Alternativno ogrevanje

Kako dopolniti tradicionalni ogrevalni sistem v svojem domu


Ne more si vsakdo privoščiti zamenjave požrešne oljne peči, ki je bila izdelana z datumom, neučinkovita tradicionalna peč za sistem ogrevanja. Zdaj imate velike in dobre možnosti za dopolnitev svojega ogrevalnega sistema, da ga posodobite in s tem zmanjšate stroške za ogrevanje.

Primer kako dopolniti tradicionalni ogrevalni sistem v svojem domu
Primer kako dopolniti tradicionalni ogrevalni sistem v svojem domu

Tu so nekatere od najbolj priljubljenih načinov za dopolnitev tradicionalnih sistemov ogrevanja:

Številni arhitekti dopolnjujejo tradicionalne domače ogrevalne sisteme. Prihajajo s predlogi o različnih velikostih in izdelav, od majhnih iz tradicionalnega litega železa, ki stane manj kot 200 € in vse do visoke učinkovitosti. Pomembna ni samo cena, še bolj pomembno je, da ustvarijo tudi manj pepela in strupenih stranskih proizvodov, ki se dvigujejo v ozračje. Ni več potrebno, da vam v štedilniku neprestano gori les, da ne pogasne ogenj. S tem ne bo račun za ogrevanje nič manjši. Morda boste hitro ugotovili, da ste uživali toploto lesa le toliko, da boste lahko na koncu ugotovili, da ste s svojim tradicionalnim ogrevanjem porabili več, namesto obratno. Arhitekti morajo pravilno odločati, da je sistem varen, zato poskrbite, da boste dobili vso pomoč, ki jo potrebujete in dosledno upoštevali vse lokalne predpise.

Peči za kurjenje s peleti in peči za kurjenje s sekanci.

Peleti, ki jih kurimo v pečeh za ogrevanje so izdelani iz stisnjene žagovine, so najpogosteje na voljo v kmetijskih prodajalnah in v trgovinah s prodajo krme. Peči za kurjenje s sekanci so najpogosteje iz dreves sadnih jablan ali posušene koruze. Obe vrsti peči imata prednost zaradi neposrednega izpusta na zunanji strani hiše in proizvajajo zelo malo pepela in toksičnega stranskega produkta. Povprečni čas za vgradnjo takšne peči v stanovanju je lahko opravljen v enem popoldnevu. Tem pečem dimnik ni potreben.

Dodajte peči gorilnik za kurjenje z lesnimi peleti, sekanci in biomaso.

Veliko energetsko učinkovitih peči je danes na voljo, da lahko prihranite denar s sežigom obnovljivih virov energije, Tako lahko namesto kurilnega olja, zemeljskega plina ali kerozina ogrevate z lesnimi dodatki, kor so lesni peleti in sekanci in z vgradnjo gorilnikov za kurjenje z odpadnimi oljnimi gorilniki ter z gorilniki za sežig biomase (to so načeloma gorilniki, ki se uporabljajo za kurjenje odpadnega lesa in rastlinskih odpadkov). Vsi našteti gorilniki so na dobri poti, da znižujejo stroške za goriva. Poskrbite, da jih pravilno uporabljate in upoštevate vse predpisane pogoje lokalnih gradbenih predpisov za preprečevanje nesreč.

Solarni sistem

Mnogi ljudje, ko slišijo izraz "sončna energija" razmišljajo o dragih sončnih sprejemnikih, ampak v resnici, lahko pozimi preprosto zmanjšajo z ogrevanjem sonca na različne, preprostejše in predvsem cenejše načine čez dan.

Možnosti za uporabo pasivnega solarnega sistema

Prvi korak naredite že, če v hladnem in sončnem zimskem dnevu poskrbite, da sončno svetlobo spustite v prostor in nato čez hladne zimske noči uporabljate toplotne zavese ali okenske rolete, da ohranijo toploto čez noč. Tudi stene z zvočno zaščito lahko služijo za pasivno zaščito in poskrbijo, da je v hiši topleje.

Biti morate pazljivi, da ne boste poleg velike izbire energetsko učinkovitih načinov za dopolnitev ogrevanja doma, za svoj tradicionalni ogrevalni sistem izbrali nekaj, kar vam lahko pri zimskem ogrevanju ali poletnem hlajenju hiše veliko bolj škodil, kot uporabil ali celo uporabil nevarne dodatne vire ogrevanja.

Paziti je treba predvsem na debeline toplotne izolacije, saj, če bo hiša toplotno zaščitena s predebelim slojem toplotne izolacije, bo zagotovo treba hišo ogrevati ob lepih sončnih spomladanskih dnevih, ko bo hiša čez dan v notranjosti hladna, saj je sončna toplota ne bo mogla zagreti. Zato je prav, da si pred toplotno izolacijskih delih priskrbite točne izračune. Takšnega izračuna zagotovo ne morete zaupati instalaterju, če nima ustrezne registracije.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje