Alternativno ogrevanje

Alternativno ogrevanje z električno toplotno črpalko


Tuljava je povezana z zunanjim kondenzatorjem preko hladilne linije. Vsa oprema je podobna klimatski napravi, toda preklopni ventil omogoča sistemu, da prenaša toploto od zunaj in ne od znotraj navzven, kot pri hlajenju. Tako kot lahko klimatsko napravo primerjamo s hladilnikom, ko je zunaj vroče in z zajemanjem ter koncentracijo toplote v kondenzatorju in sprostitvijo toplote v dimno tuljavo, lahko toplotna črpalka ogreva prostore celo na mrzel dan.

Električna toplotna črpalka
Električna toplotna črpalka

Ker se tradicionalna električna toplota šteje, da je 100 % učinkovita, se je izkazalo, da se vsa električna energija porabi s toplotno črpalko, kjer je učinek od 250 - 300 %, saj lahko uporabljajo energijo za premikanje toplote, namesto da ga ustvarjajo.

To lahko prinese znatno zmanjšanje stroškov za energijo v domovih, kjer toplota prihaja od električnih naprav in je lahko celo stroškovno konkurenčna s toploto z zemeljskim plinom v večini komunalnih trgov. V bistvu, ko je nameščena v povezavi s sončnimi celicami za proizvodnjo električne PV energije. Še bolj smotrno je tistim, kjer imajo svoj dom zagrajen tako, da je mogoča minimalna poraba električne energije ali da je blizu porabe ničelne energije.

Kljub temu pa vsi odvisni od zraka morajo narediti kompromise:

 V večini primerov se celotna hiša segreje na isto temperaturo, glede na to, če so prostori nameščeni ali ne

-    Vonjave in vlaga se lahko prenašajo po vsej hiši

-    Nekaj hrupa bo prisotnega tudi z dobro zasnovanim in dobro nameščenim sistemom

-    Neuravnoteženi zračni tlak v notranjosti hiše lahko povzročite z odprtimi ali zaprtimi vrati. Odprta vrata omogočijo težave z vlago, uhajanje zraka in celo ogljikovega monoksida.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje