Alternativno ogrevanje

Energija in Zemlja


Energija je tesno povezana z okoljem iz več razlogov. Eden je, da večino energije, ki jo uporabljamo, prihaja iz fosilnih goriv, ​​vključno s premogom, nafto in zemeljskim plinom, ki jih najdemo na zemlji. Ti naravni viri se ne morejo obnoviti, to je, ko jih porabimo, izginejo za vedno. Proces uporabe fosilnih goriv in drugih naravnih virov lahko deluje uničujoče na občutljive naravne procese (kot so tropski deževni gozdovi, arktična tundra in obalna močvirja), iz katerih izhajajo.

Eden je, da večino energije, ki jo uporabljamo, prihaja iz fosilnih goriv, ​​vključno s premogom, nafto in zemeljskim plinom, ki jih najdemo na zemlji. Ti naravni viri se ne morejo obnoviti, to je, ko jih porabimo, izginejo za vedno. Proces uporabe fosilnih goriv in drugih naravnih virov lahko deluje uničujoče na občutljive naravne procese (kot so tropski deževni gozdovi, arktična tundra in obalna močvirja), iz katerih izhajajo.

Zaradi vpliva fosilnih goriv na okolje se mnogi ljudje, ko je to mogoče, obrnejo na druge vire energije. Obstaja vedno več načinov, kako uporabiti obnovljive vire energije sonca, vetra in vode za vsakodnevne potrebe in ti alternativni viri postajajo vse bolj cenejši in lažje uporabni. Nekateri so zapustili svoje avtomobile, ki so na plinsko gorivo z zamenjavo s tistimi, ki so na sončno energijo. Mnogi ljudje ogrevajo svoje domove s pečmi na drva, namesto kurilnega olja ali električne energije.

Energija in Zemlja_1
Energija in Zemlja_1

Druga vrsta energije je jedrska energija. Jedrska energija se ustvari v elektrarnah z znanstvenimi procesi, ki vključuje delce atomov. Ko je atomsko jedro razcepljeno, se sprosti energija. Ta vrsta energije se trenutno uporablja za ustvarjanje električne energije z vrelo vodo, da se ustvari para, ki obrača turbine. Medtem ko je jedrska energija koristen vir energije, je sevanje, ki ga proizvaja, lahko škodljivo za ljudi, če so izpostavljeni visokim ravnem sevanja. Jedrske naprave se morajo držati zelo strogih varnostnih predpisov pri proizvodnji jedrske energije in odstranjevanju jedrskih odpadkov.

Vrste energije

Obnovljivi viri energije

Obnovljivi viri energije se lahko znova in znova uporabljajo. Vključujejo sončno energijo, veter, geotermalno energijo, biomaso in vodno energijo. Ustvarjajo veliko manj onesnaževanja pri zbiranju in proizvodnji od neobnovljivih virov.

   - Sončna energija prihaja od sonca. Nekateri ljudje uporabljajo sončne celice v svojih domovih za pretvarjanje sončne svetlobe v električno energijo.

    - Vetrne turbine so videti kot veliki mlini na veter in proizvajajo električno energijo.

    - Geotermalna energija prihaja iz zemeljske skorje. Iz zemeljske skorje ekstrahirajo pare ali zelo vroča voda in uporabljajo pare za pridobivanje električne energije.

    - Biomasa vključuje naravne izdelke, kot so les, gnoj in koruza. Ti materiali gorijo in se uporabljajo za toploto.

    - Jezera in reke ustvarjajo hidroelektrarno. Ko voda teče skozi jez, aktivira turbino, ki poganja električni generator.

Svetovna poraba električne energije po izbranih pokrajinah-
Svetovna poraba električne energije po izbranih pokrajinah-

Škodljive emisije avtomobilov

Odvajanje škodljivih emisij avtomobilov po Evropi se je drastično zmanjšalo. Nekateri delci emisij so bili zmanjšani celo na ničelno raven. Še vedno pa ostaja izziv za zmanjšanje emisij onesnaževanja in odvajanja emisij CO2. Kljub dejstvu, da obe pobudi zahtevata nasprotujoče si ukrepe, pa so proizvajalci kljub temu znatno zmanjšali odvajanja škodljivih emisij, kar je posledica znatnih naložb v nove tehnologije.

Kakšen napredek je bil dosežen v realnem času?

Zakaj se želi zmanjšanje odvajanja CO2 in drugih onesnaževal hkrati ob istem času?

Izziv pri zmanjševanju emisij CO2 in drugih onesnaževal hkrati je v dejstvu, da zahtevajo nasprotujoče si ukrepe: poskus zmanjšanja CO2 povzroča povečanje emisij onesnaževal.

Na primer:

- Avtomobilski motor, ki teče pri visoki temperaturi, običajno oddaja manj emisij CO2, vendar večjo količino NOx.

- Nižja temperatura motorja povzroča večje odvajanje emisij CO2, vendar pa veliko manj NOx.

Kljub dejstvu, da obe pobudi zahtevata nasprotujoče si ukrepe, je proizvajalcem uspelo znatno zmanjšati emisije onesnaževal in emisijam s CO2, ki so posledično vplivale na znatne naložbe v korist novim tehnologijam.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje