Pasivno ogrevanje

Pasivna hiša

Pasivna hiša - znanost za podnebne spremembe


Veliko ljudi se zato sprašuje, kaj je pasivna energija in zlasti kaj je pasivna sončna zasnova. Temeljno načelo je filozofija o znanosti za podnebne spremembe.

Pasivna hiša - Prezračevanje in zasenčenje-
Pasivna hiša - Prezračevanje in zasenčenje-

Pasivna sončna zasnova temelji in omogoča sončno energijo za ogrevanje notranjosti stavbe. Objekt mora imeti učinkovito strukturo, da bi preprečili že pridobljeni energiji, da se prehitro izgublja. Obstaja nevarnost, ko je stavba toplotno kakovostno izolirana in da, na mestih, kjer toploto potrebujemo, ne prihaja do nobenih ukrepov, ki bi preprečili pregrevanje v ogrevanih prostorih.

Poletno sonce lahko znaša 60 stopinj in več. Rešetke za zasenčenje so običajno pritrjene na zunanji strani fasade, pod kotom in odmaknjene. To omogoča naravno svetlobo za vstop v dom in omogoča uporabnikom, da vidijo ven, hkrati pa v poletnem obdobju preprečujeta vstop neposredni sončni energiji, kar bi pripeljalo do pregrevanja.

Zimske povprečne temperature v Evropi znašajo okoli 5 stopinj. Kot, med lamelami rešetk omogoča neposredno sončno sevanje v zimskem času in je v veliko pomoč za ogrevanje doma v zimskih mesecih, ko nas pregrevanje manj skrbi. Ta oblika uporabe čiste energije znižuje račune in zmanjšuje vpliv stavbe na onesnaževanje okolja.

Da bi te negativne vplive znižali je treba ugašati strešne luči za oskrbo svetlobe na več stopniščih in so nezaščitene ter omogočajo toploti vstop v višja nadstropja skozi celo leto. S tem se sočasno dviguje toplota, saj vlečemo ogreti zrak skozi stavbo in iz nje. Z odpiranjem oken na nižjih ravneh pa omogočamo hladnemu svežemu zraku vstop v ogreti dom. S spodbujanjem pretoka zraka na ta način se hladen zunanji zrak nemoteno dovaja v stavbo in zamenja vroč zrak, oziroma ga prisili, da jo zapusti. To je znano kot velik učinek prezračevanja, ki pa zagotavlja prezračevanje le v poletnih mesecih.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje