Razno

Turizem prebuja Chernobyl

Posledice nesreče jedrskega reaktorja v Černobilu bodo dolgotrajne


V Chernobylu  bo število umrlih naraslo na okoli 985.000, v glavnem zaradi raka
V Chernobylu bo število umrlih naraslo na okoli 985.000, v glavnem zaradi raka
Ali tega Jezus Kristus ni videl
Ali tega Jezus Kristus ni videl

 


Leta 2010 je bila sprejeta odločitev o odprtju območja Černobila za vse goste (pred tem je bil obisk območja omejen). Po nalogu ministra za izredne razmere v Ukrajini so izvedli radiološke raziskave Victor Baloha, kartografe sevalnih stopenj, na podlagi katerih so nastale cone za obiskovalce. Rezultati raziskav so pokazali, da je na ozemlju teh poti mogoče do 4-5 dni brez škode za zdravje in brez kakršnekoli škode za zdravje, lahko v desetih dneh v 10- kilometrsko območje. Decembra 2010 je bilo izdano naročilo ministrstva za izredne razmere, ki je odobrila nova pravila obiska Černobilne cone za državljane Ukrajine, tujih delegacij in določenih tujcev ter tudi pravila o sevalni varnosti, ki bi jih bilo treba upoštevati ob obisku območja Černobila . Februarja 2011 pravila so registrirali Ministrstvo za pravosodje Ukrajine in marca začel delati. Po novem programu obiščite Pripyat in potovanje v Černobilu je postalo možno.
nuclear-power-india-revised-28-728
Toda junija 2011 je bil dostop turistov do območja Černobila ponovno zaprt. Od 23. junija so potovanja ukrajinskih oblasti na začasno ustavitev potovanj v Černobilno cono prek organizatorjev potovanj. Ministrstvo za izredne razmere je komentiralo dejstvo, da je državni urad državnega tožilca protestiral po odredbi Ministrstva za izredne razmere, ki je odobrila naročilo obiska Pripyat in potovanje v Černobilu. Ministrstvo za izredne razmere je menilo, da je to naročilo zakonito. Sodišče je moralo odločiti o tem sporu. Septembra 2011 je bila černobilska cona končno zaprta za turizem. Kot eden od razlogov za zaključek izletov so uradniki rekli, da denar, pridobljen od turistov, ni bil porabljen za pomoč prizadetemu območju.
Le kaj jih čaka v življenju
V skladu z odločitvijo okrožnega upravnega sodišča v Kijevu je bil sklep ministrstva za izredne razmere priznan kot nezakonit. Minister za izredne razmere je zavrnil pravni postopek s tožilstvom in je izdal novo odredbo ob upoštevanju njenih želja. V novembru je V. Baloha izjavil, da je po registraciji novega naročila ponovno treba odpreti območje za turizem. Dne 2. decembra 2011 je območje Černobil postalo na voljo za obisk v namene odkrivanja dejstev znova. V skladu z novim redom so se pravila obiska ponovno zaostrila in dostop do černobilske cone je omejen: "Za znanstvenike, strokovnjake, novinarje, mednarodni nadzor in spremljanje bo še naprej na voljo. Pravzaprav so bili predpisi o obiskih bolj zahtevni", pojasnjeno V Baloha.

V letu 2013 se je začel proces likvidacije agencije za interno informiranje v Černobilu. Sredi leta 2013 se agencija ni ukvarjala z registracijo dostopa do območja Černobila, ampak le v lasti hotela Černobila. Jeseni je agencija za černobilsko interinformo končno likvidirala. Trenutno obveznosti agencije opravlja CSC (Chernobyl Special Combine).
Chernobyl
V letu 2014 je bila filmska serija "Černobil: območje izključitve", ki je znova spodbudilo promocijo turizma v Černobilu.

F.B.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje