Radiatorsko ogrevanje

Zgodovina radiatorjev


Preprosto ognjeno kurišče
Preprosto ognjeno kurišče

Zgodovinski podatki kažejo, da so bili sistemi talnega ogrevanja najprej uporabljeni na Bližnjem vzhodu. Leta 1300 B. C. Rimljani so to idejo izboljšali in uporabili ogrevanje na tleh in stenah, s čimer so ustvarili prvi sistem centralnega ogrevanja. Ti sistemi, ki so jih uporabljali Rimljani, so bili votli prostori pod kamnitimi tlemi, imenovani hipokavst. Ti sistemi so podpirali tla na stebrih nad komoro z ognjem, ki je bil prižgan na enem koncu zgradbe.

Zgodovina ogrevanja-
Zgodovina ogrevanja-

Danes si vedno več ljudi prizadeva doseči individualnost in slog, ki ustreza njihovemu načinu življenja in slogu. Ne glede na to, ali gre za sodoben videz ali bolj klasično obdobje, bo naš izbor radiatorjev oblikovalca privlačen za vse sloge. Ta članek vsebuje kratko zgodovino radiatorjev in centralnega ogrevanja, ki opisujejo razvoj, ki je privedel do trenutnega razcveta v "zunanjih" radiatorjih. Ko gre za prenovo, se zdaj izbira pravih radiatorjev pogosto obravnava skupaj s tapetami in talne obloge. Mnogi potrošniki želijo izbrati radiatorje iz pravega obdobja, da se stilsko avtentičnost prenesejo v lastnost obdobja ali da se odločijo za oblikovanje radiatorja v sodobno notranjost.
Raziskave jasno kažejo, da so v letih za ogrevanje prišle številne spremembe.
Sistemi za parno ogrevanje so bili nato razviti in vgrajeni v 1830. letih.

Vendar pa obstajajo različni ljudje, za katere se domneva, da so izumili radiator, kot ga poznamo danes. Vsi dokazi kažejo na njihov razvoj, ki se je zgodil okoli sredine 19. stoletja.

Radiatorji iz Viktorijanskega obdobja spadajo med najlepše
Radiatorji iz Viktorijanskega obdobja spadajo med najlepše

Franz San Galli, poljski rojen ruski poslovnež, je izumil zgodnjo obliko radiatorja med leti 1855-1857 in dva ugledna izumitelja, znana kot Josef Nason in Robert Brigss, sta prav tako zasnovala in izdelala radiator z navpično vgrajenimi cevmi iz kovanega železa, Leta 1863. Nelson H. Bundy je leta 1872 izdelal "Bundy Loop", priljubljeno obliko radiatorjev iz litega železa, ki se še vedno odraža v izdelkih, ki jih vidimo danes.

Edino najpomembnejše obdobje za ogrevanje in razvoja radiatorjev je brez dvoma viktorijanska doba. Takrat je bil radiator preoblikovan iz ne le praktičnega predmeta, temveč tudi elementa dekoracije. Viktorijansko obdobje je bilo močno povezano z uvedbo litoželeznih radiatorjev, ki so nam znani, in v tem času je bilo ogrevanje ne samo praktična instalacija, temveč tudi okrasni element. Radiatorji iz litega železa so bili v tistem trenutku priljubljena izbira. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je pri ogrevanju centralnega ogrevanja v domovih prišlo do povečanja proizvodnje jeklenih radiatorjev. Kasneje so bili litoželezni radiatorji spremenjeni, saj so ljudje mislili, da so preveliki in neprimerni, jeklarski radiatorji pa so bili grdi, zato so jih lastniki zavrgli. Šele v 20. stoletju pa so videli, da je trg radiatorjev poln. In še enkrat so radiatorji postali zaželeni elementi v naših domovih.

Radiatorsko parno ogrevanje-2
Radiatorsko parno ogrevanje-2

Radiatorji iz litega železa ostanejo priljubljena izbira med današnjimi inženirji in arhitekti za ogrevanje, zlasti za starejša stanovanja ali hiše. Ti radiatorji iz litega železa ostanejo topli dolgo po izklopu centralnega ogrevanja in zagotavljajo konstantno, nežno toploto, ki ohranja toploto v notranjih prostorih.

Radiatorji iz litega železa, ki so na voljo danes, so "obnovljeni", kar pomeni, da so bili rešeni iz starejših zgradb. Sodobni radiatorji so zdaj na voljo v najrazličnejših čudovitih oblikah in zaključkih, od elegantnih minimalističnih radiatorjev, ki so blizu stene, do radiatorjev, ki naredijo edinstveni in čudovit pogled. Vendar ne glede na slog, za katerega se odločite, se prepričajte, da ni potrebe po kompromisu pri toplotni moči, saj se dober videz in učinkovitost med seboj ne izključujeta.

Izdelani radiatorji, bodisi v viktorijanskem ali ultra modernem slogu, nimajo več "ponižnega" statusa v sobi, saj so zdaj bistveni element, ki služi funkcionalnemu namenu in je eleganten pripomoček za dopolnitev vseh notranjosti.

Radiator je bil namenjen tudi za gospodinjske potrebe
Radiator je bil namenjen tudi za gospodinjske potrebe

Sodobni začetki: dimniki in peči
Naslednji pomemben napredek pri ogrevanju je bil izum dimnika. Izvor dimnika je verjetno od Normanov, ki so že uporabljali osrednje strešne odprtine za odvajanje dimnih plinov. Mnoge stranske stene dimnikov so bile zgrajene s poševnim kotom navzgor, s čimer začenjajo prehod na vertikalno konstrukcijo dimnika. Po 14. stoletju se dimniki pojavljajo v pisni literaturi. Zdi se, da se je njihova uporaba zelo počasi razširila. Dimniki so bili še vedno redki 200 let kasneje, verjetno zato, ker so bili zelo veliki.

Eden od prvih pionirjev v stanovanjskih sistemih za ogrevanje s paro je bil Stephen Gold, ki je začel eksperimentirati s paro konec 1840-ih. Parni sistemi tega časa so bili preveč zapleteni in nevarni za uporabo v gospodinjstvih. Po drugi strani pa so peči veljale za nezahtevne in varne. Sistem Gold je bil takrat edinstven. Veliki parni sistemi so uporabljali tuljave ali vrste cevi za ogrevanje prostorov, medtem ko je Gold uporabil prvi radiator, napravo, sestavljeno iz dveh zatemnjenih železnih listov, ki je bil zakovičen skupaj na dimnikih. Robovi so bili prepleteni s kosom vrvi kot tesnilo.

Parno ogrevanje s toplim zrakom se je začelo razvijati po ameriški državljanski vojni. Številni proizvajalci so začeli izdelovati parne kotle in radiatorje različnih oblik. Ogrevalni kotli za paro iz tega obdobja se lahko štejejo za umetniška dela. Sistemi pare za ogrevanje 19. stoletja so delovali pri nizkem tlaku, pri čemer so uporabljali eno ali dve cevi.

Po prvi svetovni vojni so uporabljali številne različne patentirane sisteme za ogrevanje s paro. Vendar pa segrevanje s paro nikoli ni postalo priljubljeno za ogrevanje stanovanj zaradi zaznavanja hrupa in strahu pred eksplozijami. Izbira za "mokre" ogrevalne sisteme v rezidencah in majhnih poslovnih zgradbah je padla takoj na topla tla.

Parni ogrevalni sistem-
Parni ogrevalni sistem-

Hidravlično uravnoteženo ogrevanje
Najbolj zgodnje zabeležena uporabe ogrevanja s hidravličnim uravnoteženjem tople vode je bila na grenlandskem samostanu, kjer je bila uporabljena topla izvirska voda za ogrevanje stavb konec 14. stoletja. Nekje v 18. stol. so v Franciji zgradili dejanski sistem s hidravličnim uravnoteženjem tople vode z uporabo preko ogrevalnega kotla. Francosko idejo so leta 1816 preoblikovali in vnesli v Anglijo.

Vsi ti zgodnji termosifonski sistemi za vročo vodo so se zanašali na princip kroženje in so se imenovali »težnostni« sistemi. Kroženje vode v sistemu so poskušali pospešiti z raznimi načini, vendar zamisel o uporabi obtočne črpalke do začetka 20. stoletja dejansko ni bila v uporabi.

V zgodnjih sistemih za pripravo tople vode so uporabljali cevi z velikimi premeri, ker so menili, da je to potrebno za zagotovitev zadostnega kroženja in zadrževanja toplote. Aigner Perkins je ugotovil pomanjkljivosti teh velikih sistemov. Zasnoval je visokotlačni sistem za vročo vodo, kjer je uporabil cev iz kovanega železa z majhnim premerom ki jo je vgradil cevni razvod. Parno ogrevanje za rezidenčne prostore, ki ga je že močno okrnila konkurenca proizvajalcev ogrevalnih kotlov, se je hitro zmanjšala in topla voda je postala prevladujoči sistem za domove.

Registri, ogrevalni kotli, radiatorji v industrijski proizvodnji

Oblikovanje in umetnost registrov za ogrevanje je bilo skoraj neomejeno. Nekateri so imeli podstavke za noge, vlažilne posode ali pa so bili zasnovani tako, da so na sprednji strani bili videti kot kamnite.

Pokončni parni ogrevalni kotel_1
Pokončni parni ogrevalni kotel_1

Oblikovanje ogrevalnega kotla se je nenehno izboljševalo. Kotli iz litega železa so se pojavili okrog leta 1850. Zgodnji ogrevalni kotli so bili obloženi z opeko, vendar le do leta 1900, ko so se pojavile jeklene peči in prosti kotli iz litega železa.

Tuljave so bile tudi vgrajene v stene, za rešetke ali postavljene pod tla v prostor, ki je bil povezan s prostorom s kratkim vodom in registrom. Tak pristop se je imenoval "posredno" sevanje. Radiatorji vseh vrst so bili določeni glede na količino površine, ki so jo merili v kvadratnih metrih.

Radiatorji, kot jih poznamo, izvirajo iz leta 1863, ko sta Joseph Nason in Robert Briggs patentirala novo oblikovanje z navpičnimi cevmi iz kovanega železa, ki so priviti v podlago iz litega železa. Vsaka cev je bila sorazmerna s točno veliko površino, če je bila privita v osnovo, kar omogoča izdelavo številnih standardnih velikosti radiatorjev. Nelson Bundy je leta 1874 izumil prvi priljubljeni litinski železni radiator. Do leta 1880 pa so postali zelo priljubljeni radiatorji iz litega železa.

Lepo obdelani radiatorji izdelani iz litega železa
Lepo obdelani radiatorji izdelani iz litega železa

Priljubljenost vročih sistemov za vpihovanje s toplim zrakom je spodbudila proizvajalce radiatorjev, da razvijejo litoželezne radiatorje z večjo grelno površino, ki bi lahko nadomestili cevne radiatorje, ki so bili predhodno v uporabi. Najuspešnejša je bila izdelava litega železa, tip Vento, ki ga je leta 1903 razvil John Spear. Idejo je izboljšal Lawrence Soule, ki je izboljšal površino za ogrevanje. Uporabil je cev s spiralno ovito pločevino, da je proizvedel rebrasti, lahki toplotni izmenjevalec.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje