Pasivno ogrevanje

Ali ste vedeli za porabo energije masažnih kadi?


Slika bi bila popolna, če masažne kopalne kadi ne bi porabile toliko električne energije in te ravno takrat, ko bi bilo res treba z energijo varčevati.

Masažna kad_1
Masažna kad_1

Vroče kopalne kadi se velikokrat uporabljajo tudi na prostem, in to v zimskem času, ko ogrevamo stanovanja, potrebujemo cestno razsvetljavo in v polnem zamahu tudi številne gospodinjske aparate. Uvožena električna energija izhaja deloma iz termoelektrarn pri sežigu premoga, zemeljskega plina ali olja - in s tem onesnažujemo zrak s CO2 in ustvarimo z emisijami kakšen učinek tople grede, ki krepi in prispeva k podnebnim spremembam.

Masažna kad s strojno opremo_1
Masažna kad s strojno opremo_1

Pravilno nameščene strojne naprave omogočajo pravilno delovanje masažne kadi

Letna poraba električne energije masažne naprave za štiri osebe, nameščena na prostem znaša poraba električne energije od 2500 do 7500 kW/h - kar pomeni, da je znesek tudi trikratnik, odvisno od modela. Za primerjavo standardno gospodinjstvo brez električnega grelca porabi približno 3500 kW/h električne energije na leto. Ta poraba 3500 kW/h ustreza količini toka, ki jo porabi toplotna črpalka v enem letu za ogrevanje celotne hiše s površino 150 m2, zgrajena v skladu s trenutno veljavnimi standardi energije.

Obračun električne energije za masažno kad je odvisen od vremena, ali če je naprava zakopana v tla ali ne, od količine vode, ki jo je treba ogrevati, od toplotne izolacije okoli in pod kadjo ter če je kad prekrita energetsko učinkovito z električnega dispozitiva (sistema črpalke za ogrevanje, filtriranja in dezinfekcijskega sistema). Predvsem pa je odvisno, kako pogosto se uporablja in na kateri temperaturi se voda zadržuje do naslednje uporabe. In ne nazadnje je treba upoštevati varnost delovanja za kopalca (glej nasvete za uporabo spodaj).

Masažna kad na prostem_1
Masažna kad na prostem_1

Pod ohišjem masažne kadi se skriva cela vrsta strojne naprave, ki zahtevajo električno energijo te, so: črpalka šibke zmogljivosti, filter za čiščenje vode, eno močnejšo črpalko in sistem cevi za proizvodnjo masažnih vodnih curkov, kompresor za izdelavo zračnih mehurčkov z ogrevanjem in elektronsko krmilno napravo. Odvisno od modela masažne kadi se ponujajo dodatne funkcije: dezinfekcije sistema, sistem razsvetljave in integrirani zvočni sistem itn.

iščenje masažne kadi_2
iščenje masažne kadi_2

Masažno kad (Jacuzzi) je treba redno negovati

Masažno kopalno kad je treba po vsaki kopeli izprazniti, še posebej, če jo uporabimo le tri do petkrat na leto. Po polnjenju z vodo masažno kad segrejemo na temperaturo okoli 35 ali 40 °C, kar je odvisno od grelne moči in lahko traja tudi dlje kot 24 ur.

Pri vsakem ponovnem polnjenju masažnega bazena z vodo moramo opraviti s kemičnimi sredstvi naslednje:

- Najprej je treba uravnati vrednost pH vode

- Vsi dodatki, ki jih dodamo k vodi, ne bodo imeli želenega učinka, če ne boste predhodno uravnali vrednosti pH vode. Ta del je zato ključnega pomena.

- Voda v Sloveniji spada med trdo vodo, ki ima visoko vrednost pH, zato je velikokrat treba vrednost pH v vodi znižati. Primerna vrednost pH v vodi je v območju med 7,2 do 7,8. Zato je treba s testerjem za merjenje najprej izmeriti vrednost pH. Za testiranje lahko uporabite testne lističe Aqua Check Spa 6 in 1, s katerimi preverite skupno vrednost Klora, Broma in vrednost prostega Klora, pH, skupno alkalnost in skupno trdoto vode.

Masažna kad s pokrovom
Masažna kad s pokrovom

Razkužila so zlasti pomembna, ker se poveča temperatura vode, ki preprečuje razvoj alg in mikroorganizmov (to je kalčkov in patogenov, še zlasti na Legionelo). Količina vode se uravnava glede na telesno površino kopalcev in je relativno nizka, da se v njej lahko sprostijo. Zato je pri masažnih bazenih treba vsak dan črpalko zagnati za nekaj ur, da se voda prečrpa skozi filter, katerega naj bi v najboljšem primeru očistiti enkrat na teden.

S toplotno izolacijskim pokrovom lahko zmanjšamo toplotne izgube s pomočjo hlajenja pokrova z vodo:

- če se pokrov masažne kadi popolnoma prilega in ne more hladen zrak prodreti v notranjost oziroma toplota ali vodna para izhajati navzven;

- če je pokrov dovolj debel, da se zagotovi dobra toplotna odpornost;

- če je pokrov dovolj tesen, da vlažna izolacija ne izgubi svoje izolacijske lastnosti.

Tanke plasti izolacije in plavajočih pokrovov niso dovolj, da bi omejili izgube toplote v vroče kadi v zimskem času.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje