Pasivno ogrevanje

S soljo nad drevesne štore


Epsonova sol ali grenka sol (magnezijev sulfat) je dobila ime po kraju Epsom (Surrey v Veliki Britaniji), kjer jo tudi pridobivajo. Sol lahko uporabljamo tudi kot prehranski dodatek in za zunanjo kozmetično uporabo, po priloženih navodilih. Je pa tudi dobra za odstranjevanje drevesnih štorov.

Posekani drevesni štor-
Posekani drevesni štor-

Epsonova sol je kombinacija magnezija, žvepla in kisika - magnezijevega sulfata, ki se pojavlja v naravi spomladi. Magnezijevi sulfati so dobri za rastline. Te soli imajo že dolgo skrivnostne sestavine za uspešno pridelavo vrtnin. Prav tako so koristna za odstranjevanje starih drevesnih štorov, vendar zaradi drugega razloga, kot je tista, ki naredi to hranilo za žive rastline.

magnezijev-sulfat
magnezijev-sulfat

Da bi dobili Epsom soli, ni treba pogledati daleč, te so na voljo v vsaki drogeriji zaradi svojih številnih koristi za zdravje, ki vključujejo olajšave za bolečine v mišicah in izločanje toksinov v telesu. Primerne pa so tudi za zdravljenje športnikov pohodnikov. Te koristi rastlin, ki jih pridobivajo iz magnezija, potrebujejo pomoč obdelave makro hranilnih snovi, kot je dušik, fosfor in kalij. Poleg tega sta magnezij in sulfat bistveni sestavni del klorofila. Dodajanje Epsom soli v zemljo preprečuje škodo zaradi pomanjkanja magnezija, saj bi se brez dodajanja drevesni listi povesili. V pomoč pa so tudi proti nastanku rumene trave, in pomagajo pri boljšem cvetenju. Prav tako so primerna za dodajanje drevesom in grmičevjem, ki soli absorbirajo skozi svoje korenine.

Izvrtane luknje v štoru
Izvrtane luknje v štoru

Kako z Epsom soljo uničimo štor?

Iz vseh predhodno omenjenih koristi za rastline je težko razumeti, kako lahko Epsom sol uniči drevesni štor. Razlaga je preprosta: Ta je umetno suši. Kot vsaka naravno prisotna sol, Epsom sol vpija vlago preko osmoze. Ko napolnite drevesni štor z visoko koncentracijo anorganske spojine, se vlaga absorbira v korenine in jo še vedno vleče z zemlje, celo v odsotnosti listja. V odsotnosti Epsom soli, bi ta vlaga lahko štor ponovno oživela, in morda celo povzročila novo rast, ampak štor se izsuši in razpade.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje