Ogrevanje

Kompaktni stenski kotli na zrak, imenovani kombinirane enote


Torej, če ste na trgu in iščete za nakup novo peč, morda zato, ker je stara že brezupno neučinkovita, ali ker je zaradi močnega neurja poplavljena vaša klet ste se odločili zamenjati vrsto goriva. Ali morda želite enoto, ki povzroča manj hrupa. Obstaja veliko razlogov za zamenjavo stare peči in prav toliko razlogov, da bi preuredili na novo celotni ogrevalno prezračevalni sistem.

Pri takšni odločitvi bo vaše prvo delo, da se izobrazite o vseh možnostih, ki so vam v tem trenutku na voljo. Prvi pogoj za to je, da pokličete strokovnjaka, da boste razumeli sodobno tehnologijo, ki vam je pomembna odločitev.

Pravzaprav, odvisno od vašega ogrevalnega sistema, je lahko "peč" napačna. Peči segrevajo zrak. Če vaš grelnik ogreva vodo, potem gre za vodni grelnik. Če se vaša naprava ogreva z zrakom iz tal ali vodnega rezervoarja (kot je vodnjak ali ribnik), potem je to ena izmed več vrst toplotnih črpalk.

Razdelilnik toplotvodnega grelnega sistema
Razdelilnik toplotvodnega grelnega sistema

Razlikujejo se tudi po uporabi goriva

Peči in kotli lahko delujejo na olje, plin ali propan, medtem ko toplotne črpalke običajno napajajo električno energijo (čeprav so na voljo nove plinske in hibridne enote). "Električna peč" – grelnik na električni tok v zračnem stroju - teče izključno na električni energiji. Na drugem koncu spektra so kaminski vložki in peči na trda goriva, peči in kotli z uporabo lesa, goriv na pelete ali premoga.

Glede na ogrevalni sistem vašega doma je "peč" lahko napačna. Peči toplote zraka. Če vaš grelec ogreje vodo, potem je grelnik. Če vaša naprava sprošča toploto iz zraka, tal ali vodnega rezervoarja (kot je vodnjak ali ribnik), je ena izmed več vrst toplotnih črpalk.

Novi kompaktni stenski kotli, imenovani kombinirane enote, nimajo rezervoarja in se lahko prilegajo v omaro na hodniku
Novi kompaktni stenski kotli, imenovani kombinirane enote, nimajo rezervoarja in se lahko prilegajo v omaro na hodniku

prilegajo v omaro na hodniku

Seveda se tudi goriva razlikujejo. Peči in kotle lahko obratujejo na olju ali plinu ali propanu, medtem ko toplotne črpalke običajno napajajo električno energijo (čeprav so na voljo nove plinske in hibridne enote). "Električna peč" - grelnik električnega traku v zračnem stroju - teče izključno na električni energiji. Na drugem koncu spektra so kaminski vložki in peči na trda goriva, peči in kotli z uporabo lesa, goriva na pelete ali premoga.

Vsak grelec, ki ga izberete, je treba uskladiti s porazdelitvijo toplote vašega doma - zato je pomembno vedeti, kaj imate. Če obstajajo kanali in registri, skozi katere piha topel zrak, potem imate prisilno distribucijo zraka. Če imate grelne plošče, je vaš distribucijski sistem vroča voda. Ko toplota pride iz vaših nadstropij (ali sten ali stropov), potrebuje sevajočo distribucijo toplote. Druga vrsta, konvektivna porazdelitev, temelji na naravnem gibanju zraka.

Ko kupite novo peč, je pravi trenutek, da razmislite tudi o spremembi svojega distribucijskega sistema. Vedite pa, da bo to znatno povečalo stroške celotnega projekta. Izgradnja vodovoda ali obnova instalacijskih del ni nikoli poceni, še posebej, če gre za daljše razdalje. Prav tako ni težko najti prostora, kjer je mogoče preusmeriti nove linije. Morda boste morali žrtvovati kakšno omaro ali prestaviti kakšno instalacijo s podstrešja v spodnje sobe. Pogosto potrebujete pri delu tudi pomoč, kakšnega spretnejšega mizarja.

Vrsta njegovih delov
Vaš ogrevalni sistem je mogoče opredeliti kot kombinacijo vašega grelnika in vašega načina distribucije toplote. Možne so številne kombinacije. Skupna menjava je plinska peč s prisilno porazdelitvijo zraka. Ta vrsta sistema zagotavlja nekaj suhe vročine, lahko je neenakomerna in hrupna ter je obremenjena zaradi kanalov za razvod zraka. Toda takšni sistemi zlahka sodijo v osrednji klimatski sistem, ki je velik plus za mnoge lastnike stanovanj, njihovi stroški pa so relativno nizki.

Za ogrevanje vode se uporabljajo kotli za plin ali olje. Ti dajejo bolj udobno toploto, vendar so dražji in ne nudijo prezračevanja s hlajenjem.

Talno ogrevanje je znano po udobju. Tipična struktura je sestavljena iz cevi (nameščenih pod tlemi), skozi katere kroži topla voda, ki se ogreva s kurilnim oljem ali plinom. Za majhne površine, hiše ali tla v kopališčih, se lahko namesto cevi napolnjenih z vodo, uporabijo električni grelni kabli ali ogrevalne preproge.

Sistem voda - zrak sistem je del hidravličnega in delno krožnega zraka. Pri tej vrsti sistema lahko vodo za ogrevanje, ogreva ogrevalni kotel na plin ali kurilno olje, ki se pretaka skozi toplotni izmenjevalec. Zrak, ki kroži skozi toplotni izmenjevalnik, kjer se ogreva in porazdeli po toploto zraka po kanalih. Priporočljivo je, da se sistem v kotlovnici uporablja za ogrevanje v zimskem času in za hlajenje zraka za domačo uporabo v zimskem času, s čimer se odpravljajo potreba po ločenem kotlu.

Druga priljubljena izbira je toplotna črpalka na zrak. Ta tehnologija, ki je bila le možnost v zmernih podnebjih, je to tehnologijo omogočila tudi v hladnejših pokrajinah. Zračne toplotne črpalke uporabljajo električno energijo, vendar so učinkovitejše od drugih električnih grelcev, ker vlečejo toploto iz zunanjega zraka, tudi če je precej hladno. Ko postane ozračje v zunanjosti precej hladnejše, je potrebna dodatna električna energija, kar delovanje sistema precej podraži.

Toplotna črpalka, s katero ogrevamo hišo je običajno nameščena v prostoru hiše. Obstaja pa tudi možnost vgradnje manjše toplotne črpalke. Črpalka izvedbe mini / split je sestavljena iz ene ali več enot, ki so nameščene na steno ali strop prostora, kamor piha toplejši zrak. Prijetna stvar je, da se ob istočasnem zagonu večjega števila naprav, lahko vsaka enota upravlja ločeno, tako da se lahko v različnih prostorih izhodi toplote prilagodijo potrebi. Ni lepo, da je vsaka enota s cevmi povezana z zunanjim kondenzatorjem / kompresorjem. Mnoge toplotne črpalke, ki v toplem poletnem obdobju niso vključene, lahko čez poletje spremenimo, da zagotovijo hladen zrak.

S podobno tehnologijo, vendar še nekoliko bolje deluje črpalka z zrakom, predvsem, če njena toplota prihaja iz tal ali iz vodnega rezervoarja. V obeh primerih je temperatura relativno konstantna in znaša od 45 do 65oC, kar je odvisno od podnebja. Geotermalna toplotna črpalka deluje učinkovito v skoraj vsakem podnebju in lahko poleti hišo hladi in v mrzlem zimskem času s toplim zrakom hišo prijetno greje.

Najnovejši sistem, ki temelji na toplotni črpalki je hibridni, ki ogreva s toplotno črpalko zrak, lahko pa s pečjo na plin ali olje. To pomeni, da se lahko uporabijo tudi fosilna goriva, ko zunaj temperatura zraka pada in toplotna črpalka ni več učinkovita. Sistem se samodejno preklopi iz enega načina v drugega.

Velikokrat judje zamenjajo stari grelec z istim ali podobnim tipom.

Nekaj izjem: če lastnik hiše želi zamenjati gorivo z drugim, ali dodati osrednjo klimatsko napravo, ustvariti dodaten prostor s kompaktnim kotlom ali položite grelce. Novi kompaktni stenski grelni kotli, ki nimajo toplotnega hranilnika in se lahko prilegajo v omaro ali v manjši neuporaben del hodnika. Očitno je, da pri zamenjavi ogrevalnega kotla oziroma peči obstajajo številne možnosti. Ob zamenjavi grelnega kotla je treba upoštevati tudi vse druge spremembe, s katerimi lahko Izboljšamo sistem ogrevanja.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje