Ogrevanje

Tehnologijo ogrevanja z združljivostjo pomnilnika in medpomnilnika

Skladiščni prostor za ogrevanje vode - Ne pozabite, da pri nakupu toplotnega predpomnilnika, ta mora biti v vašem domu.


Predpomnilniki (Pufferspeicher) se uporabljajo kot hranilnik toplote za uravnoteženje uporabljene in proizvedene toplote. Vmesni rezervoar je napolnjen z vodo. Voda v vmesnem rezervoarju se ogreva s toplotno energijo iz peči ali drugega vira toplote. Zaradi dobrih izolacijskih lastnosti je ogrevana voda dostopna prožno glede na čas. Zato lahko dosežemo visoko učinkovitost.

Z izmenjevalnikom toplote lahko toploto dodamo v varovalni rezervoar in jo ponovno odstranimo s pomočjo dodatnih toplotnih izmenjevalcev. Ta sistem se lahko uporablja za obdelavo tople vode, pa tudi za ogrevanje stavbe in je z dobro toplotno izolacijo zelo pomembno kot dobro varovalo toplote. Z izbiro skladiščnih rezervoarjev je pomembno, da vam vedno nudi zelo kakovostne in trajnostne izdelke. Shranjevanje v predpomnilniku je kot čisto skladišče ogrevanja.

Toplotni predpomnilnik absorbira toploto, ki jo povzroči sistem centralnega ogrevanja, v času pretirane toplote in jo spet sprosti, ko pride do pomanjkanja toplote. S takšnim rezervoarjem je mogoče prihraniti od 15 - 35 % energije, za različne vrste ogrevalnih sistemov, od toplotne črpalke do kombinirane toplarne in elektrarne.

Za razliko od vroče ali pitne vode skladiščni rezervoar vsebuje čisto vmesno skladiščenje brez vroče vode, vendar samo toplo vodo za ogrevanje. Lahko združuje toploto iz različnih virov toplote in jo sprosti s časovno zakasnitvijo. Odvisno od ogrevalnega sistema lahko ima vmesni pomnilnik različne funkcije.

Uporaba varovalnega pomnilnika

Zlasti z uporabo kotlov na trda goriva, peči ali ogrevalnih vložkov in shranjevanja kotla za ogrevanje lesa je izredno pomembno, ker ni mogoče zlahka prekiniti ogrevalne moči. Na primer, z ogrevanjem lesa ali drugega trdnega goriva, ko temperatura vode prerase preko 100 oC, grelnikov ni mogoče preprosto izklopiti, zato je pomembno, da prenesemo nastalo energijo in jo lahko nekje kasneje uporabimo.

Med sončnim poldnevom se sončna toplota zbira v rezervoarju za toplo vodo. Tako lahko sončno sproščanje pripeljemo do ravnovesja in jo uporabljamo za prhanje ali kopeli.

Grafika s tehnologijo ogrevanja z združljivostjo pomnilnika in medpomnilnika-
Grafika s tehnologijo ogrevanja z združljivostjo pomnilnika in medpomnilnika-

Vsebina:
• Načelo toplotnega polnilnika
• Delovanje in hidravlika
• Pomembne različice pomnilnika
• oblikovanje in dimenzioniranje
• Prednosti in slabosti vmesnega pomnilnika
• Merila za izbiro pri shranjevanju

Princip delovanja
Predpomnilnik (pufer} se nahaja v ogrevalnem krogotoku med generatorjem toplote (kurilno olje, ogrevanje na plin, pelete za ogrevanje, solarne naprave, toplotne črpalke) ter segrevamo potrošnikov (radiatorji, talno ogrevanje, stoječe prhe, pipe, umivalnike, pralne in pomivalne stroje), ki so pod nadzorom programskega univerzalnega krmilnika.

Preprost odbojnik dobi na povratnem vodu od potrošnikov ohlajeno vodo in jo hrani z vročo vodo iz toplotnih generatorjev, ko je toplota potrebna. Ker se to zgodi vzporedno prek dveh tokokrogov, lahko vmesni rezervoar absorbira toploto iz generatorjev toplote, ne da bi pri tem odjemalci odvajali toploto.

To tudi pomeni, da lahko potrošniki izgubijo toploto, če noben generator toplote ne deluje. Na ta način je v varovalnem pomnilniku toplotna slojevitost, ker je gostota vode glede na prostornino odvisna od temperature.

Vroča voda je lažja od hladne in se dviguje. V skladu s tem se dovod vrne v spodnji del toplotnega hranilnika in ponovno spusti v zgornji del toplo vodo. Grelnik ogrevanja se nato vnese v varovalni rezervoar v zgornjem delu, odvisno od temperature ogrevanja.

Izračun obseg
Zlasti pri izračunu velikosti obstajajo različne formule. V DIN EN 303-5 za kotle na trda goriva. Kot izračun izhodne vrednosti za najmanjšo zahtevano prostornino hranilnika v sistemih za ogrevanje lesa je tukaj navedena naslednja formula:

VPu = 15 x QK x TB x (1 - 0,3 x QH / QKmin)

VPu pomeni volumen pomnilnika (puferja), QK za nazivno zmogljivost kotla, TB za nominalno obdobje gorenja, QH za ogrevalno obremenitev stavbe in QKmin za najmanjši nastavljivi izkoristek kotla.

Poenostavljeno se lahko tudi usmerite na povpraševanje po toploti in vedenje uporabnika. Kot pomemben red velikosti dobimo povprečne prostornine med 35 in 75 l / kW. Vendar pa je v skladu s smernicami za spodbujanje ukrepov za uporabo obnovljivih virov energije trenutno določena najmanjša skladiščna zmogljivost 55 l / kW.

Povezave.

Povezave s pomnilnikom so običajno zelo preproste. Povezave morajo potekati zaradi pretoka želene temperaturnega plastenja pri najvišji povezavi. Na najnižji točki se zgodi povezava povratne črte. Vhodni vir je narejen v zgornjem priključnem območju, povratni dovod potrošnikov pa v spodnjem območju priključka. Če je povezanih več, zelo različnih kaljenih potrošnikov, je možna ločena krma na različnih višinah.

Preglednica - Primeri različnih predpomnilnikov vsebine 800 litrov
Preglednica - Primeri različnih predpomnilnikov vsebine 800 litrov

Opombe:
Od septembra 2017 nove minimalne zahteve veljajo za rezervoarje in blažilnike, za kombinirane in gospodinjske sanitarne vode do prostornine 2000 litrov. Vroče vode in rezervoarji za skladiščenje, ki so prodani po septembru 2017, morajo biti veliko bolje izolirani, tako da bodo izgubili manj toplote in učinkoviteje delali. Kakovost izolacije potrošnik vidi na etiketi EU pri napravah za shranjevanje. Vsi rezervoarji za shranjevanje morajo biti vsaj razreda C, skladiščne enote v razredih energetske učinkovitosti D, nižjih pa se ne sme več prodajati.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje