Alternativno ogrevanje

Alternativni načini za ogrevanje vašega doma


Prav tako je treba pretehtati okolijske stroške različnih možnosti in se vprašati, ali je ogrevanje z lesnimi peleti boljše za okolje kot peči na drva? Kaj pa kurjenje koruze, ali ogrevanje z uporabo radiatorjev za ogrevanje nekaj majhnih prostorov namesto cele hiše?

Preden smo le skok do teh težkih vprašanj, je najpomembnejša prihajajoča cena goriva. Številna podjetja za prodajo goriva že pred kurilno sezono sporočajo o porastu cen v določenih odstotkih, na primer:

Elektrika: do 10%

Propan: do 11%

Zemeljski plin: za 18%

Kurilno olje: do 23%

Torej, ne glede na to, kaj boste uporabljali za ogrevanje svojega doma, boste zagotovo plačevali več v prihajajoči kurilni sezoni.

Dobra novica pa je, da obstajajo alternativni načini za ogrevanje vašega doma, kot je na primer uporaba geotermalne energije.

Geotermalna energija

Pri svetovno znani agenciji Energy Star trdijo, da je sistem za uporabo geotermalne energije za ogrevanje najbolj učinkovit in okolju prijazen za ogrevanje vašega doma.

Stanovanjska hiša, ogrevanje z zaprto zanko v vodoravni legi-
Stanovanjska hiša, ogrevanje z zaprto zanko v vodoravni legi-

Geotermalna energija dobesedno pomeni "toplota zemlje" in odkrito povedano, da je to čudovit sistem za koriščenje toplote.

Tradicionalni sistemi za prisilno zračenje, kot jih ima danes vgrajenih večina uporabnikov, uporabljajo zunanji zrak kot osnovo za ogrevanje hiše. Torej, če je zunanja temperatura okoli 10 stopinj, mora peč za ogrevanje, za 10 stopinj ogreti več zraka do 70 stopinj, da bi bilo v notranjosti udobno. To potrebuje, kot si lahko predstavljate, veliko več energije.

Geotermalni sistem, na drugi strani, uporablja stalno, in to stabilno temperaturo iz zemlje, ki služi kot osnova za ogrevanje vašega doma. Temperatura zemlje ostane pri konstantni temperaturi, običajno 45 do 75 stopinj, kar je odvisno od velikosti in predvsem globine izkopa. Ker je temperatura zemlje precej višja od zunanjega zraka, je potrebno veliko manj energije, da vodo v sistemu zagrejemo na 70 stopinj.

Enota deluje z velikim številom vgrajenih cevi, ki so zakopane v zemljo. Grelne cevi so običajno napolnjene z mešanico vode in tekočine proti zamrzovanju, teče skozi cevi. Ta voda v ceveh ima enako temperaturo kot zemlja in nato teče skozi vaš dom. Kompresor odvzema toploto iz vode, nato pa dvigne temperaturo na tisto, kot je nastavljen termostat v prostoru.

Torej, ne glede na to, kaj boste uporabljali za ogrevanje svojega doma, boste zagotovo plačevali več v prihajajoči kurilni sezoni. Dobra novica pa je, da obstajajo alternativni načini za ogrevanje vašega doma, kot je na primer uporaba geotermalne energije.

Sistem deluje tudi v obratni smeri:

V poletnih mesecih, lahko vaš sistem uporabite tudi za koriščenje geotermalne energije, ki vaš dom preprosto hladi s pomočjo temperature zemlje in delček stroškov pokriva tudi za vašo klimatsko napravo.

Zdaj, so lahko stroški za namestitev sistema za uporabo geotermalne energije za ogrevanje precej visoki. Običajno se gibljejo od 10 do 25.000 € za celoten sistem.

Ampak, tukaj je tudi dobra novica. Številne države takšno gradnjo tudi stimulirajo, kar pomeni, da bo sistem lahko plačan veliko hitreje, čemur je treba dodati pomembno vrednost pri nadaljnji prodaji vašega doma.

Energetski sistemi v ZDA poročajo, da geotermalni ogrevalni sistemi delujejo pri 300 % - 600 % izkoristkom, v mrzlih nočeh pa v primerjavi s toplotno črpalko, ki deluje z virom zrak 175 % - 250 % v hladnih dnevih.

Številni strokovnjaki so prepričani, da ni več daleč čas, ko bodo geotermalni sistemi s skupno površino okoli 1.500 m2 omogočali ogrevanje oziroma hlajenje prostorov že samo za 1 € na dan. Ne vem o tem, ampak menim, da bo to čudovito. In najboljše pri tem je, da ne bomo uporabljali nobenih fosilnih goriv za ogrevanje in hlajenje svojega doma.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje