorski ventil s termostatsko glavo-
Tako deluje radiatorski ventil s termostatsko glavo-

Pametno porabljena energija varuje okolje in vašo denarnico

"Druga najemnina", to so stroški električne energije in ogrevanja, predstavlja veliko finančno breme za številna gospodinjstva. Vendar pa so možnosti za najemnike, da te stroške zmanjšajo z obsežnimi naložbami, omejene. Za toplotno izolacijo, nova okna ali sodobno ogrevanje, vključno s toplo vodo, je odgovoren najemodajalec. Kljub temu lahko storite veliko, da prihranite energijo in denar.

Nadzirajte svojo porabo
Če želite določiti potencial za varčevanje z energijo, se morate najprej vprašati, kakšna je vaša poraba energije. Pri tem je pomembno poznati porabo energije za toplo vodo in porabo energije za ogrevanje. Samo če redno spremljate podatke o porabi, lahko presodite, ali so povečani stroški energije posledica večje porabe ali zaradi razvoja cen energije.

Hidravlična vregulacija centralnega ogrevanja
Hidravlična vregulacija centralnega ogrevanja

Svoje potencialne prihranke lahko ocenite s primerjavo lastne porabe s povprečnimi in najboljšimi vrednostmi. Informacije lahko dobite pri energetskih svetovalcih potrošniškega središča. S trenutnim ogledalom lahko primerjate porabo energije s podobnimi gospodinjstvi v nekaterih sosednjih državah.

Posebej se segrejte in prezračite
Energija za ogrevanje predstavlja približno 70 odstotkov porabe energije v gospodinjstvih. Samo segrevajte toliko, kot potrebujete. Če na primer v sobi znižate temperaturo s 24 °C na 20 °C, lahko že občutno znižate stroške ogrevanja. Termometer vam pomaga optimalno ogrevati prostore. Ponoči in če dalj časa zapustite stanovanje, lahko ogrevanje občutno zmanjšate.

Proti vlagi
Proti vlagi

Nepravilno prezračevanje med ogrevalno sezono lahko znatno poveča porabo energije in stroške ogrevanja. Po drugi strani ciljno prezračevanje ne zmanjšuje le vlažnosti, temveč tudi nevarnost plesni. Najučinkovitejši način za popolno zamenjavo zraka v prostoru je kratko navzkrižno prezračevanje s široko odprtimi okni in odprtimi notranjimi vrati. Alternativno lahko celo nagnjena okna povzročijo določeno izmenjavo zraka. Vendar pa morate čez nekaj časa zapreti okna pri nagibanju ali naletu. Najbolje je, da preverite postopek prezračevanja s termo hidrometrom. Priporočamo, da je relativna vlažnost med 35 in 60 odstotki.

Hidravlično uravnoteženje centralnega ogrevalnega sistema_2
Hidravlično uravnoteženje centralnega ogrevalnega sistema_2

Zmanjšajte porabo tople vode in prihranite energijo
Izbira tuša namesto kopanja v kadi vam prihrani veliko stroškov za toplo vodo in energijo. Za polno kopel potrebujete približno trikrat več vode in energije kot tuš. Če zamenjate kabino za prhanje z varčno prho, lahko prihranite še več tople vode in s tem energije. Zahvaljujoč dozirnemu sistemu se skozi tuš priti le šest litrov vode na minuto s standardnimi prhami namesto dvanajstih ali več. Mimogrede, prhe, ki varčujejo z vodo, se ne prepogibajo.

Pomembne naložbe
Pogosto so dovolj majhni ukrepi, ki jih lahko najemniki izvajajo, stroški energije pa se znatno zmanjšajo.

Niša za radiator

Zunanja stena v niši za radiator je tanjša in se močno segreva z radiatorjem. Toliko toplote se izgubi. Če je med radiatorjem in zunanjo steno dovolj prostora, lahko za radiatorjem namestite izolacijske plošče in tako zmanjšate toplotne izgube. Večinoma morate odstraniti radiator za ta namen. Pazite, da plošče zlepite po celotni površini brez vrzeli. Pazite, da plošče zlepite po celotni površini brez vrzeli. V vsakem primeru je treba izolacijo mize radiatorja opraviti v dogovoru z najemodajalcem.

Zatesnite okna in vrata
Stara okna in vrata pogosto puščajo. Tesnilni trakovi in ​​tesnila pod vrati se preprosto namestijo sami. Izogibajo se neprijetnim prepihom in izgubam energije.

Nadzor nad sobno temperaturo
Če želite natančno nadzorovati temperaturo v posameznih prostorih, priporočamo programiranje termostatov. Lahko jih nastavite tako, da samodejno dvignejo ali znižajo temperaturo med časom. Na primer, v spalnici je lepo in toplo, ko vstanete zjutraj ali zvečer v kuhinji, ko pridete domov. Ponoči in v vaši odsotnosti radiator ostane hladen. Takšne termostate lahko najemnik namesti po posvetovanju z najemodajalcem ali pa jih da namestiti strokovnjak. V primeru premika se lahko še naprej uporabljajo v novem stanovanju. Ampak ohranite stare termostatske glave dobro: pripadajo lastniku.

Primer iz prakse
Primer iz prakse

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje