Radiatorsko ogrevanje

Kontrolni seznam za vzdrževanje centralnih ogrevalnih sistemov


Sistemi, na katere se številni od nas zanašajo za ogrevanje svojih domov, so zelo zanesljivi, vendar pa kot vsa strojna oprema občasno potrebujejo pozornost. Certificirani strokovnjak mora pregledati vaš sistem ogrevanja vsaj enkrat na leto. Redni inšpekcijski pregledi vam omogočajo odkrivanje nastajajočih težav, preden se razvijejo v popolne nujne primere. Redno čiščenje ključnih komponent pa bo učinkovito vodilo do sistemov in bo le tako ohranilo kakovost zraka v zaprtih prostorih.

Odvisno od specifične vrste sistema v gospodinjstvu (toplotne črpalke so najpogostejši sistemi za hlajenje ali ogrevanje s prisilnim zrakom ter toplotnih sistemov), priporočeni postopki vzdrževanja se pogosto spreminjajo. Za maksimalno učinkovitost pa morate na leto opraviti najmanj dva vzdrževalna obiska strokovnjaka, ne glede na vrsto sistema, ki ga imate.
Tukaj so osnove za ogrevalne kotle za delovanje na prisilni vlek in toplotne sisteme:
-  Sistemi s prisilnim zrakom (toplota se premika skozi kanale), ogrevana s pečjo na plin ali olje
-  Toplotni sistemi (toplota se premika kot tekočina skozi radiatorje), ogrevana s kotlom na plin ali olje

Sodobne naprave za ogrevalne kotle
Sodobne naprave za ogrevalne kotle

Sezonsko vzdrževanje je nujno za učinkovito delovanje vašega ogrevalnega in hladilnega sistema. Zamenjavo zračnega filtra je najbolje da opravi pooblaščeni strokovnjak z licenco izvajalca in poda garancijo za opravljeno storitev. Nikakor ni priporočljivo, da večja popravila na svojem sistemu opravite sami. Še posebej se to odsvetuje, če niste strokovno usposobljeni ali nimate izkušnje saj s tem lahko le, škodujete, vsekakor sebi pa lahko s tem napravite nadaljnjo škodo na svoji opremi. Če ste sposobni opravljati sami popravila, si morate pred tem pridobiti strokovna navodila za odpravljanje težav in izvedbo popravil.

V nadaljevanju boste lažje razumeli korake, ki jih bo izvajal usposobljeni izvajalec za vzdrževanje vašega sistema, ki se začne s termostatom in nadaljujejo s sistemom za prezračevanje (kanali) in z zunanjo enoto, če je to potrebno.

Nega termostata

Ne glede na vrsto sistema, ki ga potrebujete za vzdrževanje, je dobro, da začnete preverjanje vzdrževanja na termostatu.

Pred začetkom ogrevanja ali hlajenja se ozrite na termostat, ki upravlja sistem. Če slišite ogrevalni kotel in nadaljujete z zagonom, vaš sistem deluje. Če se ogrevalni kotel izklopi po kratkem času, krajšem od treh minut, gre za simptom nepravilnega delovanja, ki ga lahko povzroči ena od naslednjih dveh stvari:

    - Termostat morda ni pravilno nastavljen, kar pomeni, da ga je treba ponovno nastaviti ali zamenjati.

    - Toplotni izmenjevalec v peči se pregreje, varnostna naprava pa ga zapre.

∙  Če se vam zdi, da termostat ne deluje pravilno, pokličite strokovnjaka za nadaljnjo analizo.

∙  Če se sistem ne vklopi ob vklopu termostata, preverite še enkrat pravilno nastavitev termostata.

∙  Če se plamen v kurišču ogrevalnega kotla ali gorilnik vžge, ko povišate na termostatu temperaturo, preverite kakovost plamena z obliko in barvo. Plamen morajo biti tesni ovali in modre barve. Če opazite utripanje in rumeno barvo, pokličite tehnika, da prilagodi mešanico goriva in zraka.

Sestavni deli tipičnega stanovanjskega sistema ogrevanja in hlajenja
Sestavni deli tipičnega stanovanjskega sistema ogrevanja in hlajenja

Sistem za prisilno zračenje

Ali sistem za ogrevanje s prisilnim zrakom poganja plinski, oljni ali električni ogrevalni kotel, je pomembno, da so prezračevalni kanali čisti zaradi učinkovitosti in najboljše kakovosti zraka v zaprtih prostorih.

-  Preverite filter enkrat mesečno in ga po potrebi zamenjajte. Domovi s hišnimi ljubljenčki ali prebivalci z astmo bi morali vse to še pogosteje preverjati. Velja pravilo, da je treba preveriti vsak mesec in očistiti vsaj vsake tri leta.

-  Vzdrževanje spojev, prahu, kalupov in rje preverite vsaj enkrat letno. Odprte spoje je treba ponovno zatesniti s trakom.

-  Sistemi prisilnega zraka je treba preveriti tudi za ogrevanje s prisilnim zrakom, če sistem deluje na plin, oljni ali električni ogrevalni kotel saj je pomembno, da so dovodni kanali čisti zaradi učinkovitosti in najboljše kakovosti zraka v zaprtih prostorih.

- Očistiti je treba prah na radiatorjih in če so v zgorevalni komori ostanki izgorevanja jih je treba prav tako očistiti. Vaš serviser bo komoro preveril kot del svojega rednega pregleda. Zagotovil bo, da bosta električna energija in plin v enoti izklopljena, in po pregledu komore, jo bo moral dimnikar očistiti.

- Očistite je treba tudi puhalo gorilnika. To je postopek, v katerem vaš serviser oskrbi območje, na katerem je nameščen ventilator.

- Preglejte pihalni jermen (če je prisoten). Veliko ogrevalnih kotlov ima vgrajeno tudi puhalo s neposrednim pogonom.

Ogrevalni kotli za plin in lahko kurilno olje s hranilnikom tople vode

Ta postopek zahteva pred začetkom del odklop oskrbe s plinom in ga lahko izvaja samo pooblaščeni in usposobljeni serviser za ogrevanje in hlajenje.

- Pri tem primeru, da kurimo z lahkim kurilnim oljem moramo predhodno zamenjati oljni filter. Enkrat letno kupite nadomestni oljni filter, ki je enak tistemu, ki je nameščen. Na dovodu goriva je treba izklopiti stari filter, ki ga je mogoče odviti in vanj namestiti nov filter. Prepričajte se, da je star filter odstranjen na način, ki ustreza pravilom o nevarnih odpadkih na vašem območju.

- Nato je treba zamenjati na oljnem gorilniku še šobo, ki razpršuje kurilno olje na najmanjše delce, še preden se vname. Šobe se običajno zamašijo z nečistočami v gorivu. Če vaš serviser predlaga to zamenjavo, ne predpostavljajte, da lahko obstoječo šobo zamenjate z eno od podobnih. Ni neobičajno, da nekdo, ki je servisiral gorilnik, še preden ste morda namestili novo šobo z napačnim pretokom in kotom, za izbiro izvajalca, ki je pooblaščen in z ugledom, da mu lahko zaupate!

Toplotni ogrevalni sistemi

Vročevodni sistemi za ogrevanje s toplo vodo imajo v svojem srcu tudi hranilnik tople vode. Tukaj ni dveh različnih toplotnih sistemov. Narejeni so za vgradnjo ročnih in samodejnih ventilov, ki omogočajo pretok vode v sistem in ga oddajajo v radiatorje in grelne plošče v sodobnih sistemih.

Slika -

Medtem, ko nekateri lastniki stanovanj morda sami vzdržujejo ogrevalni sistem, je veliko priporočil za preverjanje, da sistem deluje pravilno pri določeni temperaturi in tlaku. Če tega ni, se priporoča, da se pokliče usposobljenega serviserja za diagnosticiranje in popravljanje morebitnih težav.

Pred začetkom ogrevalne sezone je treba:

Preverite obstoječo vodo v sistemu in vklopite na termostatu zagon ter pustite temperaturo in tlak v sistemu tako dolgo, da pridete v kotlovnico. Potem preverite vse cevi in ventile, ki jih lahko vidite, če spuščajo vodo. Če najdete puščanje, pokličite strokovnjaka. Večino uhajanja, če so izpusti na navojih, lahko ustavite s tesnilnim trakom, vse zahtevnejše izpuste pa mora zamenjati usposobljeni strokovnjak. Pred začetkom del mora iz sistema izprazniti vodo in izključiti električno energijo.

Pozor - če niste usposobljeni strokovnjak za ogrevanje in hlajenje. Naslednje postopke morajo izvajati samo strokovnjaki:

Preverite temperaturo v tlak vode.
Ko sistem zaženemo, približno po eno uri preverimo merilnik temperature v tlaki. Temperatura vode mora biti v območju 50 do 70 °C. Tlak v sistemu bi moral biti med 0,5 do 1,5 bara za dvonadstropno stanovanjsko hišo, normalen delovni tlak 1,5 bara je vse, kar je potrebno. Če meritve temperature ali tlaka ne spadajo v te določene razdalje, se posvetujte s svojim serviserjem.

Čiščenje saj v notranjosti zgorevalne komore kotla
To spada v periodični pregled in je redno vzdrževanje vašega dimnika, ki je podoben čiščenju komore v sistemu prisilne ventilacije, vključno čiščenje z žično krtačo v sesanju.

Preverite temperaturo in tlak vode

Ko sistem zaženemo, približno po eni uri preverimo merilnik temperature in tlaka. Temperatura vode mora biti v območju 50 do 70 °C. Tlak v sistemu bi moral biti med 0,5 do 1,5 bara za dvonadstropno stanovanjsko hišo, normalni delovni tlak 1,5 bara je vse, kar je potrebno. Če meritve temperature ali tlaka ne spadajo v te določene razdalje, se posvetujte s svojim serviserjem.

Čiščenje saj v notranjosti zgorevalne komore kotla

To spada pod periodični pregled in je del rednega vzdrževanja vašega dimnikarja, ki je podoben čiščenju komore v sistemu prisilno prezračevanje, vključno čiščenje z žično krtačo in sesanjem.

 

Ali gre zrak iz radiatorjev

Vsako odprtino za odzračevanje na radiatorju je treba odpreti. Ventil za odzračenje je treba pustiti odprt tako dolgo, dokler se ne pojavi voda. Ko se na ventilu pojavi voda, ga je treba zapreti.

Odcedite in sperite sistem

Večina strokovnjakov priporoča, da strokovnjak to naredi vsaj enkrat na pet let.

 

Priporočilo

Ti namigi so namenjeni vzdrževanju in popravilom sistemov za ogrevanje in hlajenje. Uporabite to znanje, ko razpravljate o potrebnem delu s strokovno usposobljenimi strokovnjaki, da boste prepričani, da z njimi dobite kakovostno opravljeno delo, ki ustreza potrebam vašega ogrevalnega sistema.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje