Ogrevanje

Talno ogrevanje proti radiatorjem - ključne razlike

Ponudba številnih vsestranskih sistemov za talno ogrevanje (UFH) se povečujejo možnosti za hibridne sisteme UFH in radiatorje.


Centralno ogrevanje z radiatorji je bilo uvedeno v tridesetih letih prejšnjega stoletja in se je od takrat uporabljalo kot standardni ogrevalni sistem za domove, v zadnjih 9 desetletjih pa je ostalo bolj ali manj nespremenjeno. V zadnjem času se v hišah uporablja talno ogrevanje kot izbirni sistem ogrevanja, ki ponuja neprimerljivo udobje in razkošje.

V nadaljevanju boste našli primerjavo teh dveh sistemov in razlago, zakaj menimo, da je talno ogrevanje najboljša rešitev za ogrevanje doma.
slika

Slika - Bosch in Buderus predstavila najsodobnejšo toplotno tehniko
Slika - Bosch in Buderus predstavila najsodobnejšo toplotno tehniko

Distribucija toplote
Vaša izbira sistema ogrevanja določa način distribucije toplote. Talno ogrevanje proizvaja prijetno toploto, zaradi česar se počutite, da vam je po celem telesu enako toplo. Izraz ogrevanje z radiatorji se uporablja, ker je sevanje odgovorno za znaten delež "toplotnega ugodja", ki ga doseže ta oblika ogrevanja.

Radiatorji delujejo z ogrevanjem zraka, ki ga obkroža s konvekcijo. Zrak, ki ga ogreva radiator, se dviga proti stropu in ko se ta toplega zraka ohladi, se spusti na tla in se ponovno segreje s konvekcijo radiatorja. To ustvarja pretok vročega in hladnega zraka ter neizogibno vroče in hladne lise, kjer so območja blizu radiatorjev toplejša od območij drugje v prostoru.

Talno in ogrevanje z radiatorji -
Talno in ogrevanje z radiatorji -

Talno ogrevanje in radiatorji porazdelijo toploto drugače. Na sliki prikazana ilustracija kaže primerjave segrevanja talnega ogrevanja in neenakomerno porazdelitev toplote iz sistema ogrevanja z radiatorji. Ker se nekatera področja segrevajo z radiatorji, se ostala območja pregrejejo, zato vroče in hladne točke zmanjšajo želeno raven udobja.

Učinkovitost in udobje sistema
Način razdeljevanja toplote vpliva na učinkovitost in udobje ogrevalnega sistema. Radialna toplota neposredno ogreva objekt in ohranja naravno vlažnost v prostoru, medtem ko se konvekcija toplega zraka nagiba k zmanjšanju vlažnosti, zaradi česar se ogrevani prostor lahko počuti zapečaten.

Če se celotno nadstropje prostora ogreje, se sevalna toplota zelo enakomerno porazdeli, medtem ko običajno ogrevanje segreva eno območje na začetku, nato pa potrebuje čas za kroženje, da doseže zahtevane ravni udobja. Naraščajoča temperatura zraka s konvencionalnim ogrevanjem lahko povzroči neugodje in pregrevanje, kar lahko zmanjša količino kisika in končno težave z dihanjem, če je zrak preveč topel.

Slika - Ta ilustracija primerja segrevanje talnega ogrevanja in neenakomerno porazdelitev toplote iz radiatorskega sistema-
Slika - Ta ilustracija primerja segrevanje talnega ogrevanja in neenakomerno porazdelitev toplote iz radiatorskega sistema-

Radialno talno ogrevanje zagotavlja toploto, kjer je treba in zmanjša tveganje pregrevanja telesa in je čim bližje idealnemu ogrevanju.

Pregrevanje je neučinkovito in drago
Radiatorji so bili uvedeni kot luksuz v tridesetih letih, vendar so nagnjeni k pregrevanju, zaradi česar je ogrevalni sistem veliko manj učinkovit. Po navadi se zahteva prezračevanje, kot je na primer odpiranje oken, zaradi česar je energija, izgubljena za okolje.

Način, kako radiatorji proizvajajo toploto, ustvarja vroče in hladne lise, kar pomeni, da se morate primerno oddaljiti od radiatorja, zato je treba povišati sobno temperaturo. To povzroči, da radiatorji ustvarijo več toplote in zmanjšajo hladne točke, hkrati pa se območje blizu radiatorja še bolj segreje.

To pregrevanje pomeni, da bo sobna temperatura sčasoma postala preveč vroča, kar bo ustvarilo potrebo po odpiranju oken, da bi v notranjost spustili svež zrak, vendar hkrati oddajamo vročino, s tem pa zapravljamo energijo in denar. Odpadna energija je draga, saj lahko pregrevanje le za 1 % poveča stroške goriva za 8 % (Vir: Carbon Trust), ki lahko resnično dvigne račune za ogrevanje.

Dekoracija vašega doma

Talno ogrevanje je sanje dekoraterja, saj ne vzame nobenega prostora, ker je vir toplote v tleh. Sistemi radiatorjev so pogosto obsežni in morajo biti znotraj prostora, kar pomeni, da je treba razporediti stenski prostor. To postane izredno problematično zlasti na manjših področjih, kot so kopalnice, kjer je potreben vsak centimeter, da bi kar najbolje izkoristili prostor.

Združevanje hibridnih tal z radiatorji
Združevanje hibridnih tal z radiatorji

Talno ogrevanje ne omejuje postavitve pohištva in daje popolno svobodo oblikovanja v domu, za razliko od radiatorjev, ki so pogosto v kosih in prostorno lačni.

Coniranje - individualna kontrola temperature v vsaki sobi
Ogrevanje je bolj učinkovito, če se uporablja območje glede na območje. V večini primerov se uporabljata talno ogrevanje in prostor za sobo, s termostatom, ki nadzoruje posamezno območje. Zato je ogrevanje dobavljeno samo v prostoru, kadar je to potrebno, z zmanjšanjem količine potrebne energije. Konvencionalni sistemi, opremljeni z radiatorji, se nagibajo k celotni hiši hkrati, na podlagi osrednjega termostata. To lahko povzroči pregrevanje in ogrevanje, odvisno od lokacije termostata, in je manj učinkovito.

Lahko talno ogrevanje zamenja radiatorje?
Uporaba talnega ogrevanja namesto radiatorjev je mogoča in glede na izgubo toplote se lahko celo popolnoma znebite radiatorjev.
Za odločitev, ali je talno ogrevanje mogoče uporabiti kot edini vir toplote, boste morali izvesti izračun toplotnih izgub. To vam bo povedalo, ali toplotna moč talnega ogrevanja izpolnjuje zahteve ogrevanja prostora ali območja. Maksimalna toplotna moč mora biti večja od največje toplotne izgube, da se v prostoru zagotovi dovolj toplote.

Obstajajo različni razlogi za razmišljanje o naknadni namestitvi talnega ogrevanja. Mogoče je zastarel sistem ogrevanja vseeno treba zamenjati v stari zgradbi. Morda želite s prehodom preiti v sodobnejši in okolju prijaznejši ogrevalni sistem. Drugi ljudje morda želijo živeti v stanovanju s talnim ogrevanjem. Ne glede na osebne motive mora biti naložba dobro preučena. Včasih je povezana z visokimi stroški in težavami.

Pri obstoječih hišah s centralnim ogrevanjem se morda sprašujete o nameščanju talnega ogrevanja ali o tem, ali želite radiatorje obdržati ali posodabljati, z nadomeščanjem radiatorjev s talnim ogrevanjem se kakovost zraka v domovih izboljša, ker konvekcijsko ogrevanje z radiatorji premika prah in cvetni prah iz okolja hiše. Talni sistemi oddajajo sevalno toploto, kar pomeni, da vsi v sobi prejmejo enakomerno porazdelitev toplote.

Talno ogrevanje, sistem - Suhi estrih
Talno ogrevanje, sistem - Suhi estrih

Talno ogrevanje je sodoben sistem ogrevanja, ki ga je mogoče namestiti v obstoječe in nove domove. Oglejte si paleto izdelkov, da poiščete ustrezne izdelke za svoj naslednji projekt ali za podrobnejše informacije in stroške sistema.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje