Plinske instalacije

Plinske ogrevalne peči


Preglednica G 59/1 Plinski grelnik za ogrevanje in za sanitarno vodo v hiši ali stanovanju

Področja uporabe za

ogrevanje/toplo vodo,

VDH

EDH

Stanovanje

Odvisno od uporabe, delovanju in vrsti ogrevanje sanitarne vode

- poleg prej omenjenega plinskega štedilnika se odlikujejo:

- Plinski posebni kotli

- Plinski ogrevalni kotli

- Plinski kotli za utekočinjanje

- Plinska osrednja naprava za ogrevanje

- Plinski kombinirani kotel

- Plinski pretočni grelnik vode

- Plinski grelniki vode

- Plinski toplotni center

- Plinske toplotne črpalke

- Plinske lončene peči in kamini

- Plinski grelni štedilniki

- Grelniki enota na plin.

Drugi ustrezni plinski grelniki prostorov in za ogrevanje posameznih prostorov, dvoran itn. pridejo v veljavo:

- Plinske konvekcijske pečice

- Plinske stenske peči

- Plinski radiatorji

- Plinski grelniki na zunanji steni

- Plinski grelci

OK

TV

OK

TV

OK

TV

Plinski posebni kotel

z ali brez grelnika vode

Plinski ogrevalni kotel

z ali brez grelnika vode

 

 

Plinski ogrevalni kotel

za utekočinjanje

z ali brez grelnika vode

Plinski obtočni grelnik vode

plinski kombinirani grelnik

vode

 

 

Plinski grelni avtomat

 

 

 

 

Plinski pretočni grelnik vode

 

 

 

 

Plinski, akumulacijski grelnik

vode

 

 

 

Plinska osrednja naprava

 

 

Plinska toplotna črpalka

 

 

Plinska lončena peč/kamin

Plinski toplotni zračni grelnik

 

 

 

 

Plinski štedilnik

 

 

 

 

 

Plinski ogrevalni štedilnik

 

 

 

 

 

Plinska centrala

 

 

 •

• primerno  

• pogojno primerno

OK – Ogrevalni kotel

TV – Za toplo sanitarno vodo

VDH – Več družinska hiša

EDH – Eno družinska hiša

 

Plinski posebni kotli

Plinski posebni kotli (predhodno - specialni kotli) so posebej zasnovani za plinasta goriva. Primerni so za osrednje ogrevanje domov, enodružinskih in več družinskih hiš ter za ogrevanje stanovanja. V povezavi s hranilnikom vode so primerni tudi za pripravo vroče vode.

Plinski posebni kotli so običajno opremljeni z atmosferskim gorilnikom (brez ventilatorja) in zato delujejo predvsem brez hrupa, skoraj brez motenj in z nizkimi stroški ogrevanja.

Plinski posebni kotli se lahko vgradijo v kleti, na podstrešju ali v stanovanju. Za vgradnjo v kuhinje obstajajo modeli s stoječim plinskim toplotnim hranilnikom vode, ki se ujemajo s standardnimi merami za vgradnjo v kuhinjsko pohištvo. Do 50 kW nazivne toplotne moč ni potrebna lastna kurilnica.

G60-1
G60-1

Slika 60/1 – Plinski posebni kotel

Plinski kotli z gorilniki na prisilni vlek

Plinski kotli z gorilniki na prisilni vlek se uporabljajo predvsem za gretje večjih objektov, v večstanovanjskih stavbah in ne stanovanjskih objektih. Veliko modelov kotla je lahko opcijsko opremljenih s plinskim ali oljnim gorilnikom. Pri novejših "enotah" so grelni kotli in gorilniki natančno usklajeni in jih dostavi proizvajalec kot enoto.

V kombinaciji z neposredno ogrevanim toplotnim hranilnikom vode lahko posredno prevzame vročo vodo. Plinski tlačni gorilniki dosežejo optimalni izkoristek zgorevanja, vendar ne s tako nizko ravnijo hrupa in vzdrževanja kot z atmosferskimi gorilniki. Do 50 kW moči grelnega kotla ni potrebna ločena kurilnica.

G60-2
G60-2

Slika G 60/2 – Plinski ogrevalni kotel s tlačnim gorilnikom

Plinski kotli na utekočinjanje

Plinski kotli na utekočinjanje imajo enak način uporabe kot predhodno omenjeni plinski običajni kotli. Od njih se razlikujejo z zmanjšanjem porabe energije, predvsem zaradi večje uporabe toplotne vrednosti z utekočinjanjem (prej kondenzacija) dimnih plinov, se doseže večji izkoristek kotla, ki lahko temelji na toplotni vrednosti Hu več kot 100 %.

Kotle lahko kombiniramo tudi s toplotnim hranilnikom za ogrevanje vode.

Plinske kotle na utekočinjanje lahko namestimo v kleti, na podstrešju ali v stanovanju. Za odvod dimnih plinov so posebne proti vlagi odporne kovinske cevi za odvod izpušnih dimnih plinov, lahko so tudi izdelane iz keramike, stekla ali plastike. Plastične cevi je mogoče potegniti v obstoječi dimnik ali neposredno skozi zunanjo steno ali streho navzven preko posebne cevi, kar je posebej zanimivo zlasti zaradi nizkih stroškov.

Plinski kotel z obtočnim hranilnikom tople vode

Plinski kotel za centralno ogrevanje, prej znan kot "toplice" ali "Gejzir", deluje v skladu postopka z obtokom. Voda se dovaja v spiralno zavito cev skozi toplotni izmenjevalec, kjer se ogreje. Topla voda kroži z obtočno črpalko, vgrajeno v povezanem delu ogrevalnega kroga.

G60-3
G60-3

Slika G 60/3 – Plinski ogrevalni kotel na utekočinjanje

Plinski obtočni grelnik vode, kot tudi nadaljnja plinska kombinacija za gretje vode, predvsem kot proizvajalec toplote za centralno ogrevanje stanovanja. Nameščen je lahko v kopalnici, kuhinji, na hodniku ali v skladiščnem prostoru na 30 - 35 cm globoko stensko podlogo.

Plinski kombinirani kotel

Plinski kombiniran kotel združuje delovanje obtočnega hranilnika za ogrevanje in pretočnega grelnika za toplo vodo (glej sliko G 61/1). Poleg toplotnega izmenjevalnika za ogrevanje kombiniranega ogrevalnega kotla ima drugi toplotni izmenjevalnik v neprekinjenem procesu stalno zalogo tople vode na armaturi v kuhinji, kopalni kadi, umivalniku, za bide itn.

G61-1_1
G61-1_1

Slika G 61/1 - Plinski kombiniran kotel s pretočnim grelnikom tople vode

Zahtevana zmogljivost se lahko razlikuje glede na zahtevo tople vode. Moč na grelcu se v napravi nastavi nekoliko nižje. Potreben prostor odgovarja približni velikosti obtočnemu grelniku za toplo vodo. Obtok je odvisen, ali od zunanje temperature in / ali želene sobne temperature. Obtočni in kombinirani ogrevalni kotli so prav tako še posebej primerni pri posodobitvi, saj ima vsako stanovanje drugačno opremo. Pri teh napravah ni težav z odvisnostjo porabe in z obračuni stroškov za ogrevanje in za toplo vodo, ki je obvezna v primeru osrednje oskrbe z ogrevanjem večjega števila stanovanj.

Plinski kombiniran kotel s pretočnim grelnikom tople vode

Plinski pretočni grelniki vode so naprave za ogrevanje vode za družinske hiše ali stanovanja.

Kakor hitro se odpre ena izmed priključenih iztočnih armatur, se vključi gorilnik in začne segrevati vodo, ki se prenaša skozi spiralni cevni grelec, kjer se stalno dogreva, vse, dokler je armatura oziroma pipa odprta. Tako je topla voda takoj na voljo ("pomladno sveža").

V sodobnem plinskem grelniku vode se delovanje gorilnika ujema z drsnim ali zveznim nadzorom, brezstopenjsko do zahtevane količine. Tako ostane temperatura vode na izteku oziroma pipi konstantna za zahtevano količino.

G61-2
G61-2

Slika G 61/2 -  Plinski kombiniran kotel s pretočnim grelnikom tople vode

Mogoča je uporaba tudi samo z eno mešalno termostatsko baterijo. Obseg izvedbe sega od 9 do 28 kW, za 4 osebe v gospodinjstvu s stanovanjsko površino 80 m2. Za normalno opremljeno stanovanje je zadostna zmogljivost približno 24 kW.

Plinski akumulacijski hranilniki za toplo vodo

Plinski akumulacijski hranilniki za vodo neposredno ogrevajo za toplotni hranilnik, kjer mora biti večja količina tople vode takoj na voljo, torej za več družinske hiše, hotele in industrijska podjetja, ampak tudi za enodružinske hiše in za privzdignjena stanovanja in sanitarije z opremo. Stanje okroglega toplotnega hranilnika ali kvadratne oziroma pravokotne oblike se segreva neposredno z notranjim, osrednjim plinskim gorilnikom.

G61-3
G61-3

Slika G 61/3 – Plinski akumulacijski hranilnik tople vode

Na voljo je za uporabo poljubno število iztočnih armatur. Po vsaki delilni operaciji moramo vsebino hranilnika ponovno segreti na želeno nastavljeno temperaturo. Plinski hranilnik tople vode običajno namestimo v kleti ali celo v prostoru pod streho ali v sosednjem prostoru, ki se lahko uporablja tudi za druge namene. Z vhodno močjo več kot 50 kW je potrebna ločena kurilnica.

Plinska toplotna kompaktna naprava

Pod plinska toplotna kompaktna postaja razumemo kompletno enota za ogrevanje in za pripravo tople sanitarne vodo, ki se lahko namesti v omari v kuhinji ali v kakšen drug uporabni prostor. Sestoji se iz vira toplote za ogrevanja (plinskega ogrevalnega kotla v središču ogrevanja ali s posebnim plinskim kotlom), ki je kombiniran z neposredno ogrevanim hranilnikom tople vode. Nazivna toplotna moč je omejena na 11 kW.

Plinske toplotne črpalke

Plinske toplotne črpalke so na plinski pogon in so še posebej gospodarne v primerjavi s konvencionalnimi električnimi toplotnimi črpalkami, saj porabijo manj primarne energije. (Podrobnosti o toplotnih črpalkah glej v knjigi, OGREVANJE).

G62-1
G62-1

Slika G 62/1 – Na grafikonu je prikazan pretok energije

Toplotna črpalka s plinskim motorjem: ta služi kot pogon za kompresor toplotne črpalke in je največji del za pridobivanje odpadne toplote motorja, ki ga prispeva za ogrevanje.

Koristno toploto pri toplotni črpalki daje plinski motor, ki znaša približno 140 % uporabne primarne energije (slika G 62/1).

Plinske absorpcijske toplotne črpalke

Absorpcijske plinske toplotne črpalke delujejo na osnovi vpijanja toplote (za vpijanje ali absorpcijo je potrebna naprava, v katero se zgoraj uvaja tekočina oziroma absorpcijsko sredstvo, spodaj pa plin) in ne kompresorja. Toplotna črpalka porabi precej manj energije kot druge električne toplotne črpalke. Izkoristki za vpijanje so izraženi z učinkovitostjo izkoriščenosti plina. Uporabne plinske absorpcijske toplotne črpalke porabijo okoli 135 % manj primarne energije. V zvezi z učinkovitostjo in prijaznosti do okolja, so plinski motor in plinske absorpcijske toplotne črpalke ekološko učinkovit način ogrevanja. Zaradi svoje konstrukcije in večjega hrupa ter ranljivosti pri vzdrževanju se jih trenutno uporablja le za vgradnjo v večje objekte od 50 kW naprej.

Plinske lončene peči

Ogrevanje z lončeno pečjo s plinom je primerna alternativa uporabe trdnih goriv, ki jim je danes uporaba lahko tudi prepovedana, predvsem na gosto poseljenih naseljih. Plinska grelna komora za lončene peči je običajno opremljena z atmosferskim plinskim gorilnikom. Konstrukcija ustreza običajnim toplozračnim pečem. Trenutno so tudi modeli z infrardečimi grelci sevanja, ki omogočajo predvsem enakomerno ogrevanje preko površin obloženih ploščic, kjer se doseže večji delež sevanja.

G62-2
G62-2

Slika G 62/2 – Plinska ločena peč z infrardečim sevanjem

Pri plinskem ogrevanju se pojavljajo relativno nizke temperature izpušnih dimnih plinov, ki zahtevajo pri prehodu iz trdnih goriv na plin ustrezno prilagojen dimni prerez.

Plinski kamini

Plinski kamini ogrevajo odprte kamine kot alternativno ogrevanja z lesom. Si pa lahko v primerih, kadar običajno ni možna vgradnja ali je omejena uporaba drv, na primer pri najemu stanovanja ali na razpolago ni ustrezne dimne naprave, in bi si radi pričarali nostalgičen videz odprtega kamina je to lahko najboljši nadomestek.

Plinski toplozračni grelniki

Plinski toplozračni grelniki služijo za centralno ogrevanje v hiši ali stanovanju s pomočjo vročega zraka, ki se proizvaja v posebnem toplo zračnem grelniku. Topel zrak se ustvari z atmosferskim gorilnikom in distribuira ogreti zrak preko zračnih kanalov, bodisi s težo ali z ventilatorjem v posameznih prostorih.

G62-3
G62-3

Slika G 62/3 – Plinska toplozračna peč

Ogrevanje zraka s plinom je značilen hiter način ogrevanja in neposreden prenos toplote, ki deluje stroškovno učinkovito predvsem, kot ogrevalni nizko temperaturni način ogrevanja.

Plinski sobni grelniki

Plinski sobni grelniki so posamezni grelci za samostojno ogrevanje prostorov, dvoran, športnih prizorišč, objektov za prosti čas itn.

 I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje