Solarno ogrevanje

Preprost sončni sprejemnik za ogrevanje okna

Kako zgraditi preprosti in cenovno ugodni pasivni solarni grelec


Okenski solarni sprejemnik je preprosta stvar, ki vam lahko pomaga ogrevati dom. Pri tem je očitno, da ne bo deloval ponoči, lahko pa ob lepem sončnem dnevu zmanjša stroške ogrevanja čez dan. Ta solarni sprejemnik je zelo preprost in ga je mogoče izdelati s predmeti, ki so že v vaši hiši. Grelnik deluje na podoben način kot solarna pečica, vendar je bolj preprost in ne postane preveč vroč.

Ogrevalnik okenskega stekla copy
Ogrevalnik okenskega stekla copy

Vse, kar morate storiti, je, da postavite grelec pred okno, kjer dobi sončno svetlobo. Črna barva segreje zadržan zrak v zabojniku, dokler ne zapusti ogreti skozi zgornjo odprtino, pri tem pa podobno kot pri dimniku skozi dimniški učinek potegne hladnejši zrak skozi spodnjo odprtino. Ta tip sončnega sprejemnika je tudi, kot nalašč za rastlinjak ali za dopolnitev toplote v hladnejši sobi v vaši hiši. Če uporabite več grelnikov, bodo ti lahko dodali veliko toplote.
Za izdelavo boste potrebovali:
-  Okvir škatlaste oblike, ki je izdelan iz lesa ali pločevine različne velikosti.
-   Dno škatle naj bo obarvan v črni barvi (ravna površina).
-   Če je škatla iz plastične mase, je bolje, da je trdna in debelejša.
Osnovna konstrukcija je:

-   Na krajših straneh izrežite odprtini.

-   Odrežite odprtino na zgornji strani in drugo na spodnji strani blizu dna.

-   Notranjost zabojnika pobarvajte s črno barvo. Ne pobarvajte samo stranskih ali spodnje stene.

-   Pokrov odprtine pokrijte s prozorno plastično folijo. Prepričajte se, da bo odprtina okoli plastičnega   

    dela neprepustno tesna.

Opomba:

Večje odprtine pomenijo večji pretok zraka pri nižji temperaturi in pri manjših odprtinah manjši pretok zraka. Izvedenih je bilo že nekaj poskusov, da bi našli pravo ravnotežje za želeno območje udobja. Poskusite lahko tudi z različnimi materiali in velikostmi. Razmišljajte pa o vgradnji tistega, ki poveča sončno svetlobo ob vstopu v grelec z nekaterimi pripomočki, kot so ogledala, reflektorji in podobno. Dober dodatek je tudi toplotna izolacija na straneh in na hrbtni strani sprejemnika, ki pomaga ogrevati zrak v notranjosti, saj je dobro preprečiti toplotne izgube že z notranje strani.

Obstaja veliko različic toplotnih sprejemnikov. Ta zasnova in ​​nekatere od njih so oblikovani tako, da so nameščeni zunaj in se toplota prevaja v notranjosti hiše. Spodaj je prikazan primer sončnega sprejemnika na prostem. Ta vrsta je bolj zapletena za vgradnjo, vendar ne boste blokirali svojih oken z velikimi škatlastimi sprejemniki. Slaba stran je, da jo boste morali vsako noč zapirati loputo, da preprečite dovajanje hladnega zraka. Tako lahko vidite, da imata oba modela prednosti in slabosti. Izberite obliko, ki najbolj ustreza vašim potrebam in uživajte nekaj prihrankov v računu za energijo.

Sončno energijo lahko uporabite za ogrevanje svojega doma na več načinov, vključno s to preprosto rešitvijo. Ideja je v tem, da pozimi postavimo solarne okenske grelnike pred okna, ki gledajo proti jugu, da bi dopolnili svoje potrebe po toploti. Lepota solarnega okenskega grelnika oken je, da lahko naredite enega od teh tudi za manj od 100 €.

Ogrevanje okenskih stekel-
Ogrevanje okenskih stekel-

Kako deluje okenski sončni škatlasti grelnik?
Osnovna ideja je, da hladen zrak iz hladnejšega dela, ki najprej vstopi v spodnji del komore sončnega grelnika, preide preko črno obarvanega dela toplotnega zbiralnika in se segreva. Ko se zrak segreje, se dviguje in vstopa v stanovanjski prostor skozi zgornjo odprtino.

Toplotni sprejemnik mora biti nameščen enakomerno oddaljen od zunanjih robov škatle, tako da se ogrejejo tri četrtine površine toplotnega sprejemnika.

Učinkovitejši toplotni sprejemnik je lahko narejen iz tanke aluminijaste plošče, pobarvane s črno barvo, ki je nameščena nad toplotno izolacijsko maso. Med aluminijasto ploščo podloženo z izolacijsko ploščo, je nameščena steklena plošča z razmikom okoli 20 mm.
Pomembno je, da sta dno in stranici škatle dobro toplotno izolirani, da se izboljša pretok toplega zraka in prepreči minimalna izguba toplote. Prav tako je zelo pomembno, da je celotno ohišje zaradi slabih vremenskih pogojev dobro zatesnjeno, da se prepreči vstop vlage, saj lahko vlaga zmanjša učinkovitost toplote v škatli. Zgornji del škatle mora biti na vrhu prekrit s plastičnim materialom iz akrilne plastike ali še bolje zatesnjen mora biti enako dobro kot okno.

Solarni grelnik okenskega stekla-
Solarni grelnik okenskega stekla-

To je le en projekt za izboljšanje ogrevanje hiše, ki lahko pomaga nadomestiti visoke račune za zimsko ogrevanje in pomaga tudi pri varstvu okolja. Nekateri bolj učinkoviti sončni grelniki lahko ustvarijo enakomeren pretok zraka tudi pri 120 stopinjah Celzija na sončen dan.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje