Ogrevanje

Toplotne črpalke ATLAS TERMAL

Inovativne rešitve, široka paleta izdelkov in ugodna ponudba.


Atlas Termal predstavlja nove modele toplotnih črpalk za ogrevanje in hlajenje
Po uspešnem vstopu znamke Atlas Termal na slovenski trg toplotnih črpalk, je podjetje pripravilo paleto novih modelov toplotnih črpalk za ogrevanje in hlajenje prostorov, ki izkoriščajo toplotne vire zrak, vodo ali geotermalno energijo ter toplotno črpalko za ogrevanje sanitarne vode.

Sistem ZRAK / VODA

Toplotne črpalke zrak/voda so zelo razširjenje in se zahvaljujoč hitremu razvoju vedno pogosteje uporabljajo tudi za ogrevanje objektov v hladnejših področjih. Atlas Termal nudi toplotne črpalke zrak/voda v dveh izvedbah, v kompaktni izvedbi, kjer je celotna naprava postavljena na prostem, ter sistem z ločenim uparjalnikom, kjer je glavni del postavljen v kotlovnici, zunanji izmenjevalnik pa je možno montirati na tla ali na zid.

Kompaktno izvedbo je potrebno povezati s sistemom ogrevanja, pri deljeni izvedbi pa je potrebno izvesti hladilniško povezavo med notranjo in zunanjo enoto.

Kombinacija sodobnega Sanyo Scroll kompresorja in velikih uparjalnikov ter hladiva R410A omogoča delovanje tudi pri zelo nizkih zunanjih temperaturah.

Vse toplotne črpalke zrak/voda imajo možnost priklopa na bojler z vgrajenim kondenzatorjem. Tako se sanitarna voda ogreva na visoko temperaturo z viškom vročih par iz kompresorja.

Sistem ZEMLJA / VODA in VODA / VODA

Toplotne črpalke zemlja/voda in voda/voda omogočajo zelo velike prihranke zaradi stabilne temperature toplotnega vira (zemeljki kolektor nad 0°C in talna voda nad 10°C). Tudi v teh napravah je uporabljeno hladivo R410A, zato je možno doseganje zelo visokih izkoristkov.

Posebni prenosniki ETS (tube in shell) so odporni na usedline v talni vodi in omogočajo stabilno delovanje naprave skozi celotno življenjsko dobo.

Toplotna črpalka zemlja/voda ali voda/voda zahteva pri montaži vodoinstalaterske spretnosti, znanje hladilniške tehnike ni potrebno. Prav s tem namenom smo super-grelec – kondenzator za ogrevanje sanitarne vode vgradili v samo napravo. Tako je potrebno priključiti le cevi, namestiti črpalke in izvesti regulacijo sistema.

Toplotna črpalka za ogrevanje sanitarne vode

Zelo učinkovita rešitev za ogrevanje sanitarne vode je manjša toplotna črpalka, nameščena na 200L oz. 300L bojlerju. Za ogrevanje sanitarne vode uporablja toploto zraka v prostoru in obenem nudi funkcijo ohlajevanja prostorov. Tako pridobljen ohlajen zrak lahko tudi usmerjamo preko prezračevalnih kanalov v druge prostore v objektu. Tovrstna toplotna črpalka prihrani približno 75% energije.

Ogrevanje sanitarne vode s super-grelcem

Ker so toplotne črpalke v večini primerov namenjene ogrevanju v nizkotemperaturnem režimu, se pri uporabniku pojavi problem dogrevanja sanitarne vode na ustrezno visoko temperaturo. Kot vemo, ogrevanje v režimu talnega gretja pri 35°C ni dovolj za sanitarno vodo, prav pri tej temperaturi je največja nevarnost nastanka bakterij legionele. Zato je uporabnik prisiljen dogrevati sanitarno vodo na drug način, ali pa mora imeti toplotna črpalka posebno funkcijo ogrevanja sanitarne vode, kar pa ni najbolje za samo toplotno črpalko.

Toplotne črpalke »ATLAS TERMAL« nudijo posebno funkcijo ogrevanja sanitarne vode na vedno visoko temperaturo, ne glede na temperaturni režim ogrevanja. Tako se sanitarna voda v bojlerju ogreva na 55°C tudi, kadar TčŒ deluje v režimu talnega gretja 35°C in celo, kadar hladi. V ta namen je v TčŒ ali pa v bojler vgrajen poseben prenosnik – kondenzator, ki oddaja toploto vroče pare iz kompresorja pri zelo visoki temperaturi.

Toplotne črpalke pokrivajo od 90 do 100% energijskih potreb objekta

Sistem ogrevanja s toplotno črpalko je navadno zasnovan tako, da pokriva energijske potrebe objekta v celoti ali pa delno. Delež pokritja je odvisen od toplotne izolacije objekta, načina ogrevanja in izvora toplote za toplotno črpalko.

Sistem voda/voda ali zemlja/voda lahko pokriva do 100% toplotne potrebe objekta tudi pri slabši izolaciji in radiatorskem ogrevanju, saj je temperatura toplotnega vira stalna in relativno visoka (+10°C talna voda in +2°C zemeljski kolektor).

Sistem zrak/voda pa najbolj racionalno deluje v dobro izoliranih objektih z nizkotemperaturnim režimom ogrevanja. Tako je zagotovljeno pokrivanje toplotnih potreb tudi pri zelo nizkih temperaturah, okoli -15°C. V slabše izoliranem objektu se sistem zrak/voda dimenzionira tako, da pokriva toplotne potrebe do zunanje temperature -5°C. V praksi je to nad 90% ogrevalne sezone.

Å iroka paleta izdelkov vedno na voljo po ugodni ceni

Podjetje Atlas iz Celja, kot uvoznik vedno drži na zalogi zadostne količine toplotnih črpalk vseh vrst in nudi kupcem hitro dobavo, visok nivo storitve, strokovno svetovanje, kakovostno tehnično podporo in jamstvo za brezhibno delovanje izdelkov. Monterjem pa dostop do znanja, rezervnih delov, inovacij ter vedno ugodne ponudbe ter svetovanje pri izbiri modela, podporo pri montaži in zagonu ter podporo pri servisiranju.

Yasin Jodeh
Atlas Trading d.o.o.
www.atlas-trading.si
info@atlas-trading.si
080 20 65Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje