Alternativno ogrevanje

Moč morja, dejstvo ali fantazija?


Pred leti so nekateri strokovnjaki menili, da smo na pragu jedrske dobe in da gre le za kratkotrajno obdobje, preden bo ta nova čudežna oblika energije postala glavna moč energetskega vira. V prihodnje pa bo domača električna energija, ki bo proizvedena iz jedrske postala tako poceni, da je ne bo treba niti plačevati.

Pod silo valov se plovci premikajo gor in dol
Pod silo valov se plovci premikajo gor in dol

Nekateri menijo, da smo na pragu jedrske dobe in da gre le za kratkotrajno obdobje, preden bo ta nova čudežna oblika energije postala glavna moč energetskega vira. V prihodnje pa bo domača električna energija, ki bo proizvedena iz jedrske postala tako poceni, da je ne bo treba niti plačevati. Tako kot obljube pri toliko takšnih optimističnih napovedih, se tudi ta še ni uresničila. Tudi, če jedrska energija v osemdesetih letih prejšnjega stoletja ni bila videti ena od najbolj uporabnih za široko uporabo, pa zdaj, tudi nekateri znanstveniki dvomijo o tem. Vsekakor je postalo jasno, da obstajajo znaki, da nikakor ne bo poceni. Vse, kar lahko storimo, je upanje, da počakamo energetski nadomestek, saj čas, ko bodo izčrpana vsa svetovna fosilna goriva, ni preveč oddaljen.

Človek je po naravi nenavaden neboleči snob, ki bi raje, da narava naredi zanj trdo delo, s čimer ga osvobodi, da se vključi v ustvarjalne in kulturne namene. Že samo to bi moralo zagotoviti močno institucijo za reševanje energetske krize, čeprav je do zdaj prišlo tudi do velikih neuspehov. Nekaj stoletij nazaj, se je človek igral z alternativnimi viri energije, kjer je doživel različne stopnje uspeha oziroma neuspehe. Čudno pa vseeno ostaja, da je ena od svetovno največje naravne sile, "energija oceanov", ostala skoraj nedotaknjena.

Radialna hidravlična črpalka
Radialna hidravlična črpalka

Zdi se, da ...

Morje z velikanskimi izkupički, kot je plimovanje in valovi lahko, če so zagotovljeni vsi pogoji, bi za vedno zlahka zagotovilo vse naše energetske potrebe. Na prvi pogled se zdi smešno in precej preprosto. Toda, zelo malo je bilo storjeno za izkoriščanje plimovanja.

Potem so tu tudi veliki naravni tokovi, kot je zalivski tok, ki ves čas na severni polobli vztrajno prebija velike količine vode. Potovanje v štirih vozlih in vsebujejo 50-krat več gibalne vode kot vse reke na svetu. Slišijo se kot impresivni vir moči, vse dokler nam ni jasno, da je celoten energijski potencial enakovreden tistemu v jezu, ki meri v višino vode vsaj 10 m in več.

Zaslugo s tem dejstvom ima vsaj škotski izumitelj Stephen Setter, ki je predstavil idejo v obliki črvov, ki se v valovih oceanov plovci dvigujejo navzdol in navzgor.

Ko se plovci dvigujejo ali spuščajo, se v notranjosti vrtijo radialne črpalke. Črpalke poganjajo generatorje za proizvodnjo energije. Ideja je že dalj časa pod resnimi študijami v Veliki Britaniji.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje