Alternativno ogrevanje

Koristi "zelene strehe" za energetsko učinkovitost hiše


Hladna streha
Kot že ime pove, hladne strehe odražajo sončno svetlobo in absorbirajo manj toplote kot običajna streha. Zniževanje temperature strehe lahko znatno zmanjša vaše poletne račune za energijo z manjšo uporabo klimatske naprave. Nasprotno, se lahko stroški ogrevanja povečajo v hladnejših mesecih, zato morate upoštevati tako letne vremenske razmere, v katerih živite, kot tudi druge rešitve za ogrevanje v vašem domu za hladnejše sezone, ko se odločite, ali je vaša streha za vas, zelo dobra.

Okolju prijazna gradnja hiš
Okolju prijazna gradnja hiš

Ko pretvarjate svojo obstoječo streho, ali gradite novo in če ste previdni lahko ustvarite hladno streho, tako da namestite vodotesno površino ali pa uporabite pokrivalo ali drug toplotno odbojni material. Ne glede na material, ki ga uporabljate, boste tudi želeli, da vaša streha izgleda super in to čim bolj naravno. Kot taka je nujno, da uporabljate vrhunsko barvo, ki bo stala preskus časa in vzdrževala toplotno odbojne lastnosti materialov. Hladne strehe so lahko dovzetne za nastanek alg ali plesni na toplih in vlažnih mestih, medtem ko je utekočinjanje težavnejše pri hladnejših lokacijah. Z uporabo vrhunske barve lahko odpravite tveganje za morebitno škodo v kateremkoli okolju in tako povečate dolgoživost strehe.

Zelene strehe

Če imate ravno ali nagibno streho, je lahko zelena streha kot nalašč za vas. Z dodajanjem osnovnega pokrivanja v obliki travnikov ali bolj pustolovskega cvetličnega in rastlinskega vrta lahko ustvarite odličen odprt prostor na strehi za svojo osebno uporabo ali pa, ko se zabavate s prijatelji in družino.
Z okolijskega vidika zelena streha pomaga pri obvladovanju neurja in nudi učinkovito zaščito, ki bo zmanjšala stroške ogrevanja in hlajenja. Zelene strehe so lahko dražje za namestitev kot hladna streha, vendar glede na prednosti v vseh vremenskih pogojih, ki pomagajo zmanjšati vrednost računov in morebitne koristi pri nadaljnji prodaji zaradi dodane vrednosti nepremičnine, je morda pametna naložba za sedanjost in prihodnost.

Hladna streha na stanovanjski hiši-
Hladna streha na stanovanjski hiši-

Sončna pripravljenost
Zelena streha je tista, ki je na voljo na trgu danes s široko paleto sončne opreme, na primer za pridobitev elektrike s fotonapetostnim sistemom (PV). Z vgradnjo solarnega sistema na streho lahko znatno zmanjšate znesek, ki ga plačate v računu za uporabnost in v določenih okoliščinah uživate kredit na vašem računu za električno energijo, tako da neizkoriščeno energijo vrnete v električno omrežje. Pred odločitvijo o vključitvi sončne energije v vašo zeleno streho je treba upoštevati več dejavnikov:

-   Ali obstajajo pobude s strani vlade, ki lahko ublažijo ali odpravijo stroške namestitve?
-   Ali vaše podjetje za elektriko podpira sončno energijo in bo vplivalo na cene, ki jih plačate?
-   Ali vam bo prodajalec z električno energijo plačal, da napolnite neizkoriščeno energijo v elektroenergetsko omrežje?
-   Kakšni so tekoči stroški vzdrževanja?

Vladna finančna pomoč je na voljo na dva različna načina tako, da izda potrdilo o obnovljivi energiji in vknjižene tarife (znesek, ki ga ponudniki električne energije plačajo za ponovno napajanje električne energije v omrežje), so lahko nekateri upravičeni do državne pomoči v obliki nepovratnih sredstev .

S pretvorbo dela vaše električne uporabe na sončno energijo, ne samo, da boste zmanjšali svoje račune za električno energijo, ampak tudi zmanjšali emisije toplogrednih plinov v vašem domu. Ta alternativa, ki ne vsebuje ogljika, ima ogromno koristi za okolje in sodelovali boste pri zmanjševanju posledic globalnega segrevanja.

 

Okolju prijazna gradnja
Uporaba trajnostnega pristopa k postavitvi nove strehe na vašem domu ali ponovnem pokrivanju obstoječega doma lahko močno vpliva na okolje tako iz posameznih domov kot iz širših perspektiv skupnosti. Zelene strehe, ki so zgrajene po okolju prijaznih gradbenih metodah, so ugodne, kot so:

  • Proizvodnja zelene strehe bi morala porabiti manj energije pri razvoju
  • Material strehe je mogoče popolnoma reciklirati, ko jo zamenjate na koncu življenjskega cikla
  • Okolju prijazna gradnja
  • Odpadnih kovin je manj, presežek pa se lahko reciklira, da proizvaja druge produkte

 

Zelene strehe, ki so zgrajene z okolju prijaznejšimi pristopi za gradnjo, morajo vključevati tudi strategije za podaljšanje življenjske dobe strehe. Zamenjava strehe bo prihranila porabo energije in seveda dolgoročne stroške iz uporabnih računov pri zamenjavi strehe.

Izolacija
Stroški za toplotno izolacijo strehe je velika skrb za vsakogar, ki gradi nov dom ali določa načine za zmanjšanje porabe energije in vseh stroškov v svojem domu. Dobro izolirana hiša lahko drastično vpliva na potrebo po električnih sistemih ogrevanja ali hlajenja, kar posledično zmanjšuje emisije vašega doma in tiste grozljive uporabne račune. Vendar ima lahko slabo izoliran dom potencialno ničelni učinek, medtem ko vam ostane denar za začetne stroške namestitve.
Vaše možnosti za toplotno izolacijo bodo določene glede na to, kje živite, lokalni vremenski vzorci in vrsta hiše, ki jo imate. Te vključujejo visoke tehnološke rešitve, kot so domača pena in izolacija celuloze, do osnovnih možnosti, kot so steklena vlakna in bombaž. Ugledna podjetja za izolacijo vam lahko posredujejo informacije o okolju prijaznih možnostih, tako da boste lahko pri uporabi najboljših materialov uživali v nižjih računih.

Toplotna izolacija hiše v odstotkih -_1
Toplotna izolacija hiše v odstotkih -_1

Čas je za vas, da spremenite
Spremembe v vašem domu za zmanjšanje emisij energije in zmanjšanje uporabnih računov na okolju prijazen način lahko storite hitro in poceni. Na primer, preprosto barvanje vaše strehe v svetlejših barvah lahko občutno zmanjša absorpcijo toplote. Razmislite o svojem domu za trenutek, ali obstajajo načini, kako lahko v svojo streho vključite katero koli od zgoraj omenjenih rešitev, da zmanjšate račune za uporabnost in škodljive učinke na okolje?

Z raziskavo in ustvarjanjem preproste analize stroškov in koristi lahko ugotovite, ali se bodo začetni izdatki srednjeročno izkazali za finančno koristne. Verjetnost, da boste naredili nekaj subtilnih sprememb, da ustvarite zeleno streho, bo ena od najboljših odločitev, ki jih boste še kdaj imeli.

 

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje