Ostalo

Varna, čista in trajnostna energija prihodnosti


Primer ilustracije plinskega reaktorja pri visoki temperaturi
Zasnova NHSS je modularna z ocenami modula od 200 do 625 MWt, odvodne temperature iz reaktorja s toploto od 700 do 850 ⁰C in sistemi za prenos toplote, ki zagotavljajo parne in / ali visokotemperaturne tekočine. Območje ratingov moči, temperature in konfiguracije sistema transporta toplote omogoča prilagodljivost pri prilagajanju modulov določeni aplikaciji. Varnost na najvišjih ravneh je zasnovana v HTGR. Nobenega škodljivega sproščanja radioaktivnih snovi v nobenem okolju ni zagotovljeno z načrtovanjem.

Zagotovljenih je več zavarovanih ovir za sproščanje radioaktivnih snovi. Te pregrade vključujejo več plasti keramičnih prevlek na jedrskem gorivu, ogljikovo ograjo in strukturo grafitnega jedra. Dodatne ovire vključujejo reaktorsko posodo in zgradbo reaktorja. Visokotemperaturne in robustne strukturne zmogljivosti odpravljajo pomisleke glede poškodb goriva, kar bi lahko privedlo do znatnega sproščanja radioaktivnih snovi iz jedrskega goriva. Keramično obloženo jedrsko gorivo zagotavlja primarno zadrževanje radioaktivnih snovi, ne pa odvisnost od stavbe.

Obnovljive sončne celice in vetrne turbine
Obnovljive sončne celice in vetrne turbine

Pretok vetra in vode, toplota in svetloba sonca, ogljikovi hidrati v rastlinah in toplota na Zemlji - vsi so energetski viri, ki lahko našim potrebam zagotavljajo trajnosten način. Za pretvorbo teh obnovljivih virov v električno energijo se uporabljajo različne metode. Vsak ima svoj edinstven nabor tehnologij, koristi in izzivov.

Reaktorske moči so omejene in jedrski reaktor se izklopi, če temperature reaktorjev presegajo predvidene delovne pogoje. V skladu z načrtom jedrskega reaktorja je zatiranje jedrske reakcije, če se temperatura obratovanja poveča. Popolna zaustavitev se doseže s samodejnim vstavljanjem krmilnih palic v reaktorsko jedro s pomočjo težnosti.

Za zagotovitev zaustavitve reaktorja ali za zagotovitev hlajenja ni potrebno ukrepati osebje naprav ali rezervni sistemi. Nasprotno, dejanja rastlinskega osebja ne morejo doseči pogojev, zaradi katerih reaktorsko gorivo izgubi sposobnost, da vsebuje radioaktivne snovi.

Potrebna ni moč vode in drugih hladilnih tekočin. Odstranitev toplote iz reaktorja pride naravno in neposredno na zemljo, če ni na voljo normalnega sistema za prenos toplote. Nizka energijska gostota reaktorskega jedra, skupaj z veliko toplotno kapaciteto grafitne strukture, povzroči, da v reaktorju traja dneve, da se dosežejo največje temperature (še vedno precej pod temperaturami, ki bi lahko povzročili degradacijo goriva), tudi če normalni hladilni sistemi niso delujoči.

Reaktorski materiali, vključno z reaktorskim gorivom, se ne bodo kemično odzvali ali se opekli za proizvodnjo toplotnih ali eksplozivnih plinov. Helij je neaktiven in izbrani so gorivo in materiali za izgradnjo reaktorskega jedra in jedrskega sistema oskrbe s toploto, ki preprečujejo takšne reakcije. Vdor vode ali zraka v reaktorske sisteme ne povzroči bistvene degradacije sposobnosti, da vsebuje radioaktivne snovi in ohranja stanje zaustavitve. Prisotnost vode bo povečala pot odstranjevanja toplote.

Izrabljeno ali porabljeno gorivo je shranjeno v sodih ali rezervoarjih v podzemnih suhih skladiščih, ki jih je mogoče ohladiti z naravnim obtokom zraka in zaščitene z jeklenimi čepi in betonsko strukturo. Za hlajenje ali zaščito pred sevanjem ni potrebna nobena voda, zato ni potreben noben aktivni sistem hlajenja.

I.K.

Vsi članki na spletnem mestu so samo za informativne namene.

 


Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje