Radiatorsko ogrevanje

Kako deluje vaš ogrevalni sistem?


Da bi lahko bila krivda le na ogrevalnem sistemu, je le dejstvo, da se preprosto ne opravlja vse, kar je za delovanje dobro. Neprijetno je v zimskem obdobju, saj sta zima in velik mraz precej prepričljiv razlog, da se preuči kaj krivo in se nato sprejme možnost za namestitev novih ali zamenjavo obstoječih grelnih elementov.

Proizvodnja toplote je preprosta. Pridobivanje tega, kjer je treba iti, je težji del.
Vroča voda

Voda je idealna tekočina za ogrevanje. Majhna cev, napolnjena z vročo vodo, nosi v primerjavi toliko toplote kot veliki zračni kanal, napolnjen s toplim zrakom. Radiatorji so še vedno najpogostejši vir toplotnega prenosa, toda sevalne zanke postajajo vse bolj priljubljene. Stroški namestitve in materiala so najučinkovitejši način izdelave bakrenih cevi ali cevi iz aluminija. Ko je določena toplotna izguba prostora, se lahko vgradi izmerjena dolžina plošče (nizka izhodna moč ali visoka moč).

Ogrevalni sistem z vročo vodo
Ogrevalni sistem z vročo vodo

V večini hiš, ki uporabljajo sevalne sisteme s toplo vodo, cev prenaša ogreto vodo med 60 do 90 oC na grelnike, ki so sestavljeni iz kosov bakrenih cevi, ki tečejo skozi vrsto pločevinastih lamel. S tem se vzpostavi konvekcijska ogrevalna zanka, kjer se zrak na dnu grelnika dviguje skozi grelno enoto. Novejši sevalni toplotni sistemi uporabljajo plastične cevi, ki so usmerjene v serpentinasti vzorec. Po navadi so te nameščene na dno lesenih ali kovinskih okvirjev, ali pa so obložene z betonom.

Prisilno ogrevanje z vročim zrakom

Sistem za ogrevanje s prisilnim zrakom je preprost in vsestranski. S povezavo vlažilca, zraka ali ohlajevalne tuljave uparjalnika v kanalskem sistemu lahko lastnik stanovanja popolnoma nadzira temperaturo, vlažnost zraka in čistost zraka v zaprtih prostorih.

Prisilno ogrevanje z vročim zrakom
Prisilno ogrevanje z vročim zrakom

Zrak v teh sistemih se giblje pri približno 213.36 metrov na minuto skozi hišo v pravokotnih kanalih, običajno iz tanke jeklene pocinkane pločevine. Nekateri sistemi uporabljajo okrogle cevi, ki so priključene na glavni pravokotni zračni kanal, medtem ko imajo nekatere hiše prožne, okrogle izolirane kanale, ki so povezani s toplotno izolacijo med cevmi. V vseh primerih je potrebno tesnjenje spojev in cevnih vodov za preprečevanje puščanja zraka in izgubo energije.

Kaj se dogaja v ogrevalnem sistemu je neverjetno
Ogrevalni kotli ali peči na utekočinjanje (kondenzacijski)

Ogrevalni kotel za utekočinjanje
Ogrevalni kotel za utekočinjanje

Majhni, a naraščajoče število raznih domov po svetu že ima vgrajene kotle ali peči na utekočinjanje. Te vrste ogrevalni kotli dosegajo učinkovitost delovanja tudi nad 90 odstotkov. V teh napravah se dimni plini utekočinjajo v drugotnem toplotnem izmenjevalniku in sproščajo uporabno energijo. Dimni plini se odvajajo na prosto skozi dimno cev, nastali kondenzat pa preko plastične cevi v zato pripravljen odvod. Ogrevalni kotli za utekočinjanje postajajo vse bolj učinkoviti z uporabo neogrevanega zunanjega zraka za zgorevanje, namesto temperaturno uravnavanega notranjega zraka.


Varnost na prvem mestu

Ohranjanje toplote je pomembno. Torej je vedeti, kako zapreti sistem v nujnih primerih.

Vrh obrazca

 Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje