Alternativno ogrevanje

Ali so lahko hiše "preveč izolirane" ali "preveč težke"?


Teorija pravi, da hiše morajo dihati. Tradicionalisti lahko prikažejo stare hiše in trdijo, da je edini razlog, zakaj še vedno stojijo, ker puščanje zraka pomeni naravno prezračevanje, ki vse posuši in ohrani hišo zdravo.

V resnici puščanje zraka pomeni, da ste izgubili nadzor nad gibanjem zraka. Zrak in vlago lahko prisilimo, da preideta v stene in stropne votline, kjer se vodna para utekočinja (kondenzira) in spodbujajo rast plesni. Topel zrak, ki zapušča zgornji del hiše, lahko hladen zrak pritegne, da ga zamenja, s tem pa zapravljamo toplotno energijo. Nenadzorovano gibanje zraka na več načinov porabi energijo in povečuje dolgotrajno tveganje za poškodbe gradbenih elementov.

Ali so lahko hiše - preveč izolirane
Ali so lahko hiše - preveč izolirane

Učinkovite pregrade za zrak in vlago zmanjšujejo te težave, vendar je treba upoštevati nekaj opozorili:

Pri tesnjenju hiše potrebujejo mehansko prezračevanje, da zagotovimo sveži zrak in zdravje ljudi, ki v objektu so. V obstoječih hišah ne bi smeli v notranjosti prostorov zožiti, ne da bi predhodno ocenili, ali imajo obstoječe naprave za zgorevanje dovolj ustreznega zraka za zgorevanje.

Kar zadeva izolacijo stavbe, je morda teoretična točka "preveč" nepomembna, vendar v večini primerov je za stavbe premalo. Izolacija mora biti v najkrajšem možnem obsegu v skladu s priporočili Ministrstva za energijo, vendar je dodajanje več vedno dobro. Pravilno izolirane stavbe so cenejše za ogrevanje in hlajenje.

Kjer je dodana toplotna izolacija, je lahko toliko pomembno, kolikšna debelina je dodana. Stene in strehe z dodatnim slojem toge izolacije izven okvirja pomagajo zmanjšati izgubo energije zaradi toplotnega prehoda. Še več, nekatere vrste izolacije so po naravi učinkovitejše od drugih. Ampak uporaba preveč bi morala biti najmanjša skrb.

Seveda pa smo s pravilno toplotno izolacijo zaprli tri velike dejavnike, kot so:

izolacija, sončen dobiček in toplotne izgube oken ter notranjo temperaturo. S pravo kombinacijo teh treh stvari in dovolj veliko toplotno maso, da lahko ohranite toploto v svojem stanovanju dalj časa.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje