Ogrevanje

Šumenje v ceveh


Za instalacije sanitarne vode in vode za ogrevanje pogosto uporabimo zaradi varčevanja in enostavnejšega dela cevi z manjšimi premeri. V instalaciji za ogrevanje s toplo vodo poganja vodo črpalka, stare instalacije pa so delane v gravitacijskem sistemu, ki terja cevi z večjimi premeri. Ker mora v določenem časovnem obdobju preteči po ceveh enaka količina vode, je hitrost vode v ceveh z manjšimi premeri večja kakor v ceveh z večjimi premeri.

Čim manjši je premer cevi, tem večje je trenje med vodo in steno cevi. Pri veliki hitrosti vode nastane zaradi trenja šum, ki zelo moti. Vzrok šumenja je lahko tudi zmanjšanje prerezov v termostatskih ventilih na radiatorjih. Prek celotne instalacije se ta zvok prenaša še v druge prostore hiše. Pri načrtovanju vodovodne instalacije in instalacije za ogrevanje s toplo vodo ne bodimo varčni in izbirajmo raje cevi z večjimi prerezi. S tem bomo zmanjšali šumenje pri pretakanju vode in izgube zaradi trenja v ceveh.

V starih instalacijah s cevmi majhnih prerezov nadomestimo le-te s cevmi večjih prerezov.

Pri dimenzioniranju cevi v napeljavi za prhe upoštevajmo, da bo izkoristek vode pri prhi večji, če bo prerez cevi oz. mešalne baterije velik.

Opomba: Pretočno količino vode v ceveh določamo s tlakomvode pri iztoku z najmanjšim premerom.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje