Ogrevanje

Položaj radiatorjev

Napake pri delu


Radiatorji ne le da oddajajo predvideno toploto, ampak morajo tudi zagotoviti v prostoru ugodno bivanje oziroma klimo. Na to pa mnogi strokovnjaki za ogrevanje pozabljajo. Najpogostejše napake so v napačnem izračunu grelne površine radiatorjev in v tem, da jih skoraj vedno postavimo pod okno. V večini primerov predvidimo v prostoru samo en radiator.

Slika – Različna namestitev radiatorja ima velik vpliv na razdelitev toplote v prostoru
Slika – Različna namestitev radiatorja ima velik vpliv na razdelitev toplote v prostoru

Posledice napak

Velike toplotne izgube so takrat, kadar vročini takoj sledi mraz. Tak primer je vedno, kadar topel zrak, ki se dviga nad radiator, pride v dotik z mrzlim okenskim steklom. Če so v oknu izolacijska stekla, so izgube sicer nekoliko manjše, vendar še vedno večje, kot če je radiator ob steni.

Če je v prostoru samo en radiator in še ta slabo dimenzioniran glede na toplotne potrebe, ga moramo močno segreti, da nadomestimo primanjkljaj. Posledice so spet povečana poraba energije za ogrevanje in velike hitrosti segretega zraka (konvekcija). To opazimo kot rahel prepih, čeprav so tla zadovoljivo izolirana.

Odprava napak

V velikih prostorih je najbolje, da postavimo vsaj dva radiatorja, in sicer enega ob okno in drugega ob sedežno garnituro. Pri zadovoljivem ogrevanju prostora oba radiatorja lahko obratujeta le s polovično močjo, to pomeni, temperatura vode v radiatorju je lahko nižja. Sedežne garniture ne ogrevamo z radiatorjem ob oknu, ampak s tistim iz bližine z bolj »milo« toploto, kar pa daje prijetnejši občutek in tudi stroški ogrevanja se precej znižajo. Tudi radiator ob steni ni napačna rešitev, saj lahko poveča ugodje, ker prostor segreva tudi topla stena.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje