Pasivno ogrevanje

Kaj je pasivna hiša?


Pasivna hiša je energetsko učinkovita stavba s celoletnim udobjem in dobrim notranjim okoljem brez uporabe pomembnih aktivnih ogrevalnih sistemov za ogrevanje prostorov. Zahteva o prostorski toploti se z uporabo pasivnih ukrepov zmanjša do točke, ko ni več potrebe po klasičnem ogrevalnem sistemu.

Je sistem za oskrbo z zrakom v bistvu zadosten za distribucijo preostale toplotne potrebe. Pasivna hiša zagotavlja zelo visoko toplotno udobje in ugodno hišno temperaturo po celotnem objektu. Zasnova temelji na minimiziranju toplotnih izgub in povečanju toplotnih dobičkov, kar omogoča uporabo preprostih gradbenih storitev. Videz pasivne hiše se ne razlikuje od običajne hiše in življenje v njej ne zahteva sprememb življenjskega sloga. Pasivne hiše so seveda dobro osvetljene zaradi velikih zastekljenih površin, namenjenih optimizaciji solarnih dobitkov, pa tudi zdrave zgradbe, v katerih lahko živijo in delajo zaradi svežega zraka prek kontroliranega prezračevalnega sistema.

Pasivna hiša s kakovostno toplotno izolacijo
Pasivna hiša s kakovostno toplotno izolacijo

Pasivna hiša zajema gradbeni standard, ki je resnično energetsko učinkovit, udoben, cenovno dostopen in hkrati ekološke. To ni blagovna znamka, temveč gradbena zasnova, ki jo lahko uporablja vsakdo, ki je prestal zahtevani preizkus prakse.

Pasivna, več kot le nizko energetska stavba
Zgradbe pasivnih hiš omogočajo prihranke do 90 % ogrevanja in hlajenja v primerjavi s tipičnimi stavbnimi surovinami in več kot 75 % v primerjavi s povprečnimi novogradnjami.
Kar zadeva kurilno olje, stavbe pasivne hiše porabijo manj kot 1,5 litra na kvadratni meter bivalnega prostora na leto,   kar je veliko manj kot tipične nizkoenergijske stavbe. Podobni prihranki energije so bili prikazani v toplem podnebju, kjer stavbe potrebujejo več energije za hlajenje kot za ogrevanje.  

Stavbe pasivnih hiš so pohvalili tudi zaradi visoke ravni udobja.

Uporabljajo energijske vire v zgradbi, kot so toplota telesa ljudi ali sončna toplota, ki vstopa skozi okna v stanovanja. Primerna okna z dobro izolacijo in gradbena lupina, ki so sestavljena iz dobro toplotno izoliranih zunanjih sten, strehe in talne plošče, ki v zimskem času ohranjajo toploto v hiši - in jo hranijo za hlajenje v poletnem času.

Pasivna hiša z odlično toplotno izolacijo in z v zemljo zakopanim toplotnim menjalnikom, ki segreva zunanji zrak na zemeljsko temperaturo pred vstopom v hišo-
Pasivna hiša z odlično toplotno izolacijo in z v zemljo zakopanim toplotnim menjalnikom, ki segreva zunanji zrak na zemeljsko temperaturo pred vstopom v hišo-

Prezračevalni sistem dosledno zagotavlja svež zrak z boljšo kakovostjo, ne da bi povzročal neprijetne osnove.

To je na primer jamstvo za nizke ravni radona in izboljšuje zdravstvene razmere. Visoko učinkovita enota za obnovo toplote omogoča, da se toplota iz izpušnega zraka ponovno uporabi.
Ogromne prihranke energije v stavbah pasivnih hiš so dosežene z uporabo energetsko učinkovitih gradbenih elementov in kakovostnega prezračevalnega sistema.

Stavbe pasivne hiše varčujejo z energijo in zmanjšujejo emisije toplogrednih plinov, ne malo, ampak veliko. In ti prihranki ne obstajajo le na papirju, temveč tudi v resničnem življenju. Na prikazanem diagramu so prikazane vrednosti porabe, merjene pri hišah z nizko porabo energije in v pasivnih hišah.

Standard pasivne hiše je trajnostni gradbeni standard, resolucija Evropskega parlamenta z dne 31. januarja 2008 pa jo morajo začeti izvajati vse države članice do leta 2021. Evropski parlament in Svet sta 17. novembra 2009 določila rok za vse nove zgradbe, ki so ocenjene s skoraj ničelno porabo energije stavbe.

Poraba toplote, izmerjena v 4 stanovanjskih naseljih, kjer je levo eno naselje nizko energetskih hiš in desno tri s pasivnimi hišami-
Poraba toplote, izmerjena v 4 stanovanjskih naseljih, kjer je levo eno naselje nizko energetskih hiš in desno tri s pasivnimi hišami-

Ali je stavba pasivne hiše dobra naložba?

Stavbe pasivnih hiš ne dolgoročno varčujejo samo z denarjem, vendar so presenetljivo cenovno dostopne.

Naložbe v višje kakovostne gradbene elemente, ki jih zahteva standard za pasivne hiše, zmanjšujejo stroške za drage ogrevalne in hladilne sisteme. Dodatna finančna podpora, ki je v številnih državah vedno bolj dostopna, naredi pasivne hiše še bolj zanimive za njihovo izvedbo.

Vsak pristojni arhitekt lahko oblikuje pasivno hišo.

Z združevanjem posameznih ukrepov lahko vsako novo stavbo kjerkoli na svetu oblikuje tako, da doseže standard pasivne hiše. Vsestranski standard pasivne hiše vse bolj uporablja tudi za ne stanovanjske stavbe, kot so upravne stavbe in šole. Izobraževanje o oblikovanju pasivnih hišnih zgradb je na voljo na svetovni ravni z veliko različnimi strokovno usposobljenimi načrtovalci.

Standard pasivne hiše je mogoče doseči tudi pri naknadni uporabi komponent pasivne hiše.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje