Prezračevanje

Ogrevanje, prezračevanje in klimatizacija

Vaš ogrevalni, prezračevalni in hladilni sistem naj bodo prilagojeni vašemu domu.


Izračunajte velikost opreme

  • Kanale za prezračevanje je po vgradnji treba izolirati predvsem na podstrešju, v praznih in neobdelanih prostorih ter na mestu, kjer so izpostavljeni neposredno zunanjemu mrazu
  • Pri preizkusnem zagonu preverite in popravite zračni tok
  • Zagotoviti morate ustrezno zaščito proti mrazu, ko sistem polnite s sredstvom proti mrazu
  • Postavitev opreme je zelo važna, še posebej, če so vgrajene večje naprave, je treba paziti, da je mogoča izvedba servisa ali zamenjava naprave.

Za začetek morate svoj ogrevalni kotel, toplotno črpalko ali klimatsko napravo nastaviti tako, da ustrezajo vašemu domu. Zahtevate lahko kopijo izračunov obremenitve, ki se uporablja za določitev prave velikosti opreme za vaš dom. Dober izvajalec ne bo obsegal vaše opreme samo na kvadratnem posnetku vaše hiše ali domnevati, da je bila vaša obstoječa oprema pravilno nameščena na prvem mestu. Pravilna oprema velikosti temelji na izgubo toplote vašega doma med hladnim vremenom in toplotnimi dobički na toplem vremenu.

HVAC, komplet peči in vodovodne instalacije-
HVAC, komplet peči in vodovodne instalacije-

Da bi izpolnili načrtovanje obremenitve, mora izvajalec opraviti meritve med prvim obiskom v vašem domu in vam postaviti nekaj vprašanj. Izračun se običajno opravi s programsko opremo in mora temeljiti na poklicnih smernicah, kot je priročnik za izvajalce naprav za hlajenje ali podobna metoda. Prevelika oprema lahko povzroči zmanjšano udobje in čezmeren hrup "zraka". Nadomestitev bo skrajšala življenjsko dobo opreme tako, da bo pogosteje poganjala in izklapljala kot ustrezno enota. Odmerjena oprema s prenizkim pretokom zraka lahko zmanjša učinkovitost porazdelitve zraka in pospeši obrabo na sistemskih komponentah, kar vodi do prezgodnje odpovedi naprave.

Po končanem izračunu obremenitve se kanali, oskrbovalne naprave in povratne rešetke lahko izberejo z uporabo strokovnih smernic v priročniku D ali podobni metodi ACCA.

Tesnjenje in izoliranje kanalov na podstrešjih in v praznih prostorih:

Če nameščate osrednjo klimatsko napravo, peči za ogrevanje ali, toplotno črpalko vprašajte svojega izvajalca o stanju vaših zračnih kanalov. Dober izvajalec bi moral imeti možnost preizkusiti zračne kanale za prepoznavanje in tesnjenje puščanja.

Tesnjenje kanalov naj opravi strokovnjak, ki uporablja mastiks, trak s kovino ali tesnilo na aerosolu. V nekaterih primerih vam izvajalec lahko svetuje, da je treba zamenjati ali dodati kanale v dolžino ali povečati presek posameznim kanalom. Če v vašem domu ni dovolj odprtin za oskrbo z zrakom ali zračnih rešetk, bo morda treba namestiti dodatne kanale, ki bodo ustrezali potrebam registra ali rešetk. Kadar je mogoče, morajo biti kanali nameščeni znotraj pogojenega prostora. Kadar morajo biti kanali brezpogojno v prostoru (podstrešju ali prostoru za plavajoče površine), morajo biti izolirani.

Preverite in popravite pretok zraka:

Za osrednje klimatske naprave, peči ali toplotne črpalke je optimalen pretok zraka za udobje in prihranek. Če je pretok zraka previsok, se iztekanje kanalov poveča, temperatura v registru pa ne zadostuje za optimalno udobje doma.

Če je pretok zraka prenizek, učinkovitost porazdelitve pade in pospeši obrabo komponent sistema, kar vodi do prezgodnje odpovedi.

Delovanje s prisilnim zrakom po sistemu HVAC
Delovanje s prisilnim zrakom po sistemu HVAC

Dober izvajalec bo preizkusil zračni tok vašega sistema ogrevanja in hlajenja ter prilagodil optimalno delovanje. Običajno je treba opraviti preskuse in prilagoditve, potem ko so bila opravljena popravila za uhajanje zraka iz kanala.

Pravilno polnjenje hladilnega sredstva:
Če namestite novo osrednjo klimatsko napravo ali toplotno črpalko, morate vedeti, da nedavne študije na terenu kažejo, da ima lahko približno 75 % vgrajene hladilne opreme nepravilno količino hladilnega sredstva. Nepravilna raven hladilnega sredstva lahko zmanjša učinkovitost za 5 do 20 % in lahko povzroči prezgodnjo okvaro komponente, kar lahko povzroči draga popravila, ki bi jih lahko preprečili. Dober izvajalec bo uporabil eno od treh metod, ki jih priporočajo proizvajalci opreme, da preveri pravilno raven hladilnega sredstva. Te metode vključujejo visoko vročino, suho hlajenje ali tehtanje. Vprašajte svojega izvajalca, kako preverijo, ali je raven hladilnega sredstva pravilen.

Poleg tega bi morali vedeti, da morajo vsi tehniki od leta 1992 za zaščito zemeljskega ozračja (ozonske plasti) biti certificirani za ravnanje s hladilnim sredstvom. Vprašajte jih, naj vam pokažejo dokaz o certificiranju ravnanja s hladilnimi sredstvi.

Postavitev opreme:
Postavitev nove opreme je edinstvena za vsak dom, vendar pa mora dober izvajalec upoštevati navodila proizvajalca za najboljše rezultate. Na primer, notranjo opremo je treba namestiti v prostorih, kjer ne more priti do zamrznitve vode v ceveh ali pa je treba cevi dobro toplotno izolirati. Zunanji kompresorji morajo biti postavljeni zunaj sonca in ne smejo biti ostanki. Oprema mora biti nameščena na dostopnem območju za preprosto vzdrževanje. Pustite dovolj prostora za prost pretok zraka na vseh straneh opreme. Termostate je treba oddaljiti od neposredne sončne svetlobe, prepihov, vrat, oken in strešnih oken.

I.K.

 Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje