Ogrevanje

Kaj je konvekcija?

Konvekcijsko območje tekočine je lahko tam, kjer je koncentrirana določena kemična vrsta


Upoštevajte, da se izraz konvekcija pri prenosu toplote običajno nanaša na kombinacijo prenosa toplote s prevodnostjo in vodoravno premikanje oziroma dovajanje zračnih mas, pri čemer se prenos toplote nanaša na prenos zaradi gibanja tekočine.

Sušilnik za lase segreva površino s pihanjem vročega zraka. To je primer konvekcije. Konvekcija je prenos toplote s premikom tekočin in plinov. Konvekcijo lahko občutite s plamenom sveč. Tvoja roka postane vroča celo pol metra nad plamenom, medtem ko na isti razdalji do strani plamena prihaja do malo občutka vročine. Čutite toploto neposredno nad plamenom, ker vroč zrak zraste in nosi toploto z njo, primer konvekcije. Na strani je prenos toplote s pomočjo prevodnosti in sevanja, toda zrak je izolator, tako da je količina toplote komaj opazna.

Prosta konvekcija se pojavi, ko se tekočina premika sama zaradi razlik v gostoti, ki jo povzročajo razlike v temperaturi. Konvekcija nad svečnim plamenom je primer proste konvekcije. Prisilna konvekcija se pojavi, ko pretok tekočine povzroči veter, črpalke, ventilatorje ali druga sredstva. Puhalo v sušilniku za lase je primer prisilne konvekcije. Konvekcija je prevladujoče sredstvo velikega prenosa toplote v Zemljinem ozračju in oceanih. Veliki vzorci vetra segrejejo toploto skozi ozračje. Ogromni tokovi krožijo toplo oceansko vodo od ekvatorialnih območij do višjih širin in hladne vode od polov do toplejših zemljepisnih širin.

Kaj je konvekcija -
Kaj je konvekcija -

Kako delujejo sistemi ogrevanja?

V mnogih primerih konvekcija prenaša toploto med površino in vodo ali zrak. Na primer, mnogi domovi so ogrevani s paro ali toplo vodo v podstavkih ali radiatorjih. Prosti konvekcijo segreva zrak, kjer prehaja skozi prostor. V sistemu za vročo vodo se pločevinke s cevmi segrejejo s prisilno konvekcijo iz črpalke, kjer kroži vroča voda iz kotla po ceveh skozi celotno hišo. V sistemu pare, vroča para z naravno konvekcijo narašča v radiatorjih, kjer prenaša toploto v vsako sobo. V sistemu prisilnega zraka peč ogreva zrak, ki ga piha krožno v vsako sobo. Pihalnik zraka s pomočjo premikanja vročega zraka ustvarja prisilno konvekcijo.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje