Alternativno ogrevanje

Toplotne črpalke - Prednosti in slabosti


Kaj so toplotne črpalke?

Toplotne črpalke predstavljajo sisteme, ki "črpajo", ali premikajo toploto iz enega mesta na drugega z uporabo kompresorja in krožeče strukture tekočin / plinskega hladilnega sredstva, skozi katero se pridobiva toplota iz zunanjih virov in se črpajo v zaprtih prostorih. Črpanje toplote porabi manj električne energije kot pretvorba električne energije v toploto. Poleti se cikel lahko obrne in enota deluje kot klimatska naprava.
Uporaba tega sistema je bila v nekaterih krajih počasnejša kot v drugih delih, saj so nekatere vlade šele nedavno začele izvajati številne nove sheme, ki omogočajo lažji in cenovno dostopnejši prehod na okolju prijazno življenje. Te prakse so začele povečevati priljubljenost tehnologije obnovljivih virov energije.
Toplotne črpalke predstavljajo učinkovitejšo alternativo za gorivo, kot sistemi s kurilnim oljem in z električno energijo, ko gre za ogrevanje in hlajenje. Zagotavljajo več ogrevalne in hladilne zmogljivosti kot količina električne energije, ki se uporablja za njeno delovanje. Njihova učinkovitost lahko doseže tudi do 300 %.

Toplotna črpalka zemeljskega vira-
Toplotna črpalka zemeljskega vira-

Koliko stane črpalka?
Sistemi s toplotnimi črpalkami so za vgradnjo zelo dragi, čeprav se stroški razlikujejo po različnih sistemih uporabe toplotnih črpalk. Običajno cenovno območje za celotno namestitev je med 10 do 20 tisoč evri, pri čemer se upošteva, da se bodo tekoči stroški razlikovali glede na vaše gospodinjstvo, toplotno izolacijo in velikosti objekta.

Ti tekoči stroški so nagnjeni k temu, da so nižji od tistih za prejšnje ogrevalne sisteme. Na primer, če preidete s plinskega ogrevanja, vam bo dalo najnižje podatke o varčevanju, medtem ko bi s tipičnim prehodom iz električne energije lahko prihranili več kot tisoč evrov na leto. Najpomembnejša stvar pri namestitvi sistema toplotne črpalke je, da se pravilno izvaja. Z določenimi razlikami glede ravni proizvedene toplote in koliko časa bo morala čez sezono delovati, vam mora monter razložiti idealne nastavitve.

Prednosti za vgradnjo toplotnih črpalk
Že uvodoma sem zapisal, da se morate pred odločitvijo za nakup in vgradnjo sistema za ogrevanje s toplotno črpalko, še pred naložbo dobro seznaniti z njenimi prednostmi in slabostih. Obstaja več prednosti toplotnih črpalk, ki so v korist veliki naložbi za lastnike stanovanj. Spodaj so zapisane nekatere od teh koristi pri uporabi toplotne črpalke.

-   Toplotne črpalke so varnejše od sistemov, ki temeljijo na zgorevanju.

-   Nista tako nevarni kot naftni in plinski kotli.
-   Sistem zmanjšuje emisije ogljika in ima učinkovito stopnjo pretvorbe energije za ogrevanje.
-   Manj vzdrževanja, kot pri drugih sistemih ogrevanja.

-   Poleti lahko zagotovijo tudi hlajenje.
-   Zelo dolga življenjska doba (tudi od 30 do 50 let), zato so izjemno zanesljiv in ​​stalen vir toplote.
-   Morda boste upravičeni do plačila v okviru sheme obnovljivih virov energije za toplotne spodbude, ki jih nudi država.

Pomanjkljivosti toplotnih črpalk

- Sistemi za ogrevanje s toplotno črpalko imajo visoke zagonske stroške.

- Težko jih je namestiti glede na dejstvo, da je treba predhodno raziskati, da razumemo gibanje toplote, lokalno geologijo ter zahteve ogrevanja in hlajenja za vaše gospodinjstvo.

-   Nekatere tekočine, ki se uporabljajo za prenos toplote, so vprašljive za trajnost in povzročajo okolijske težave, zato je priporočljivo uporabljati samo biološko razgradljive tekočine.

-   Postopek namestitve pomeni pomembno delo in motnje v vaši hiši in v okolju okrog hiše. Ustrezni primer bi bil, da se zaščitijo prodori skozi oblogo stavbe.

- Nekatere toplotne črpalke imajo težave na hladnih območjih, kjer vladajo nizke temperature in tako poškodujejo celoten sistem, zato ni mogoče doseči polne učinkovitosti ogrevanja v hladni sezoni. Obstajajo pa možnosti nadgradnje toplotne črpalke, ki premagajo to težavo v vašem ogrevalnem sistemu.
-   Za delovanje toplotnih črpalk je potrebna električna energija, kar pomeni, da nikoli ne boste popolnoma neodvisni od drugih goriv.
- V nekaterih severnih državah se zahtevajo posebna dovoljenja za načrtovanje, odvisna od vaše lokacije in velikosti vaše nepremičnine.

Pred nakupom si pridobite brezplačne ponudbe o toplotnih črpalkah!
Ne glede na to, ali vas zanimajo samo toplotne črpalke za ogrevanje zemlja / voda ali za ogrevanje zemlja / zrak, niste pa prepričani, kateri način ogrevanja je najboljša možnost za vas. Pri tem je najboljše, da postavite vprašanja in se pogovorite s svojim energetskim svetovalcem (izogibajte se nasvetom prodajalcem, ki vam bodo priporočali samo tisto, kar najdete v njihovi prodajalni). Najboljši nasveti so tisti, ki jih dobite od kvalificiranih strokovnjakov, brez obveznosti!

Varčevanje z energijo s toplotno črpalko zemlja / voda
To je vodilo za namestitev in uporabo toplotne črpalke zemlja / voda.

Toplotne črpalke zemlja / voda izkoriščajo toplotno energijo zemlje in kamenin. Ta energija se ustvari s sončnim obsevanjem in prenosom toplote v zemljo s pomočjo padavin. Skladiščeno energijo lahko izkoristimo za ogrevanje sanitarne in ogrevalne vode. Pri izkoriščanju toplotne energije zemlje ločimo dva glavna načina: 

-      zemeljski zbiralnik

-      vertikalna sonda.

Tudi mesto Rim ni bilo zgrajeno čez en dan. Z istimi pogoji bi lahko govorili o izbiri in namestitvi zemeljske toplotne črpalke. Postopek prilagajanja vašega doma je dolgotrajen postopek, da lahko kasneje vi in ​​vaša družina uživate v udobju, ki vam ga lahko nudi samo dober ogrevalni sistem, pri čemer sta prihranek denarja in pomoč okolju čim večja. Toda srednjeročno / dolgoročno se izkaže, da je bilo vredno truda.

Nekaj osnovnih korakov do takega izziva.
Izolacija svoje hiše

Če upoštevate toplotno črpalko za delovanje z zemeljskim virom kot ogrevalni sistem za ogrevanje svoje hiše (je pomembno poudariti, da ogrevanje ne vključuje samo ogrevanja prostorov, temveč tudi zagotavljanje tople vode), kar je pogosta napaka, saj se številni osredotočajo samo v to smer. Ustrezen pristop mora upoštevati vse energetske zahteve, izgube in vložke v hiši. Pomembna je tudi naslednja izjava, da je nesmiselna uporaba toplotne črpalke z zemeljskim virom brez predhodne izolacije hiše. Prvi korak za uspešno strategijo varčevanja z energijo je zmanjšanje izgub energije, kar je doseženo izključno samo s pomočjo toplotne izolacije celotne stavbe ali prostora, ki ga želimo ogrevati. To je pri gradnji ali obnovi hiše najbolj pomembno ne glede na to, s čim bomo hišo ogrevali. Šele takrat, ko je to storjeno, nastopi čas razmišljanja o možnostih ogrevanja.

Le z dobro toplotno izolacijo je mogoče koriščenje vseh vrst ogrevalnih sistemov
Le z dobro toplotno izolacijo je mogoče koriščenje vseh vrst ogrevalnih sistemov

 
Čeprav trg toplotnih črpalk za koriščenje toplote iz zemlje ni veliko in svetovno razširjeno, se v primerjavi z vodilnimi trgi z obnovljivo energijo, kot sta vetrna in sončna energija, uveljavlja in dozoreva v mnogih delih srednje in severne Evrope, pa tudi v Severni Ameriki dobiva vse večji pomen.
Vrste toplotnih črpalk za koriščenje toplote iz zemlje
Danes obstajajo različni dobavitelji ogrevalnih sistemov, ki ponujajo zelo zanimive možnosti. Poleg tega kompleksnost sistema toplotnih črpalk na tleh povzroča veliko število spremenljivk in možnih rešitev. Zaradi tega vam številna podjetja ponujajo brezplačne in hitre storitve, ki na podlagi vaših želja pridobijo ponudbo od štirih različnih dobaviteljev.

Namestitev toplotne črpalke in ozemljitvene zanke
Podrobna razlaga potrebnih del, ki bi se odvijala v vaši hiši za namestitev ključnih elementov toplotne črpalke zemeljskega vira, bi vas lahko prestrašila. Zlasti glede zemeljske zanke je element, ki je najbolj pomemben element za izmenjavo toplote z zemeljsko skorjo, zahteva intenziven proces kopanja v zemljo. Zaradi tega je priporočljivo upoštevati naslednji varnostni ukrep.
Kot lastnik projekta morate vedeti, da se boste soočili z zelo visoko začetno naložbo. To bo trajalo nekaj let, vse dokler se prihranki z vaših bančnih računov ne ujemajo s to naložbo. In ker je odstranitev ali sprememba katerega od načrtovanega elementa, še posebej zemeljske cevne zanke, zelo draga, vsaj zaupate dela izvajalcu, ki ve, da načrtovanje zaupate strokovnjaku z dokazanimi izkušnjami.
V hladnem podnebju čez celo leto je ta način hlajenja lahko pogrešljiv, toda v zmernih in toplejših podnebjih je nekaj neizogibnega. Na srečo je v večini primerov za tiste zmerne / tople pokrajine instalacija toplotnih črpalk na tleh povezana s prilagoditvijo s predhodnim sistemom. To velja le v primeru, da le-tega predhodno ni bilo nameščenega in, seveda, če potrebna naprava v sistemu toplotne črpalke ni vgrajena, da bi obrnili tekočinski tok in omogočili delovanje v načinu hlajenja.

Pametna uporabo ogrevanja
Morda mislite, ko je celoten sistem nameščen, da je vse opravljeno. No, pomisliti je dobro še enkrat. Ključne vloge pri njegovi uspešnosti igrajo vzorci za uporabo naprave za ogrevanje / hlajenje. Stikalo za konstantni vklop / izklop, ki temelji pri navzočnosti prebivalcev, je lahko dobra ideja, ki kaže zavest o okolju. Ampak najboljša stvar za vaš žep in za naravo je, da ohranite stalno temperaturo v danem trenutku (to se bo spreminjalo od meseca do meseca ali iz tedna v teden).

Gradbeni predpisi

Vladni predpisi, s katerimi želijo ustvariti nove stanovanjske objekte "brez ogljikovega dioksida", bodo spodbudili namestitev toplotnih črpalk, čeprav je treba opozoriti, da obstaja širok izbor možnosti za doseganje cilja brez ogljikovega dioksida, ne samo pri toplotnih črpalkah.

Prihodnost toplotnih črpalk v nekaterih državah
Uporaba toplotnih črpalk zrak / zemlja sta vira za vročo vodo pri ogrevanju in za ogrevanje potrošne vode v gospodinjstvu, ki je dobro uveljavljeno v mnogih državah srednje in severne Evrope ter v Združenih državah in Kanadi. Med njimi sta Švedska in Švica izpostavljeni kot tisti, kjer se najpogosteje uporabljajo toplotne črpalke. Toda velike države, kot sta Francija in Nemčija, imajo tudi zrele trge s prodajo toplotnih črpalk, ki jih uspešno uporabljajo za ogrevanje stanovanj.

Ob upoštevanju vseh informacij iz prejšnjih odstavkov je smiselno ugotoviti, kako bodo naslednja leta bila videti s trgom toplotnih črpalk. Strokovnjaki na tem področju se strinjajo, da bo vsaj do leta 2020 vgradnja toplotnih črpalk občutno hitra, večinoma zaradi gospodarskih pobud za povečanje velikosti industrije toplotnih črpalk. To ne vključuje samo domačih podjetij, ampak tudi tuja podjetja, ki bodo pripomogla k dvigu standardov in bodo prispevali k bolj dinamičnemu trgu ogrevanja.

Verjetno je, da že poznate toplotne črpalke in njihove prednosti, ki so tako za vaš žep kot tudi za okolje. Torej, ali vas zanima ta zelena tehnologija, se pozanimajte na svoji energetski agenciji v Sloveniji za brezplačni nasvet in brez obveznosti.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje