Vetrna energija

Preprosta izdelava otroške vetrnice


Ste se tudi vi kot otrok z vetrnico v roki podili po travniku? Otroku lahko kupite vetrnico v trgovini, a zakaj bi se odrekli družinskemu ustvarjanju in veselju vašega umetnika, ki bo ob pogledu na svoj izdelek izžareval ponos in navdušenje. Namesto papirnate vetrnice vam je tokrat na voljo nekaj zahtevnejšega, pa poskusite.

vetrnica-1_1
vetrnica-1_1

Vetrnico lahko gledamo ure dolgo in pri tem opazimo, kako za svoje vrtenje izrablja samo moč energije vetra. Takšne vetrnice ni težko izdelati, saj se izkaže, da se dobro vrtijo že pri majhnem vetru.

vetrnica-2
vetrnica-2

Vetrnice si lahko ogledujemo pri vrtenju na ure dolgo in ugotovimo, da za vrtenje izrabljajo samo toliko energije, kot je dobijo že pri manjši moči vetra. Kakovostno izdelana vetrnica se lahko zavrti že pri majhnem vetriču. Za izdelavo majhne otroške vetrnice je potrebna že manjša ročna spretnost. Obvladati moramo žaganje, piljenje, vrtanje in pribijanje. Pri tem se oziramo podobno kot na izgradnjo mlina na veter.

vetrnica-3
vetrnica-3

Krila so pritrjena in zalepljena z okroglim lesom na leseno kocko velikosti 30 x 30 x 30 mm. Kocka je dvakrat prevrtana s svedrom 10 mm. Nato je treba krila, ki so pritrjena na kocko pritrditi z lesnimi vijaki, približne velikosti 4,5 x 65 mm. Predhodno izvrtano luknjo z lesnim vijakom pritrdimo na os le toliko, da se lahko os lepo vrti.

Nato je treba vetrnico pritrditi na osnovno vodoravno letev iz okroglega lesa. Pritrditev opravimo z lesnim vijakom velikosti 4 x 50 mm, vijoličasta puščica (glej sliko spodaj). Vetrnico je nato treba vgraditi na pokončni okrogel les in paziti, da se ne bo nagibala naprej ali nazaj (rdeči puščici).

Tako izdelano vetrnico lahko postavimo na primerno vetrovno mesto, kot je balkon, terasa, vrt in podobno. Vsekakor je pomembno, da smo pri nameščanju vetrnice pozorni na majhne otroke, saj, ko se vetrnica močno vrti, lahko zelo boli, če dobiš vmes prst.

Vetrnica bo otroku služila za zabavo in jo bo lahko uporabljal za nadaljnje ustvarjanje. Pridobljena energija iz vetrnice je za nadaljnji razvoj energetske prihodnosti za otroka lahko zelo zanimiva tema. To je odlična ideja za otroško zabavo in začetek razmišljanj za njegovo prihodnost.

vetrnica-4
vetrnica-4

To bo tudi začetek spoznavanja, kako in na kak način delujejo vetrne elektrarne, saj je vetrna elektrarna energetski sistem, ki pretvarja kinetično energijo vetra v električno energijo. Je vir obnovljive in ekološko čiste energije. Kinetična energija vetra se na rotorju (vrtljivem delu) vetrnice pretvarja v rotacijsko kinetično energijo vetrnice, ta pa s pomočjo generatorja v električno energijo.

Majhna vetrnica je lahko za otroka prvi korak, saj je mogoče dodatno vgraditi majhen električni generator in dodatno opremo, ki bo že ob majhnem vetriču dal prve rezultate.

I.K.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje