Ostalo

Zelena in alternativni viri energije


Ti sistemi so zelo učinkoviti. Sončni sprejemniki ujamejo sončne žarke in koncentrirajo svojo ujeto energijo, da ogrevajo vodo v stavbi tudi na 200 stopinj. Odgovorni na univerzi pričakujejo, da bo sistem zmanjšal porabo zemeljskega plina v stavbah tudi za 70 odstotkov. S tem bodo na leto omejili onesnaženje ozračja z ogljikovim dioksidom za 34 ton.

Objekt, ki deluje s sistemi za  rabo zelene energije
Objekt, ki deluje s sistemi za rabo zelene energije

To ni edina univerza, ki se ukvarja z vgradnjo zelenih sistemov ogrevanja in hlajenja. Nekatere univerze, podjetja in lastniki stanovanj imajo prednost za vgradnjo zelene tehnologije. V primerjavi s standardnimi sistemi ogrevanja in hlajenja je zeleno okolje boljše, saj pomaga pri odpravljanju toplogrednih plinov. Poleg tega učinkovitost teh zelenih sistemov ljudem omogoča, da na svojih računih prihranijo denar za energijo, kar ima lahko velik pomen. Po znanih podatkih za energijo je ogrevanje in hlajenje z izrabo domače energije, na primer v Ameriki, cenejše tudi do 56 %.

Sistemi zelenega ogrevanja in hlajenje spadata v dve ločeni kategoriji, v pasivno in aktivno. Pasivni sistemi povečujejo sposobnost narave za ogrevanje in hlajenje brez peči ali klimatske naprave. Med drugim pasivna tehnologija vključuje gradnjo domov z belo ali svetlo obarvanimi strehami, ki odbijajo energijo sonca, namesto da bi jo vsrkavale oziroma absorbirale. Zato je potrebna količina energije, za hlajenje hiše, manjša. V okna pasivne hiše so vgrajena stekla, ki dalj časa ohranijo toploto in hlad.

Aktivni modeli uporabljajo različne mehanske sisteme ogrevanja in hlajenja. Ti sistemi se uporabljajo za izrabo sončne in geotermalne energije ali pri drugih virih zelene energije. Povečanje porabe zelene energije v zadnjih letih počasi narašča. Američani so že v letu 2008 samo za eno stvar in z uporabo različnih sistemov za ogrevanje in hlajenje prihranili več kot 19 milijard dolarjev. Toda ti zeleni sistemi niso poceni. Samo vgradnja nekaterih sončnih sprejemnikov stane med 30 in 80 $ na kvadratni meter. Vendar imajo nekatere vlade številne spodbujevalne programe, ki graditeljem in lastnikom stanovanj pomagajo pri kritju nekaterih stroškov.

Alternativni viri

Kako boste s pomočjo uporabe alternativnih virov energije prihranili denar in zagotovili svoje prihodnje energetske potrebe?

Zmanjšajte emisije CO2 v svojem domu

Tehnologije obnovljive energije, kot so sončne toplotne črpalke, toplotne črpalke zraka in toplotne črpalke za koriščenje toplote iz zemlje, ponujajo alternativo fosilnim gorivom in lahko zmanjšajo emisije CO2 v svojem domu.

Prihranite denar
Tudi finančne koristi so. Vlaganje v tehnologijo obnovljivih virov energije zdaj pomeni pred izbirno energijo po današnjih in cenah v prihodnosti, kjer bo energija stala veliko več, in ker bi se tradicionalne cene oskrbe z gorivom zvišale, bi bila hitrost donosa na vašo naložbo hitrejša.

Še posebej bi morala postati naloga instalaterjev in vseh, ki vgrajujejo grelne in hladilne naprave, da bi preko svojih strokovnih združenj vsako leto pripravljali in podajali spodbude svoji vladi, kako nuditi dodatne koristi od proizvajalcev izdelkov iz obnovljivih virov energije; kot so daljše garancije, povečana podpora potrošnikom in svetujejo o cenah, ki jih daje vlada, odvisno od tega, koliko ogljikovega dioksida in fosilnih goriv prihranimo s čistejšo obnovljivo energijo.

Sončni toplotni sprejemniki

Obstajata dva glavna načina izkoriščanja energije sonca za uporabo v domu.

Prva je sončna toplotna energija, ki porabi energijo sonca za ogrevanje vode, ki dopolnjuje tradicionalni grelni kotel in pomaga znižati račune za gorivo tudi do 70 % in tako pomagajo tudi okolju. Toplotno ogrevanje z vročo vodo že več let uporabljajo v drugih evropskih državah, kar je zdaj že redno viden postopek na naših strehah, zlasti zato, ker morajo imeti vse nove zgradbe zdaj neki del oblike obnovljive energije. V prihodnosti naj bi to postal "kodeks za trajnostne domove".

Sončna toplotna energija je najbolj znana in najbolj priljubljena oblika domače obnovljive energije. Sončno energijo zbirajo ploščati ali cevni sončni sprejemniki, ki so običajno nameščeni na strehi hiše. Najboljše ogrevanje dosežejo, če so naravnani v smeri sonca in pod kotom 45o, da se ogreje voda v hranilniku vode.

Notranjost sprejemnikov je napolnjena z mešanico glikola, ki deluje kot sredstvo proti zmrzovanju in prepreči zamrzovanje v hladnih obdobjih, hkrati pa preprečuje vrenje v posebej vročih obdobjih. Ta zaščitna tekočina se nato spusti skozi hranilnik vode, ki je zelo podoben tradicionalnim hranilnikom valjaste oblike za toplo vodo. Razen dodatnega pretoka in povratnega voda za ogrevanje vode v toplotnem hranilniku prehaja skozi zbiralnik, kar pomaga pri prenosu proste toplote iz sonca.

Proizvajalci navajajo, da mora povprečna prostornina hranilnika znašati približno 60 - 70 % skupnih potreb po topli vodi iz solarnih sistemov. V nasprotju s pogostim prepričanjem iz preteklosti, da lahko s pomočjo sončne energije iz sončnih sprejemnikov dobivamo samo v lepih in jasnih dneh več, ne velja.

Solarne sončne celice (PV).   

Nekoliko novejša tehnologija, kot izraba sončne toplote s pomočjo vodnih sprejemnikov so solarne sončne celice.

Kemijska reakcija ustvarja električni tok v panelih (ki so po navadi nameščeni na strehi stavbe) in ta električna energija se potem lahko uporablja v gospodinjstvih za električne naprave, ki so že tradicionalno izključno odvisne od nacionalnega omrežja in njegovih fosilnih goriv.

Primerne so za tipično domačo namestitev, da se pokrije "osnovna obremenitev". To zajema aparate, kot so hladilniki, hišna razsvetljava in katera koli druga uporaba. Niso namenjeni pokrivanju vseh električnih zahtev, kot so grelniki vode, likalniki itd., ki imajo visoke zahteve po energiji in zahtevajo veliko večje PV naprave.

Za večino gospodinjstev bi običajno zadostovalo, da bi bila pokrita osnovna potreba, nacionalna mreža pa bi nato prevzela presežne in maksimalne zahteve. Številne vlade so že uvedle shemo, ki ponuja povrnitev denarja za čisto energijo (preko tistega, kar je znano kot obnovljiva toplotna spodbuda) za gospodinjstva, ki ustvarja lastno električno energijo in bo temeljila na tem, kar se vrne v nacionalno omrežje.

Geotermalna toplotna črpalka

Večina ljudi je verjetno že slišala za geotermalne toplotne črpalke, ki za svoje delovanje uporabijo zemeljsko toploto, saj jih redno promovirajo številni proizvajalci v različnih trgovinah in strokovnih revijah.

Toplotne črpalke z izrabo zemeljske toplote lahko ustvarjajo štiri kilovate energije za vsak kilovat električne porabljene energije. Za vsak kilovat električne energije, ki se uporablja za napajanje toplotnih črpalk, bi ta sistem lahko ustvaril štiri kilovate ali več energije za uporabo v vašem domu. Geotermalna črpalka uporablja latentno toploto, ki jo absorbira zemlja in jo dnevno seva sonce, ne glede na to, kakšno je vreme nad tlemi.

Podzemna temperatura ostaja konstantna, približno 12 stopinj in zagotavlja zanesljiv nepretrgan vir toplo vodo, ki se z uporabo geotermalne energije zaščiti, s tekočino glikol, da se lahko stalno dovaja vročo potrošno vodo in za ogrevanje.

Energija, potrebna za povečanje temperature vode za ogrevanje vašega doma, je manjša od običajnih ogrevalnih sistemov, zato je geotermalna energija idealna za talno ogrevanje in bolj tradicionalnih sistemov z radiatorji.

Ogrevanje z geotermalno energijo je zelo učinkoviti načini ogrevanja vašega doma saj so učinkoviti nad 300 %. Obstajajo tudi razne subvencije za pridobitev nepovratnih sredstev, podarjenih tarif in denarnih vložkov, ki so na voljo iz različnih virov. Raba geotermalne energije je dobro uveljavljena oblika ogrevanja vašega doma in velika dolgoročna naložba. Tudi pri tem načinu izrabe energije obstajajo omejitve, kar je odvisno predvsem tal, na katerem je vaša hiša nameščena, in včasih je treba dodatno imeti dodaten prostor za vgradnjo dodatnega zbiralnika.

Toplotne črpalke zrak - voda
Toplotna črpalka zrak - voda deluje na enak način kot zrak v zraku in uporabljajo latentno toploto v zraku, da proizvajajo toploto. Enota za dovod zraka zagotavlja zadostno oskrbo s toplo vodo zahvaljujoč vgrajenemu rezervoarju za toplo vodo, kar je idealna zamenjava starega in neučinkovitega grelnika za vodo.

Uporabljajo majhno količino električne energije in so za več kot 300 % bolj učinkoviti, kar pomeni, da se za vsak kilovat porabljene električne energije, ki se uporabi, enota generira vsaj za tri enote ogrevanja. Te enote so namenjene zamenjavi tradicionalnih ogrevalnih grelnikov na plin in olje na podlagi načela, da bo električna energija ostala stabilnejša in zato cenejša na dolgi rok.

Toplotne črpalke zrak-voda, če so v kombinaciji z električno energijo, ki jo dobimo s pomočjo sončnih celic, lahko ustvarijo energijo, ki je potrebna za delovanje in zagotavlja osnovne potrebe pri obremenitvi.

Ker enote za dovod zraka potrebujejo za delovanje le električno energijo, so idealna izbira pri obnavljanju obstoječe stavbe, saj lahko nadomešča kotle na nafto, pri gradnji nove stavbe ali na območjih z omejenim dovodom plina. To je idealna priložnost za prehod na dokazano, zanesljivo in stroškovno učinkovito možnost.

Gorilniki na lesno biomaso
Kotli za centralno ogrevanje, ki jih uporabljamo za kurjenje z lesnimi peleti. Če iščete alternativo in stroškovno učinkovit način za ogrevanje svojega doma, bi lahko bil kotel biomaso dobra možnost.

Ogrevanje z lesnimi peleti se šteje za ogljikovodikom nevtralni vir energije, ko se peleti razžarijo, sproščajo energijo, ki se absorbira med rastjo dreves, kar je enako CO2 absorbiranju med rastjo dreves. Lesni peleti so narejeni iz 100 % recikliranega naravnega lesa, ostružkov in žagovine, ki so stisnjeni pod visokim tlakom v majhne cilindrične oblike zvitke in jih drži skupaj z lignin spojino, ki jo naravno vsebuje les. Rezultat tega je čisto, priročno gorivo z visoko kalorično vrednostjo in zelo nizko vsebnostjo pepela (0,2 %).

Izdelane študije kažejo, da je uporaba potencialov obnovljivih virov energije lahko tudi pri uporabi s strogimi merili za varovanje okolja in ohranjanje narave, precej varna. Žal se je tudi ugotovilo, da je na razpolago vse manj naravnega prostora. Prvič je bila uporabljena tudi metoda z ocenami dinamičnega življenjskega ciklusa ocena. Spremembe mešanice goriva in tehnični razvoj, ki bodo vključeni na časovni osi, vključno z vse večjim deležem obnovljivih virov energije bodo posledično zmanjševali vpliv na okolje.

Do leta 2020 je odločilno obdobje za naložbe in širitev obnovljivih virov energije, da bi dosegli potrebno stroškovno učinkovitost po jasnem okvirju, kot je že bilo določeno po predhodnih raziskavah. V približno 20 letih so se stroški na kWh padli na raven, da že sodijo med konvencionalne energije.

I.K.

Vsi članki na spletnem mestu so samo za informativne namene.

 


Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje