Vodovod

Toplota iz odpadne vode v odtočnem kanalu


Veliko dobrih idej se lahko zgodi, ko ste pod vročo vodo prhe. Do številnih pride tudi med prhanjem pod vročo vodo. Na primer tisti, ki se jim zdi velika škoda, da se uporabljena in še vedno vroča voda spušča v odtoke. To je drago plačilo. Lahko bi se odstranila le umazanija in ne energija. Zadržana toplota v stavbi bi služila kot rezerva, namesto da odteka v kanalizaciji in na koncu ta odpadna voda segreva le reke.

Toplota iz cestnega kanala
Toplota iz cestnega kanala

Poskusi te vrste so dejansko za vsak proračun, vredno je truda za vsako gospodinjstvo, kar pa ni običajno. Je pa zanimivo tudi tam, kjer se združuje toplota, predvsem v velikih ceveh. V kanalizaciji je zaklad, kjer ga morate le odvzeti. Temperature so tam precej enakomerne od 12 do 20 stopinj Celzija, zemlja okoli izolirane cevi služi kot vmesni izravnalnik toplote. Torej bi moralo biti mogoče uporabljati to energijo s pomočjo toplotnih črpalk pozimi za ogrevanje in hlajenje v poletnem času.

Stičišče dveh odtočnih kanalov
Stičišče dveh odtočnih kanalov

Ta vrsta tehnologije je že dolgo znana. Številna proizvodna podjetja, dobavitelji vode in raziskovalne ustanove so že pred nekaj leti ustanovili združenje, imenovano Equa s sedežem v Berlinu, ki se ukvarja s predelavo in gospodarnim ravnanjem s povratno dobljeno energijo. Približno 10 odstotkov energije za ogrevanje stavb, ki lahko nadomestijo samo s toploto iz odpadne vode, v skladu s svojo EQUA. Naložba je primerna za vse večje stanovanjske skupnosti in podobno. Gospodarno ravnanje s povratno dobljeno energijo je predvsem primerno, ki jo prejmemo iz omrežja kanalizacije raznih upravnih središč, bolnišnic, šol, stanovanjskih naselij, športnih dvoran, ki se večinoma ogrevajo s konstantno toploto.

Toplotna plošča - Therm-Liner
Toplotna plošča - Therm-Liner

Naložba se povrne že v nekaj letih

Ogrevanje večjega naselja_1
Ogrevanje večjega naselja_1

Res je, da je to šele začetek. V prihodnosti bi se odtočni kanali morali uporabljati predvsem za shranjevanje industrijske odpadne toplote. Obstaja vizija: "Imamo že moč". Namesto da bi odvečno toploto odvajali neizrabljeno toploto preko hladilnih stolpov v okolje, bi jo lahko odvajali v kanalizacijo. Teoretično bogata industrijska odpadna toplota v Evropi je tista, ki zajema dve tretjini zahtev za ogrevanje prostorov. V Nemčiji je bilo na Inštitutu za energetsko uporabo ugotovljeno, da je izraba toplote odpadne vode lahko znaša kar 28 odstotkov.

eau-cycle
eau-cycle

Posebej izdelane plošče za toplotni izmenjevalnik imenovane (Therm-Liner) so izdelane iz ultra korozijsko odpornega nerjavnega jekla (V4A), ki so dodatno opremljene s cevmi premera do 400 mm in dolžine do enega metra. Z vgradnjo modularnih delov se lahko privarčuje tudi do 50 odstotkov stroškov. Glede na velikost naprave znašajo stroški zaradi dragih delov iz nerjavečega jekla od 500 € do 1.000 € na kilovat. Težava, ki nastane v kanalizacijski liniji s časom tvori izolacijski biofilm, ki lahko zmanjša več kot tretjino toplotne moči, ki so jo z ustrezno uredili z dimenzioniranjem. Od leta 2006 deluje skoraj 40 takih objektov, ki so zgrajeni v Nemčiji in Franciji, vključno z enim v Elizejski palači. Trenutno je s sedežem v Frankfurtu velik projekt s toplotno močjo 700 kW in 500 kW hladilne zmogljivosti. Naložba se je povrnila že v štirih letih.

 I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje