Ostalo

Gorivo brez dima


Čeprav je gorivo popolnoma zgorelo, je bila zaznana vsebnost ogljikovega monoksida v izpušnih plinih nižja od 1 ppm in NOx - so bile emisije tako nizka, da so sprva sumili na okvaro instrumenta. Vendar se je kljub temu izkazalo, da je bilo izgorevanje stabilno in enakomerno, brez prisotnosti dima na v plamenu. Pojav so imenovali brez plamenska oksidacija ali skrajšano FLOX.

V nadaljnjih poskusih je BMWi financirala nadaljnji raziskovalni projekt, da so lahko raziskovalci določili pogoje, pod katerimi je mogoče takšno izgorevanje. Kmalu je postalo jasno, da ta postopek omogoča znatne prihranke energije. Z intenzivnim izgorevanjem pri predgrevanju zraka z nizkimi vrednostmi emisij odpadne toplote so doseženi veliki prihranki. Zato je BMWi odobrila nekaj nadaljnjih projektov. Odkritje je sčasoma pripeljalo do postopka o zaščiti (patent) zgorevanja s številnimi možnostmi.

Gorilnik - e-flox
Gorilnik - e-flox


Čeprav je gorivo popolnoma zgorelo, je bila zaznana vsebnost ogljikovega monoksida in NOx v izpušnih plinih nižja od 1 ppm, emisije pa tako nizke, da so sprva sumili na okvaro instrumenta. Vendar se je kljub temu izkazalo, da je bilo izgorevanje stabilno in enakomerno, brez prisotnosti dima na v plamenu. Pojav so imenovali brez plamenska oksidacija ali skrajšano FLOX.

V nadaljnjih poskusih je BMWi financirala nadaljnji raziskovalni projekt, da so lahko raziskovalci določili pogoje, pod katerimi je mogoče takšno izgorevanje. Kmalu je postalo jasno, da ta postopek omogoča tudi znatne prihranke energije. Z intenzivnim izgorevanjem pri predgrevanju zraka z nizkimi vrednostmi emisij odpadne toplote so doseženi veliki prihranki. Zato je BMWi odobrila nekaj nadaljnjih projektov. Odkritje je sčasoma pripeljalo do postopka o zaščiti (patent) zgorevanja s številnimi možnostmi.

I.K.



Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje